Fontos szabálya a focinak, hogy egyenes kieséses rendszerű ki-ki meccsen sose fogadjunk esemény előtt overre! Most ezt az aranyszabályt megszegem, mert Hollandiában rendezik a Nemzetek Ligájának négyes döntőjét, ahol a hazaiak ellenfele a labdarúgás nagyhatalmává váló horvát válogatott lesz. Tét a döntő a két overes válogatott rotterdami összecsapásán.

Dalic már a 2018-as vb-ezüst után is pedzegette távozását. Majd a kritikus időszakon újra, és újra átlendült és 2022-ben is bezsebelt egy vb-bronzot. Lehet, hogy röhejesnek hangzik, de a versenyben lévő válogatottak kereteiben a horvát játékosok azok, akik a legnagyobb rutint szerezték nemzetközi tornákon (elődöntő, döntő, bronzmeccs). Az olaszok hullámvasútjával szemben a Modricék kiegyensúlyozottan és tartósan vannak jelen a világelitben. Ha csak a rutint nézzük, bizony kijár már egy trófea Horvátországnak, s miért ne vennék sikerrel az átalakuló oranje elleni csatát. Dalic a háromcsatáros játékrendszerét pengés játékosokkal tölti fel: Modric, Perisic, Pasalic vagy Kramaric kvalitásait senkinek sem kell bizonygatni. Adott egy betonszerű minden hájjal megkent szűrőpár: Brozovic-Kovacic, így zsuga lesz, csak le kell osztani a fiatalításba kezdő hollandok között. A hazaiakat biztosan viszi majd a hév, így okos játékkal, labdaszerzés után néhány húzásból kapu elé érhet déli szomszédunk. A helyzetkihasználás miatt szerintem ekkora nevek szerepvállalásakor nem kell aggódnunk.

A Koeman testvérpár vette án van Gaal-tól a hollandok irányítását a világbajnokság után. Nagy égéssel kezdett a csapat az EB-selejtezőkön, hiszen 4:0-ra kikapott a francia válogatottól. A minap a korábbi magyar kapitány Erwin Koeman ecsetelte az NS-en, hogy Párizsban vírusos fertőzés miatt öten is kihullottak a kezdőből. Valójában azonban szerintem ez csak duma. Az a csapat, aki képes ezen a szinten egy félidő alatt hármat kapni (bárkitől), az nincsen rendben! A top fociban is adott a hiba, azonban az a nagy kérdés, hogy a hibákat hogyan reagálja le egy társaság, mennyire működik egymás kisegítése, támogatása. Úgy tűnik, hogy a Koeman team fiatalítani is kezd, azonban a 4-3-3-as rendszerük valós koncepcióval nem rendelkezik.

Jók a csapatok számai! Hiába vívtak az együttesek egyenes ági kieséses meccseket a közelmúltban, rendre hozták az overeket. Hollandia: Usa (3:1); Argentína (2:2 a rendes játékidőben). Horvátország: Argentína (0:3), Marokkó (2:1). Minden mérkőzésnek van egy lélektana/forgatókönyve. Hazai közönsége előtt az oranje szerintem nem lesz elég óvatos így a vendégek korán előnybe kerülhetnek, és akkor jöhet a ki-ki meccsek kontra/rekontra típusú pulzálása, szétszakadó középpályákkal, ordító gólhelyzetekkel. A bukmékerek szerintem csúnyán elárazták a 2,5 overt, mert standard egy-egy torna végjátékában a bunker foci. Azonban Koeman nem elég karakteres ahhoz, hogy fegyelmezett játékot oktasson le (szemben van Gaal-al), s a keret most felszabadul korlátai alól, amit Dalic a rutinos és pengés játékosaival simán reagál majd le. Összegezve a várakozásom a következő: gólok, gólok és gólok….- és ne lepődjünk meg azon se, ha esetleg 114 percig fog tartani a rendes játékidő!

Hollandia - Horvátország: Gólok száma - Felett/alatt tipp