Folytatódik a férfi kosárlabda Euroliga rájátszása, és a szerdai papírformák után ma egy hasonlóra számít a közvélemény, mert elég nagy különbség volt két napja a csapatok közt. A Barca nagyon elverte a Zalgirist, indokolatlanul overes meccsen, s most szerintem elszabták a bukmékerek a határt.

Ha számolni kell a fordulót, akkor magam 155,5-re teszem (over/under 1,91), az irodák viszont 153 és 154 közt lifteztetik a felezést. Így aztán már 150 alatti overre is 1,5-ös feletti szorzót kapunk, ami a rendelkezésre álló adatok szerint mindenképp előnyös. Ha csak a csapatok egymás elleni meccseit nézzük, akkor is biztató az a kimenet. A rájátszás első találkozóján 160 pont esett, míg az alapszakaszban, Barcelonában 167 (március végén), Kaunasban pedig 155 született. Ami a legmeglepőbb volt számomra az első play-off meccsükön, hogy a katalánok nem álltak le. Gyakorta megesik, hogy közé teszi a gárda a 10-12 pont körüli differenciát, és elkezd játszani az idővel. Végletekig kijátszott támadások, akár tiszta dobóhelyzet feladásával is. Ilyenkor az overre fogadók fel tudnának robbanni, mert egy tiszta betörést, simán kipasszolnak a ziccer helyett, csak menjen az idő. Végül a támadásaik odáig mennek, hogy rájuk ég az óra, és akkor emberrel a nyakukon szórják el, de egy jó lepattanózást követően kezdik elölről. Az első összecsapásukon viszont nyomokban sem volt felfedezhető ez az attitűd. A záró negyedre 13 pontos előnnyel érkezett a Barca, és meglepő módon hozzátett még kilencet, úgy, hogy 25-öt szórt. Lehet, hogy a rájátszásra változott a játékmenedzsment a mérkőzéseik végjátékában?

A megálmodott 149,5-es overhez negyedenkénti bontásban egész számra kerekítve 38 pontos játékrészek szükségesek. Nézzük meg az előfordulási gyakoriságot a csapatoknál az Euroliga meccseik tükrében. Az amúgy underes csapatnak számító litvánok mutatói az első három negyedben elég jók: 66%-ban (1. negyed), illetve 51,5 %-ban (2-3. negyed), legalább 37, vagy annál több pontot érő kosár születik találkozóikon. Ugyanez a mutató a hazai oldalon az első negyedben 71,5%, míg a harmadikban 60%. Szememben a Barcelona azért is nagy esélyese a sorozatnak, mert roppant kiegyensúlyozott mutatókkal rendelkezik, például negyedre bontott pontátlagok tekintetében is, azaz a két szélsőérték közt kicsi az eltérés, és mivel négy darab számról beszélünk kettő érték közötte van. Konkrétan: 39,49 – 38,06, azaz az eltérés csupán 1,43, meccseiken szépen minden negyed hozza a 38/39 pontot átlagban. Ez a mutató egy kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítményről árulkodik, ami minimum top4-et ér.

Jó megoszlású kosárszórást és magabiztos hazai győzelmet várok ettől a mérkőzéstől. Amennyiben nem a véletlen műve az, hogy nem vett vissza kedden a Barca nagy előnynél sem, akkor itt sima lesz a 149,5 over. Alapban a bukik is egy-két ponttal ellőtték az értéket, a rendelkezésre álló adatok legalábbis ezt mutatják. Az egymás elleni mérkőzéseik sem hoztak a feleknek 150 pont alatti összecsapást ebben a szezonban, miért pont most esne ez meg?

FC Barcelona - Žalgiris Kaunas: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp