Általában élvezetes és szoros meccseket vív egymással az utóbbi években a horvát és a spanyol válogatott. Modricék gyakorlatilag folyamat a világ legjobb csapatai között tartják déli szomszédunkat, s most már tényleg megérdemelne egy trófeát a Dalic-korszak.

Talán a körülmények Horvátország számára kedvezőek, hiszen egy nappal több ideje volt a regenerálódásra, és csakúgy, mint az elődöntőt, a finálét is a rotterdami de Kuipban rendezik. Igazából felesleges is dicsőíteni, személyre szabottan játékosonként ezt az együttest, mert Hollandia legyőzése után megteszi ezt helyettem az összes nemzetközi sajtóorgánum. Dalic munkájának hatékonyságát emelném inkább ki. Egy rossz első félidő után 0:1-ról képes volt fordítani a horvát alakulat, amibe nyilván bejátszott a félidei öltözői stratégiaváltás is. Gyakorlatilag egy megnyert csörtét a hajrában bukott el Horvátország, s az esetek többségében megtörik ilyenkor a legtöbb csapat. Nem elég, hogy túlóra, de mindez idegenben, egy ki nem bekkelt végjáték után. Ehhez képest leiskolázta a hosszabbításban ellenfelét az együttes. A lecserélt Kramaric helyére a védő Erlic állt be a rendes játékidőben, így aztán igazán rosszul érintette Dalicot a 96. percben bekapott gól. Azonban előhúzták Petkovicot a zsebükből a ráadás harminc percre, és minden megoldásra került. Joggal csodálja ezt a futballkultúrát az európai közvélemény, és a keret számos világverseny után, most már tényleg megérett egy aranyéremre.

Az új filozófiáját épp kereső, kialakulófélben lévő spanyolok rendes játékidős győzelmét árazták be a bukmékerek 2,00-ra, s így egy kedvező kétesélyt foghatunk. Engem egyáltalán nem győzött meg ez a hispán válogatott. Tény, ami tény meglepően bekezdtek és korán vezettek, azonban Olaszország fokozatosan vette át a játék irányítását az enschede-i másik elődöntőn. A második félidőben végig az volt az érzésem, hogy Mancini direkt adja át a kezdeményezést, de la Fuente együttesének. A megindított kontrák rendre nagy veszélyt jelentettek a spanyol kapura, végük a várható döntetlen helyett egy hajrában szerzett Joselu találat döntött.

Csapatként mindenképpen előrébb jár ellenfelénél Horvátország, aki számtalanszor megviccelte már ki-ki meccsen Spanyolországot. Míg Dalic alakulata évek óta egyben van, addig ellenfelük az egyéni képességekben bízhat elsősorban. Most úgy gondolom, hogy ki kell csúcsosodjon a remekül felépített horvát utánpótlásba rakott munka, és filozófia. Remélem, hogy megszerzik Brozovicék az NL trófeát (az lenne az igazságos!), de legalább jók lesznek egy rendes játékidős ikszre.

Horvátország - Spanyolország: Dupla esély - Dupla esély tipp