Nagyon rég nem volt arra példa, hogy a Paks két mérkőzésen egymás után underezett. Mi van a háttérben? Elfogyott a Bognár-ball?

Az tény, hogy Bognár változtatott a csapat játékán, a három középső védővel történő felállás stabilabbá tette a játékukat, azonban ezzel nehezebben megy a váltás a védekezésből támadásba. Amíg korábban a két középen elhelyezkedő védő félpályára feltolva egy-egyezett az ellenfél csatáraival, és ezzel rengeteg gólhelyzetet dolgozott ki ellenük a másik fél, addig ez most a három középső védővel megváltozott, biztosabb lett a védekezés, kicsit hátrébb is helyezkednek a védők, kevesebbet kerülnek mögéjük. Ennek a másik olvasata viszont az lett, hogy a nagy letámadás nem valósul meg, ráadásul nincs olyan szervező középpályás, aki a támadók beindulásait tudná honorálni a jó passzokkal. Szabó Bálint lehetne ugyan ilyen játékos, de ő most nincs élete csúcsformájában. Ha a magyar De Bruyne, alias Bognár Stefi visszatérne Paksra, akkor sokat lendülne ezen a téren a játékuk.

Összegezve azt lehet mondani a Paksról, hogy korántsem az az eszetlen támadójáték jellemzi őket, mint tavaly, illetve tavalyelőtt. Nincs meg az a gyilkos letámadás az ellenfél térfelén, nincs meg az állandó nyomás. Vagy tudatos módosításról van szó, vagy pedig Bognár nem találta meg azokat a játékosokat, akikkel a kíméletlen támadójátékát tudná játszani. És mivel nem találta meg őket, ezért inkább biztonságibb játékot választott.

Úgy vélem, hogy a gólokat nem szabad elengedi a Paks esetében, de óvatosabban kell hozzájuk nyúlni. Olyan csapatok esetében, akik leginkább védekeznek, nem lesz gólzápor. Csak azon csapatok esetében próbálkozhatunk be ezzel a fogadással, akik nyíltabbak. Például egy Kisvárda esetében nem várhatunk sok gólt, de az Újpest esetében már igenis maradni kell.

Ugyanis nekem az Újpest eddigi három fordulóban mutatott játéka kellemes meglepetés, hiszen koherens, tudatos futballt látunk tőlük. Meglepően nyitottak is, ami miatt hátul megvannak a lehetőségei a soros ellenfélnek.

Szigorúan erre a mérkőzésre vonatkoztatva én maradnék tehát az első félidő két góljánál, mert az Újpest mindig jó kis meccseket tol Pakson.

Paksi SE - Újpest FC: Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp