Lassan, de fokozatosan lépeget előre a Roma, láthatóan fejlődik Mourinho vezetésével a klub. Elveszítette az Atalanta a fonalat. Talán még a világbajnokság után másfél hónapig egyben volt az együttes, azóta viszont fokozatosan csúszik szét a bergamói csapat. Ellentétes előjelek, és ellentétes irányú folyamatok: törvényszerű a vendég pontszerzés.

Először csak a Konferencia Liga indulást érték el a Farkasok, aztán ahogy ment előre a 2021/22-es szezon lett favorit a sorozatban a Roma. Mourinho újabb trófeát húzott be és elérte az automatikus főtáblát az Európa Ligában. Most a legjobb négyben a Sevilla, Juventus és a Leverkusen mellett ott vannak a rómaiak is, miközben a bajnokság zárása egy jövő évi Bajnokok Ligája csoportkört is felvillant. Persze a budapesti EL-döntő megnyerése is a kvalifikációt jelentené a legmagasabb szinten, így hát két vasat tart a tűzben a gárda. Kicsit „Sevilla-szindrómásnak” tartom, most a Farkasokat: a jó nemzetközi szereplés, nem hogy lerántja a kimerült játékosokat, hanem pont ellenkezőleg, a bajnokikon is képesek az extrákra. A portugál edző fenomén megtalálta azokat a játékosokat, akik megint csak tűzbe mennek érte, és ez viszi is előre a csapatot. Beválik az Abraham v. Bellotti csere-bere, stabil a háromvédős rendszer, középen Matic pedig már régi harcostársa jelenlegi trénerének. Korábban jellemző volt a Roma játékára, a kevés gólos szűk győzelem, ami most is jelen van, de nem az egyetlen eszköz a sikerre. Gyakorta előfordult, hogy egy gólos vezetésnél inkább megfojtotta ellenfelének lehetőségeit a fővárosi csapat, mintsem újabb találatokra tört volna. Most viszont főként a támadók kreativitása és a szélső védők agilitása átlendíti az együttest a holtpontokon. Jó formát mutat Spinazzola és Pellegrini, és bármikor hozzá tud tenni a játékhoz Dybala, vagy El Shaarawy is. Egyben van ez a csapat most, nem úgy, mint Gaspeiniék.

Elmaradtak a szokásos szemtelen bravúrgyőzelmek az Atalanta részéről, sőt még a korábbi többgólos magabiztos kötelező győzelmeket is felváltotta a gyakori betli. Bajnokok Ligája álmai nem lehetnek az együttesnek, mert az Inter és a Milan (a két idei elődöntős) sem ér oda. A Juve a visszakapott pontjaival még király, de ahogy kinéznek a Zebrák, szerintem kicsúsznak majd a top4-ből, miközben a Lazio és a Roma is stabilan jó. Tömörülés van a Napoli mögött és nagy verseny a bajnokság hajrájában, mindeközben értékes pontokat hullajt el rendszerint a bergámói együttes. A 2023-as évben csak a Laziót tudta elkapni az Atalanta, őket is idegenben, a többi randadón kicsúsztak a pontok az együttes kezéből: Napoli, Milan, Juve. A fő baj viszont a váratlan hazai vereségekben rejlik (Bologna, Lecce). Azt gondolom, hogy továbbra is remek játékosok alkotják a keretet, azonban talán a vb-n résztvevő húzóemberek mentálisan elfáradtak. Gasperini nem tud előhúzni 3-4 játékos helyére ugyanolyan minőségben bevethető erőket, így megy a kínlódás hétről-hétre.

Két különböző irányból érkezik a mérkőzésbe a két csapat. A Roma most járatja magát csúcsra és elég éles a szezon legfontosabb szakaszában ahol lehet trófeát nyerni, el lehet érni a top4-et. Talán a váratlan vereségek, a sikertelen rangadók törték meg az Atalantát, mindenesetre most, több ütésből felállva kell a lendületből érkező ellenfelet megállítani. Szerintem Mourinho egy nagyon okos taktikával, progresszívan rámegy az egy pontra, és ha adja a magát a lehetőség (hazai hibák), csinál belőle hármat. Fogadói szempontból az x2, több mint jó hétfő estére, az előjelek alapján!

Atalanta - Roma: Dupla esély - Dupla esély tipp