Tulajdonképpen tragikus helyzetben van a Videoton, maga Garancsi a tulajdonos is megfogalmazta, hogy ebben a szezonban a fő cél a bennmaradás. Máté Csaba normalizálni akarja a helyzetet a Fradinál és a nagy pofára esésre úgy tűnik jól reagált a csapat. Fehérváron is újabb lépést kíván tenni az FTC az önbizalomnövelésre.

Lelépett a Mol, elapadt a pénzcsap. Aki tud olyan helyre menni, ahol van pénz, az menekül Székesfehérvárról. Juhász Roland az idény beindulása előtt arról beszélt, hogy a klub utánpótlására, a magyar fiatalokra kell építeni. Új identitást fog kapni a csapat és átvészelve a nehezebb időszakot összeraknak pár év alatt egy jó társaságot. Nos, a baj az, hogy ehhez a projekthez nyilvánvalóan egy jó magyar utánpótlás edző kellene, mint volt Prukner, vagy Temesvári, aki ráadásul kötődik is a városhoz és ismeri a magyar közeget. Ilyen ember viszont nincs, mert nem lehet előhúzni a kalapból edző/pedagógusszemélyiséget csak úgy. Ráadásul bánatpénzek kifizetésére sincs keret így maradt a svéd Grzelak aki egy „erősebb” keretből sem tudott értelmezhető focit csinálni. Jellemző a fejetlenségre, és a szükségállapotra, hogy Újpesten hat külföldivel kezdett mezőnyben a Videoton és a padon is csücsült öt légiós bevetésre várva. Próbálnak abból a Houriból karmestert csinálni, aki Márton Gábor idején sem vált be két-három évvel ezelőtt. Olyan szerződéssel rendelkező arcokat húztak elő az nb3-as keretből felhívva, akik szerződése nem járt le, bérüket így is, úgyis fizetni kell, drágább lenne elküldeni őket, mint játszatni. Az UTE ellen egy erős órán keresztül emberelőnyben sem volt átütőerő a piros-kékekben, pedig a lilák keretét össze sem lehet hasonlítani a bajnok lehetőségeivel.

Miután kiesett a Ferencváros a BL-ből előlépett Máté Csaba és végül magabiztosan vezette az ír bajnok ellen diadalra a lesajnált együttest. Menteni akarja Kubatov a szezont egy KL-főtáblával és nyilvánvalóan csökkenteni akarja a büdzsét is. Már sikerült megválni pár felesleges légióstól, ami láthatóan ösztönzőleg hat azokra, akik maradtak. A Sigér-Abu Fani páros sokkal jobb, mint a semmit sem mutató Gojak és az éretlen Baráth duója. Zakkival és egy lendületet kapó Vargával lehet reális esély a máltai bajnok ellen is. Jó hatással volt a keretre Ramírez visszaigazolása. Egyrészt a Csercseszov-féle felkészítésből kimaradt, nem érezhette magáénak a BL-kudarcot. Másrészt „menekült” a kilátástalan helyzetben lévő orosz fociból (ki tudja, mikor játszhatnak legközelebb UEFA versenysorozatban). Harmadrészt imádják a szurkolók a múltja miatt s ezért új mentális erőt hozott a keretbe. Negyedrész a magyar feleség, és a magyar iskolarendszerbe beilleszkedésre készülő gyerekei miatt extra a bizonyítási vágy és a motiváció. Így az amúgy a nemzetközi fociban is hiányposzt bal futó óriásit lendíthet a Fradin, nem mellesleg Fehérváron a 22 éves Zeke Márió és a helyzeteit rendre kihagyó Schőn lesz a fő riválisa…hát megeszi őket vacsorára .. - véleményem szerint.

„Minden apró siker létfontosságú számunkra most” – mondta Máté Csaba Dublinban. Győzelmek sorozata és gólok kellenek most a Ferencvárosnak ahhoz, hogy növekedjen az önbizalom. Mivel a magyar foci érdeke is az, hogy legalább a Konferencia Liga csoportköre meglegyen. Az sem lepne meg, ha hátszelet kapna most az FTC a kritikus NB1-es meccsein. Most azonban szerintem nem lesz erre szüksége, mert a hazaiak svéd „mestere” semmilyen értékelhető szakmai húzást sem mutatott hónapok óta, s a rendelkezésére álló keret is finoman szólva szedett-vedett. Amíg Fiola Attila nem épül fel, addig nem lesz igazi szellemi vezére a Fehérvárnak, s ez el is dönti az efféle „rangadókat”. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben sima a vendégsiker!

MOL Fehérvár - Ferencváros: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp