Szenvedélyes Euroliga meccs vár ránk ma este Belgrádban, két olyan csapat főszereplésével, akik az elmúlt hetekben egyaránt elbukták saját hazájuk kupájában az elődöntőt. A Partizánt a Zvezda, az Albát a Bayern ejtette ki, itt a nemzetközi kupában viszont a szerbek nagyot mehetnek még, míg a németeknek tulajdonképpen game over. Az előzetes adatszűréseim alapján, a számok azt adták ki, hogy ezen a meccsen fogható egy előzetes over, jöjjenek a részletek.

A számok elemzése/értelmezése előtt a Barca és a Monaco mérkőzésein gondolkodtam egy-egy over üzlet lehetőségében. Milyen érdekes a nem adat alapú szubjektív/érzelmi döntés…a számok igencsak underes meccseket vetítettek elő arra a két meccsre, itt a Partizán-Albán viszont villog a „zöld lámpa” – írom is, hogy miért. Jók a csapatok pontátlagai, akkor is, ha leveszem a hosszabbításokban született eredményeket. Az adatok a 163,5-es under/over határt dobták nálam (mindkettő 1,91), azonban ez a bukmékereknél 168,5. Fontos lehet az az öt pont hendikep! Valójában az Alba csont utolsó a ligában, számukra tényleg minden meccs felkészülést jelent a BBL-rájátszására. A Partizánnak, viszont jók a mutatói itt az Euroligában (hatodik hely 13:12), viszont kötelező győzelemként tekintenek a meccsre. Kell is ez a siker, mert az Euroligában öt csapat áll 13:12-vel és ráadásul ott a címvédő Efes, aki egy meccsel kevesebbet játszott és 12:12-es a mutatója. Amennyiben győznek ma a törökök, akkor hat csapat állhat az elképzelt tabellán 13:12-vel a 6-11. helyen és ebből a legelőkelőbb pozíció a belgrádiaké..még, de a top8 eléréséhez kell a mai győzelem, egy olyan csapat ellen, aki felszabadultan tét nélkül kosárlabdázhat.

Gyakori egyébként, hogy az Alba, pont a lehetőségeinek lazábbra vétele miatt felvállal egy dobópárbajt és ezekből rendre overes mérkőzés alakul ki, azaz egy szemtelen, gátlástalan német csapatra számítok. Ezek mellé jöjjenek a tények! A Partizán minden félidő második negyedében brutálisan hasít. A második és a negyedik negyedek átlaga 42,36 és 42,8. Az utolsó játékrészben az eddig lejátszott 25 meccsükből 17 alkalommal volt 42 pont feletti a pont. Nem lepődnék meg most sem egy 50 pont körüli zárónegyeden, és akkor a tipp sikeréhez elég lenne 114 pont a harmadik negyed végéig. Nézzük, hogyan lehet meg ez! A második negyed az Alba részéről is adott, hiszen mérkőzéseik 60%-ban legalább 41 pont születik ebben a játékrészben. Egyébként a németek elég jól átlagolnak az első játékrészben: 1. negyedben 41,96, másodikban 42,68. Ez egybe is vág a Partizán számaival, így reális, hogy a szünetben 84-88 pont fent legyen a táblán, és belefér egy gyengébb dobóteljesítmény a harmadik játékrészben (30-37 pont).

Szokásom elképzelni a mérkőzések forgatókönyvét. Alapban egy tökös, felszabadult vendégcsapatot várok, aki az első félidőben versenyt fut ellenfelével, s megkockáztatom, hogy akár vezet is. Aztán egy fásultabb harmadik negyed után jöhet a szokásos Partizán henger a hajrában. Októberben egyébként 100:84-re győzött az Alba Berlinben, s akkor a harmadik negyedben csak 36 pont esett, viszont a többi nem a védekezésről szólt: 51, 53, 46 – szóval bekezdtek akkor is a felek. Miközben ma három Euroliga meccsen (Barca, Monaco, Efes) is undert várok, itt kivágta a biztosítékot az over, s az adatok alapján a 163,5-es határ is biztonságosnak mutatja magát.

Partizan Belgrád - Alba Berlin: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp