Nagy rangadót rendeznek Valenciában, ahová a listavezető látogat az Euroliga pénteki játéknapján. A görögök célja egyértelműen a Final Four, míg a hazaiak a top8-ba szeretnének maradni, s tegnap számukra kedvező eredmény született Belgrádban, ahol győzött a Fener. Megint az adatok fontosságát emelem ki. A bukik 164,5-re mérik a fordulót (ahol az over/under 1,91), közben az én adataim 162,5-et mutatnak, ezért megint esély van egy könnyű overre.

Tetszik a 159,5-es határ első ránézésre, hiszen két motivált csapat meccsén könnyen kialakulhat egy dobópárbaj. Nézzük az adatokat. Az Olympiakosz kapcsán mindig kiemelem a kiegyensúlyozottságot a pontok termelésének eloszlásában. Nem véletlen ez, itt vannak a negyedekre bontott aktuális átlagaik: 39,88; 39,38; 39,67; 41,92. A zárónegyedekben mindig bejátszik náluk a sok személyi hiba miatti bűntetőzés. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a magas pontszámú negyedek előfordulási gyakoriságát, amiben igen jó a listavezető. Egyedül a második negyed lukas, a többi viszont hasít! Az eddig lejátszott 24 meccsükön az első negyedben 13 alkalommal, a harmadikban 12-szer, a negyedikben 15-ször született legalább 40, vagy több pont, ami több, mint bíztató a spanyolországi meccsük előtt.

Remek az adathalmaz a Valencia szempontjából is, aki vélhetően túl akarja dobni majd aktuális ellenfelét. Jellemző, hogy a játékrészek elejét nyomja meg az együttes, a mérkőzéseik 65%-ban több, mint 41 pont születik az első, és 60%-ban a harmadik negyedben. Alap, hogy a csapat összesített átlaga az Euroligában 165,57 s ezzel kalkulálhatak a bukmékerek. Azonban ha levesszük a hosszabbításos meccseiket, akkor ez értelemszerűen leesik, s magam ezzel számoltam, amikor a 162,5-es határt belőttem.

Mindkét csapat számára fontos téttel bír a csata. Legutóbb Görögországban egy szoros végjátékban 82:83-ra győzött a Valencia, számomra ezért is kicsit fura a bukik által számolt 1,40 alatti vendég győzelem esemény előtt. Az akkori adatok is előre vetítenek egy forgatókönyvet, amelyet fentebb boncolgattam: az első negyedben 50, a harmadikban 48 született, az utolsóban meg fordított Pamesa 14 pontot verve ellenfelére. Most is egy kiélezett véghajrát várok, s azt gondolom, hogy lesz egy negyed, amelyik 50 körüli pontot hoz, és a többi 37-39 pontos termése elég lesz a 160-hoz…legalábbis, az adatok ezt mutatják!

Valencia Basket Club - Olympiacos Piraeus: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp