Élesedik a pozícióharc a férfi Euroligában. Legutóbb Barcelonában meglepetésre oktatott a Virtus a 17. fordulóban. Az under/over piac valamelyest tétó a mérkőzés kapcsán, ezért a bizonytalanságot érdemes szerintem határozott attitűddel adat alapon támadni.

Ritka helyzet, hogy a fogadóirodák nem tudnak/akarnak meghatározni valósi fordulót (ahol az under és az over egyaránt 1,91 például az Unibetnél), s most ezt láthatjuk. A saját adataim elsőre azt „mondták”, hogy 157,5 lesz a határ, azonban levéve a felek hosszabbításos meccseit 156,5-et dobott a függvény. Itt érdemes feltenni magunknak a kérdést: benne van a pakliban a rendes játékidős döntetlen? Szerintem bőven! Hiszen a Bologna a 11:12-es mérlegével nincs a top 8-ban, miközben előtte négy csapat is 12:11-el áll és közülük kettő oda is ér a 7-8. pozícióba. Azaz cél: egy szoros meccsen elért bravúrral az alapszakasz utolsó tíz meccse előtt folytatni az elmúlt fordulók lendületét. Igen ám, de a Barca megtartaná a rájátszás pályaelőnyét a legjobb néggyel, és ahhoz pont nem kellene egy olaszországi zakó. A motiváltság adott, nézzük a számokat.

Leginkább a két együttes kiegyensúlyozott, alacsony kimozgásokat mutató adatai inspiráltak arra, hogy megírjam ezt az előzetest. A katalánok negyedátlagai 38-39,6 között egyenletesen oszlanak meg, míg a Virtusnál ugyanez 38,19-40,06. Néhány tizednyi differenciával ugyanaz, és ez a legutóbbi barcelonai meccsükön is visszaköszönt, azaz nem voltak 30 alatti, és 50 feletti játékrészeik, de erről később. Lássuk az előfordulási gyakoriságot. Érdekes, hogy a hazaiak 2. és 4. negyede az erős. Ekkor egyaránt 52 %-ban született meccseiken legalább 39 vagy több pont. Ugyanakkor a Barca a szünet után a 3. negyedben jó: ugyancsak legalább 39 pont 52%-os gyakorisággal.

A fentiek ismeretében érdemes szerintem felállítani egy elképzelt forgatókönyvet. Az adatok szoros igazi ki-ki mérkőzést vetítenek elő. Vélhetően adott lesz egy gyengébb kezdés (35 pont körül), majd főként a negyedek végén besokasodó faultok hatására, minden játékrész 39 pont, vagy a fölé tehető. Szoros véghajrában igazi odaütögetős utolsó két percünk is lehet, s bizony abban a szakaszban simán jöhetnek az 5-6 pontos percmutatók is. Utaltam a január 5-ei legutolsó összecsapásukra, akkor az eloszlás így alakult: 41, 41, 36, 41 – ez pedig ebben a ligában igencsak kiegyensúlyozott, kvázi adat alapon modellezhető csatát vetít elő mára. Jó over üzletet, szerintem az első negyed után lehet majd kötni: 144,5 1,50 felett, ha bejön az a forgatókönyv, amit a szétképletezett, függvényekkel megdolgozott adatgyűjtésem kidobott mára. Miközben az irodák nem tudnak dönteni az átfordulásról: 156,5 vagy 157, 5 – köthetünk egy adatalapú 151,5-et.....s nem azt írom, hogy „szerintem”, hanem inkább így: a rendelkezésre álló számok alapján!

Segafredo Virtus Bologna - FC Barcelona: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp