Amikor megláttam a Ligue 1 harmadik fordulós nyitómeccsének over szorzóit, először meglepődtem. Aztán elővettem a 2022/23-as szezon épített adatbázisait és az idei meccseik adatait és rögvest klaviatúrát ragadtam. A beragadó Nantes az igencsak bekezdő Monaco együttesét fogadja, s a bukik erősen 1,6 felett mérik a 2,5 feletti határt. KELL! Leírom, hogy miért.

Alapvetés, hogy az osztrák Huttner egy támadó stílusú csapatot épít a hercegségben és meg is vannak a keretben azok a minőségi támadók, akik kellőképp veszélyesek. A Minamino, Fofana, Ben Yedder, Golovin támadó négyes magában hordozza a gólokat genetikailag. Az előző szezonban a hercegség csapata 1,92-es gólátlagot hozott össze a második félidőkben, és ebben a játékrészben a meccseinek a 65,79%-ban született minimum kettő gól! A 3-4-3-as szerkezetben gondolkodó osztrák szakember szezon előtti számításai a jó rajttal beváltak. Gólzáporos 4:2-es diadal a Clermont otthonában és sima hazai 3:0 a Strasbourg ellen. Látni kell, hogy az első fordulóban a két egyaránt három gólos játékrészben megizzadt a Monaco (mindkettőt 2:1-re nyerte) és kiegyensúlyozott xG-re kényszerült: első félidő 1,2, majd 1,39. Ezzel szemben, a második fordulóban lerendezte ellenfelét Huttner együttese, hiszen négy első félidei kapura lövéséből meg is lett szünetre a 2:0. Apropó kapura lövések. Annak ellenére, hogy mindkét meccsét behúzta a Monaco ellenfeleinek adott esélyt, hiszen a Clermont 14, a Strasbourg 9 alaklommal is próbálkozhatott bevenni Kohn kapuját. Tehát ennél a csapatnál nem az a fő cél, hogy belerondítson aktuális ellenfelének játékába, szűkítse a területet és védekezzen. A rossz rajtot vevő Kanárik nyilván javítani szeretnének, és az amúgy támadólag fellépő vendégek sebezhetők is lesznek hátul.

Két vereség négy kapott és egy szerzett gól a nantes-i oldalon. Tulajdonképp a Lille elleni 2:0-nál esélye sem volt az együttesnek a pontszerzésre. Most sem ők a favoritok, de hazai pályán nyilván mindent megpróbálnak majd. Ha a Monaco oldalán szóba került, akkor itt is leírom, mit súg az előző szezonban épített adatbázisom. A Nantes meccsein 2022/23-ban kereken 50%-ban született minimum két gól a második félidőben! Az induló bajnokság első két mérkőzésén még érdemes egy fontos tényt rögzíteni. A támadás veszélyességének szempontjából egy-egy félidőre gyakorlatilag eltűnt a csapat. A Toulouse elleni második félidős 0,07 xG és az ugyancsak 0,07-es mutató a Lille elleni találkozó első játékrészében elrettentő lehetne. Ne legyen az, hiszen az első fordulóban a szünetig nagyon megnyomta a Nantes és vezetett, hogy aztán a másodikban forduljon a kocka.

Képes tehát ellentétes félidőket produkálni a hazai együttes, s úgy gondolom, hogy otthon biztosan bekezd majd, hogy javítsa a rossz rajtot. A vendégek viszont kiegyensúlyozott támadó játékot tolnak, és sorra alakíthatják ki a veszélyes szituációkat. Semleges szurkolóknak élvezets meccs alakulhat ki, hiszen tény, hogy Hüttner nem feltétlenül görcsöl rá a védekezésre a bajnokság elején. A jó formában lévő Monaco önmaga megrúghatja a három gólt, de ha felveszi a kesztyűt a Nantes, akkor reményeim szerint egy óra alatt leesik a három dugó!

Nantes - AS Monaco: Gólok száma - Felett/alatt tipp