Visszatér a Bundesliga a hétvégén, várhatóan kipihent és felettébb motivált csapatokkal. Kiszúrta a szememet az Union freiburgi vendégjátékára feldobott over szorzó! Nem csak arról van szó, hogy két motivált jó focit játszó gárda feszül egymásnak a Fekete-erdő mellett fekvő pazar városkában, hanem arról is, hogy az adatok alapján is reális esély van minimum három gólra.

Erőltetett menetben telt az ősz a felek számára. A Freiburg az Európa Ligából továbbjutva megélheti az egyenes kieséses szakaszt, az Union besokalt a BL-el, és erre rá is ment a fél szezonja. Streich filozófiáját jól ismerjük: labdaszerzés után néhány húzásból kialakított lövőhelyzetek, és önbizalomtól duzzadó folyamatosan tüzelni képes támadók. Öröm nézni, hogy a bárki is az ellenfél felvállalja a csapat minden tagja a kulcspasszokat. Sallai és Grifo fürdik ebben a játékstílusban és ugyan Höler lassan jön bele a gólszerzésbe, de előbb utóbb elkapja majd a fonalat. Érdemes Sallai Rolandról bővebben is írni, no nem a sevillai szerződés miatt, hanem a mentalítása okán. Volt neki súlyos szemsérülése, került a csapaton belül kiegészítő szerepkörbe, most is volt az őszi szezon végén egy sérülése. Úgy tűnik semmi sem akadály, húzó ember a válogatottban és Freiburgban is, kreatív vállalkozókedve nehezen kiismerhető, és persze szemrebbenés nélkül tüzel, ha úgy van…és általában úgy van. Az Union sztorija standard. Kiscsapat nagy eredmény, majd a tehereket nem bíró, és nem növekvő pálma. Sebaj, itt a tavasz menteni kell a menthetőt. Szerintem szusszant egyet a keret, és látványosan összekapja magát. Jön újra a pokróc célfoci, a rakkolás, ami rendre hibázásra kényszeríti az ellenfeleket. Nincs kétségem, elindulnak tavasszal felfelé a tabellán, szó sem lesz kiesésről. Ennyi volt a „rizsa”, hiszen aki ismer, az tudja, hogy konkrét alaposan kivesézett adatok nélkül nem ülök klaviatúra elé, pláne nem éjjel..jöjjön a lényeg!

A vendégek meccsein átlagban 3,38 találat születik, a mérkőzéseiken az előfordulási gyakorisága a minimum három gólnak 68,75%. Ugyanez hazai szempontból az adattábláim szerint 2,94 és 56,25%. Az előfordulási gyakoriság az adatok alapján a felek összevetésében 62,5% - magyarán ekkora az esélye annak, hogy jön a 2,5 over a találkozón. Jók a kapura lövési és a szögletadatok is. Utóbbi azért fontos, mert mind a Freiburg, mind az Union gyakorta alkalmaz különféle variációkat, s ezekkel meglepi ellenfeleit. Így, a szezon elején nem lenne különleges, ha előkerülne valami kitalált figura a sarokrúgásoknál, s az adatok alapján abból lesz bőséggel. Véletlen egybeesés, hogy mindkét csapat esetében átlagban 9,81 sarokrúgás valósul meg mérkőzésenként, a minimum kilenc szöglet előfordulási gyakorisága az Union esetében 68,75% ami magas a ligában, a hazaiak részéről ez csak 56,25%. A vendégek számára ez egy potenciális fegyver, hiszen átlagban meccsenként 5,13 sarokrúgást harcolnak ki, míg a freiburgiak csak 4,31-et. A kapura lövési adatok kiegyenlített erőviszonyt mutat a fővárosiak 12,19-szer próbálkoznak átlagosan, míg Sallaiék 12,38-szor. az előfordulási gyakoriság százalékos aránya az első 16 forduló alapján kicsit az Union felé húz: minimum 12 kapura lövési kísérlete a találkozóik 62,5%-ban voltak meg, míg ugyanez a Freiburgnál csak 50%.

Aki idáig eljutott, azt már nem akarom fárasztani a félidőkre lebontott adatokkal és azok tendenciáival, mert szerintem a lényeget leírtam, most összegzem. Adott két éhes, motivált csapat a szezonrajton, akiből az egyik a pocsék ősz után látszólag bajban van. Rendelkezésre állnak gól, kapura lövési és szöglet adatok, amelyek azt mutatják, hogy bizony két gólérzékeny csapat feszül egymásnak. Legutóbbi egymás elleni meccsükön, toltak egy 4:2-őt Berlinben májusban, előtte lévő két találkozójukon is öt-öt gól esett. Szerintem a csapatok mentális állapota és céljaik adottak egy overes meccshez, az előfordulási gyakoriság 62,5%-a, pedig egyenesen bíztat a fogadásra!

SC Freiburg - 1. FC Union Berlin: Gólok száma - Felett/alatt tipp