Végre újra kezdődik az NB1, és újra pályára lép kedvenc kis csapatom. A főoldalon már megjelent egy írás a mai MTK-Paks mérkőzésről, én egy kicsit más oldalról közelíteném meg a meccset.

Először is ott van a Bognár-faktor. Ne feledjük el, hogy Bognár György tavaly nyáron pont az MTK kispadjáért hagyta ott a paksi kispadot. Kiválóan startolt az MTK-val az NB2-ben, mindenkit földbe döngölt, de aztán jött a felismerés, hogy a másodosztályban beállnak tíz emberrel, elmennek egy pontrúgással a másik kapuig, és erre az egyszerű ellenfél taktikára nem tudott mit kitalálni Bognár. Kirúgták, és jött Horváth Dávid, aki viszont szerintem nem első osztályú szint. A másodosztályban is többször rezgett a léc tavasszal, nagyjából egy jó mérkőzése volt a csapatnak a Diósgyőr ellen, de a végén az Ajka is megizzasztotta őket. Valóban kellett ezért a vérfrissítés, de vajon ezek az arcok megfelelőek-e: Kádár Tamás, Nemanja Antonov, Demjén Patrik és Hei Viktor.

Az biztos, hogy az MTK védelme tavaly nagyon gyenge volt. Ha a kapusposztot nézzük, végre távozott Somodi Bence, aki a legrosszabb kapusok egyike, és már télen leigazolták Rácz Gergőt Paksról, aki egész tavasszal védett, de most Demjén Patrik mögé szorult, akit Zalaegerszegről szipkáztak el. Demjén szerintem rossz kapus, bár tudom, hogy sokan NB1-es szintnek tartják. Rácz Gergő is gyenge, szóval én úgy vélem, hogy Somodihoz képest erősödtek, de NB1-hez képest nem. Kapus ponton tehát 2/10-ről 5/10-re javult a csapat.

A védelembe jött Hei Viktor és Kádár Tamás, de távozott Szépe János és Nagy Zsombor. Kádár rutinos figura, jobb, mint Szépe, de közel sem üti meg az NB1-es mércét már. A Paksban is sokat hibázott, nem véletlenül van minden évben új csapata. Hei érkezése pedig nem fogja megreformálni a csapat védekezését. Nagyjából ezért a védelem helyzetét úgy látom, hogy 5/10-ről 6/10-re javult.

Középpályán távozott Mezei Szabolcs, Poór Patrik, de érkezett Antonov, illetve a fiatal kölcsönjátékosok (Biben, Kosznovszky, Várkonyi). A mag tehát maradt Bognár Stefivel és Vadnaival, viszont a harmadik embert, Mezeit elvesztették. Szerintem ő nagy érvágás, nem véletlenül vette ki onnan Bognár György, és csábította magához. Ő ad stabilitást a középpályának, nélküle átjáróház lesz a csapat, mert Antonov inkább baloldali játékos. Én tehát itt romlást látok, 6/10-ről lement 5/10-re a játékerő.

Támadójátékban az MTK nem változott, maradt Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Zuigeber Ákos és Zsóri Dániel. Ez 7/10, akárhogy is öregszik ez a játékrész.

A felkészülés során komoly ellenféllel nem mérkőztek. A Kazincbarcikát 4-0-ra verni nem nagy truváj, a Vasas (2-1) és Cukaricki (2-1) legyőzése sem nagy fegyvertény, ahogy a Soroksár, Kaposvár és Iváncsa leverése sem. A Celje ellen összejött egy 2-2, a Hajduk Split 3-1-re verte őket, míg a Bravo 2-0-ra. Ezek mind alja nemzetközi kupaszereplők, tehát ezen a szinten nincs a csapat.

Nézzük a kedvenc csapatomat, a Paksot Jelentős változások történtek, amit én pozitívnak látok egyelőre. Nagyon megfiatalodott a keret, látszik, hogy Bognár a jövő csapatát építi, akik képesek még megtanulni az ő filozófiáját. A nyár nagyon hektikusra sikeredett, mivel az első felkészülési mérkőzéseiken nagyon kikaptak mindenkitől. Ezeken a meccseken Bognár ügy küldte pályára a játékosokat, hogy csináljatok, amit akartok. Ez a filozófia eredményezte azt, hogy lényegében átgázoltak rajtuk, a Szeged 7-3-ra verte őket például, de a Budafok és a Vasas is felmosta velük a padlót. Ez már a szurkolóknak is sok volt, a kommentszekciót elég elolvasni ehhez. Érezte ezt Bognár is, és a szlovéniai edzőtábort kicsit komolyabbra vette. Ott mindhárom mérkőzésüket megnyerték, méghozzá jobbnak mondható ellenfeleket győztek le, például az izraeli Maccabi Petah Tikvát is.

Egy hatalmas problémával néz szembe Bognár. A védelem még a tavalyinál is gyengébbnek ígérkezik. Leigazolta ugyan a vezetőség Temesvári Attilát Szegedről, Hegedüs Jánost a Vasastól és a kapuba is érkezett végül Szappanos Péter a Honvédtól, de ez az új felállású csapatrész nagyon gyengén muzsikál még. Szinte minden felkészülési mérkőzésükön kaptak gólt az első 15 percben, ami előre jelzi a tavalyi bénázást. Ezt én pl. nagyon jó fogadási lehetőségnek vélem (0-10. perc MTK gól). Nálam ez a csapatrész a 4/10-ről 3/10-re süllyedt erősségben.

Ott van a középpálya kérdése, ahonnan távozott Sajbán Máté és Nagy Richárd, a többi távozó szerintem nem fontos. Oda Mezei Szabolcs érkezett az MTK-től, Silye Erik a Vasastól és visszatért Szabó Bálint a törökországi kölcsönszerződése után. Ez a csapatrész nagyjából egyben maradt, így 7/10-re értékelem.

A csatárposzt viszont kérdéses. Távozott Varga Barnabás, aki kiváló játékos. Helyére először Beke Pétert gondolták, aki a Budafokkal menetelt a Magyar Kupában, de mikor megérkezett, szerintem Bognár nagyot csalódott, mert nem az a típus, amit ő keresett. Ezért baromi gyorsan kellett egy normális csatárt találni, aki Könyves Norbert lett Diósgyőrből. Ő már nem olyan gyors és erős, mint régen, van rajta némi plusz súlyfelesleg is, szóval itt egyértelmű romlást látok. 9/10-ről 7/10-re csökkent a csapatrész erőssége.

Mi várható a nyitányon? Gólok, nem kérdés. Van egy motivációs szint, ami Bognárban és a fiában is benne van, ez egyértelmű előny. Aztán ott van az is, hogy a két csapat felkészülése arra mutat, támadójátékot is láthatunk. A Paks esetében ez nem kérdéses, az MTK játékosok pedig ultra motiváltak lesznek Bognár miatt, illetve az NB1 légköre miatt is. Annyi jó gólos lehetőségből válogathatunk, hogy megáll az ész. Én az első félidő két góljánál maradok, mert a Paks szerintem megint bennragad az öltözőben.

MTK Budapest - Paksi SE: Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp