Folytatódik a nagyüzem az Euroligában, s ezúttal a Milano-Bayern találkozó kapcsán észlelek bukmékerek által elkövetett hibát. Aki olvas megszokhatta, hogy adatelemzői szempontból specializálódtam over/unter kimenetelekre, s most is jelezték az adattábláim: nem jó az irodák matematikája!

Fontos, hogy a rájátszás, a 10. helytől elérhető már a futó szezonban és a Bayern nyolc győzelmével a 12., míg az olaszok hét sikerükkel a 14. pozícióból várják a mérkőzést. A kapaszkodás szempontjából közvetlen riválisok csapnak össze a Medionalum Forum parkettáján, s az általam belőtt over (150,5) simán „A realitás”, az adatok alapján. Nézzük is hát a számokat, bár 2023. december 5-ei müncheni egymás elleni mérkőzésükből is sok tanulság/következtetés levonható. A csapatok hasonló játékerejét mi sem mutatja meg jobban, mint az, hogy a rendes játékidőben akkor döntetlenre végeztek. A 76:76-os eredmény már a rendes játékidőben is jó lenne nekünk most, az ajánlott értékhez, azonban nézzünk mélyebben a számok mögé.

Alábecsülik az over/unter határt (ugyanannyi mindkét kimenetel szorzója) véleményem szerint a bukmékerek. Az unibet 155,5-r a tippmixpo 154,5 re teszi a váltást, azonban a pontátlagok és a negyedek átlagának számtani közepének összegei teljesen mást adnak ki. A Bayern 161,61 a Milano 155,33-t átlagol meccsenként, itt alulra becsülve is 157,5 re jön ki a számtani közép, míg a negyedek összevetéséven ugyanez 153,5-et garantál igencsak alábecsülve. Egy hónappal ezelőtti hosszabbításos találkozójuk 175-ön, tavaly márciusi legutóbbi milánói csatájuk 173-al zárult. Az értékeket átlagolva alsó hangon kijött nálam a 159-es over/unter forduló.

Mindig érdemes megvizsgálni az előfordulási gyakoriság százalékos arányait is fogadás előtt. A Bayern mérkőzéseinek 67,7%-ban megvolt a 151 pont. Érdekeség, hogy ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a 18 találkozóján hatszor nem volt meg ez az érték, és itt jön egy csavar. Az Euroliga 2023/24-es kiírásának első hat fordulójából 5 mérkőzésen nem volt meg a 151 pont, míg az azt követő 12 fordulóban csupán egyetlen alkalommal nem. Ugyanez a szám 72,3 % a Milano oldalán, a 18 Euroligás összecsapásán csupán öt alkalommal nem volt meg a 151 pont.

Lehetne itt még tovább csűrni-csavarni, az adatokat: a saját bajnokságaikban is megnézni a százalékos előfordulást és a pontátlagokat, összevetni a dobószázalékokat periódusonként, vagy csoportosítva 5 fordulónként. Azonban nem fárasztom azt, aki idáig elolvasta az elemzést – az is bravúr. A meccs komoly téttel bír és vélhetően feszült hangulatban fej-fej mellett haladnak majd a felek. A tippmixpro kínálatában a 149,5 over már megkapjuk 1,5-es szorzó felett, szerintem náluk érdemes kötni az ajánlott kimenetelt.

A|X Armani Exchange Milano - FC Bayern München: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp