Bajban van a Kaunas, mert kicsúszott a legjobb nyolcból, ráadásul aktuális ellenfele a Baskonia, közvetlen rivális a versenyfutásban. Nagy a tét, fontos a meccs és jól néznek ki a számok is. A bukmékerek bizonytalankodnak, s egy kicsit alulra becsülik az overt, le kell csapni a lehetőségre, írom hozzá az adatokat.

Alaphelyzet, a litván rendezésű Final Four, és a kaunasi csapatra nehezedő nyomás. Úgy látom, hogy elég nagy a teher a klubon, aki ráadásul három vereséggel érkezik a baszkok elleni meccsbe. A játéknap előtt a Baskonia 13:10-el áll a hetedik helyen, azonban pár vereség után simán elúszik a play-off lehetősége ebben az őrült ligában, azaz amit lehet, be kell húzni. Nézzük meg az adatokat, hogy egy elképzelt forgatókönyvet fel lehessen állítani. A csapatok átlagai alapján elsőre 162,5-re számoltam az over/under határt (1,91 mindkettő kezdő szorzója), viszont ha levettem az hosszabbításokban született értékeket, leesett 160,5-re. Ehhez képest a bet365 159,5-el nyit, közben az Unibet 160,5-161,5 között inog. Ebből kiindulva könnyű overre megyek rá, jöjjenek a csapatokra bontott adatok.

A Kaunas underes, míg a Baskonia overes csapatnak számít az Euroligában. A hazaiaknál egyedül az első negyedben bízhatunk, hiszen akkor 67%-ban születik legalább 38, vagy annál több pont mérkőzéseiken. Ez az adat 39,83-as átlagot mutat, innentől viszont esnek az értékek, a második negyed a mélypont 35,53-os átlaggal. A vendégek viszont pont az ellenkező előjelekkel jönnek a partyba. Brutális átlagok vannak az első két negyedben: 42,91 illetve 43,48. Nem rosszak szünet után sem a baszkok, hiszen 39, vagy annál több pontot érő kosár születik meccseik harmadik negyedében is 60 %-ban, az utolsó negyed átlaga is 39,65.

Az adatok alapján azt látom, hogy bekezdenek majd a felek, ami majd jól megszívathatja a felkészületlen fogadókat, ha beszálnak valami elvetemült overbe (pl. 170 fellett). Talán még kitart a lendület félidőig, aztán meredeken csökkenni fog a születő kosarak száma. Magam az első félidőre 85 pont körüli, a másodikra 75 körülivel kalkulálok. Döntő a mérkőzés kimenetele szempontjából, hogy melyik csapat játéka érvényesül majd. A nyomás a hazaiakon van, így könnyen kicsúszhat kezükből az irányítás és jön egy könnyű over, ha megszórják őket. Legutóbbi meccsük fölényes baszk sikerrel zárult: 93:76. Akkor csak a harmadik negyed volt 40 alatti (36), az utolsóban jött a gála 29:15 a Baskonia javára. Az adatok és az előzmények alapján könnyű hasznot ígér a 155,5-es határ, s látva statokat (adatalapú döntések a férfi Euroligában – saját elemzések esetén: 8/8! a Guruban), magam is kezdem elhinni, hogy a kitalált rendszer működik.

Žalgiris Kaunas - Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp