Két „futottak még” kategóriába sorolható csapat csap össze Lyonban, a férfi Euroliga 19. fordulójában. A Kaunas a tavaly FinalFour rendezés miatt egész szezonban fókuszban volt, idén viszont a litvánok a pocsék 6:12-es eredményükkel esélytelenek a rájátszásra. A hazaiak a liga pofozógépei, eddig mindössze kétszer tudtak csak győzni. A mérkőzés így a „meg kell rendezni” kategóriába esik, már most a versenyévad közepén, és talán ezért is veszítették el a bukik realitás érzéküket az over határok belövésével.

Az irodák 158,5-re teszik a fordulást (ugyanannyiért veszik és adják az overt és az undert is), ami szerintem abból fakadhat, hogy a két gyengén teljesítő csapat szerény támadójátékából indulnak ki. Magyarán az alapvetés a következő: ez a két csapat rendre veszít, és inkább kapja a kosarakat, mintsem szerzi, és a pocsék dobószázalékok egymás ellen is megvalósulnak majd. Adatgyűjtéssel és elemzéssel igyekszem cáfolni az alacsonyra kalibrált overhatárt az alábbi elemzéssel, és kínálni egy biztonságosnak ígérkező üzletet. A Lyon meccsein átlagban 166,22 pont születik, ugyanez az érték a francia ligában 161,53. A litvánok az Euroligában 159,11-es pontátlagot hoztak meccsenként, így az átlagok átlaga az adatok alapján 162,5-re adták a saját magam kalkulált fordulást (amikor az under és az over szorzója egyenlő), azaz a buki alábecsülik állításom szerint a meccsen születendő pontokat. Ha a negyedek szerinti átlagokat vetjük össze (pl.: Lyon átlaga az első negyedben 42,61, a Kaunasé 40,17 akkor kettejük átlaga 41 – ezt számítva minden negyedre, és természetesen összeadva), akkor 159 pontot kapunk. Ez az érték megegyezik a bukmékerek ajánlásával, azonban figyelembe kell vennünk még néhány adatot.

Az egymás elleni meccseik pontértéke felfelé húzza a matekot. Kaunasban ősszel 171 pontos meccset játszottak egymással, míg a tavalyi szezonban hasonló pályaválasztással 169-ig jutottak, igaz a tavaszi találkozójukon 152 pontos találkozót húzott be a litván gárda. Érdemes visszaemlékezni arra az összecsapásra, hiszen létkérdés volt minden győzelem akkor a Zalgiris számára, hogy legalább a rájátszás meglegyen. A tavalyi szezonban 153,62-es pontátlagot produkáló litvánok akkor a mezőny „legunderesebb” csapatai közé tartoztak, idén viszont ez nem így van! . Azt gondolom, hogy ezek az adatot tovább erősítik a könnyű overt (153,5), de érdemes megnézni az előfordulási százalékokat is. A Lyon eddigi meccseinek 72,22 százalékában meg volt a 154 pont, és most ,hazai pályán reális győzelmi esélyük van. Ráadásul megfigyelhető az Euroligában, hogy a közönség rendre telt házakat csinál még az ilyen „lényegtelen” meccseken is, mert szórakozni akar, a csapatok pedig ki akarják szolgálni őket. A kaunasi előfordulási arány rosszabb, náluk hét alkalommal a 18-ból nem volt meg a 154 pont, azaz találkozóik 61,11 százalékban viszont jött a felkínált 153,5 overes határ.

Lehetne itt még dobószázalékban, eladott labdákban tovább árnyalni a tippben rejlő értékeket. Például a vendégek 47,94-es dobószázalék átlaga a listavezető Realéhoz képest (49,33) sem rossz. Azt gondolom, hogy hazai pályán simám belebonyolódnak a franciák egy eszetlen dobópárbajba töménytelen eladott labdával. Véleményem szerint az adatok ismeretében megverhetők az irodák ezen a meccsen, egy könnyű overrel élőben is, ezért érdemes lesz egy stream előtt figyelni az eseményeket.

Asvel Lyon-Villeurbanne - Žalgiris Kaunas: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp