Fontos meccset rendeznek Milanóban az Euroliga 23. fordulójában. Az Armani kapar a rájátszásért és mindenki ellen képes a bravúrra (lsd. a barcelonai győzelem), míg a vendégek „páholyban” vannak, hiszen közvetlen riválisai tegnap botlottak (Virtus, Pana). A katalánok olaszországi találkozóján látok matematikai esélyt egy kényelmes overhez, olvassátok a részleteket.

Nyilvánvaló, hogy a Barcelona célja a második hely, mert a Real meglépet a mezőnytől, míg a többieket illendő lenne maga mögött tudni. A bukmékerek viszonylag alacsonyra lőtték be a ponthatár fordulót (over és az under szorzója azonos, általában 1,91), ami 155,5 az Unibetnél. Valójában ebben van szerintem a lehetőség a megadott 150,5-s határon, hiszen egy csomó adat, tény azt támasztja alá, hogy több kosárra számíthatunk majd. Itt van mindjárt a legutóbbi összecsapásuk, amikor a Milano meglepetésre Barcelonában nyert (86:90), ez bizony 176, s azért 2023. december 15 óta olyan nagy változások nem történtek a csapatoknál. Egyébként a tavaly áprilisi összecsapásuk is meglepetésre Armani diadallal végződött, pedig akkor a 33. fordulóban a Barca számára az alapszakasz első helyének megszerzése volt a tét. Akkor is leesett 160 pont, tehát az egymás elleni mérkőzésik mellett ott a pipa – realitás a 150,5 over.

A felek pontátlagainak átlaga alsó hangon (erősen lefelé kerekítve – hogy még növelje a biztonságot a matematikánk – valójában 158,95…) 158, a hazaiak oldalán ez a mutató 153,91, míg a katalánok oldalán kerek 164,00. Tehát a bukmékerek valahogy a matekot is elszámolták ezek szerint 3-4 ponttal alacsonyabb a felkínált határ. Ha lebontom a csapatok negyedek szerinti átlagát, és ezt átlagolom, akkor 157 pontot kapok, ami azért jó, mert közel van az egész meccses értékhez. Hogyan néz itt ki a számtan: pl.: a vendégek meccsein születő pontok átlaga az első negyedben 43,41, ugyanez a milánóiaknál 39,77 – így a két érték átlagát lefelé kerekítve várok 41 pontot az első negyedben. Ugyanez kalkulálva a többi negyedre: 40, 39, 37 – és ezek összege a 157.

Érdemes még az előfordulási gyakoriságot számolni. Mit jelent ez? Hányszor fordult elő a csapatok meccsein külön-külön, és összesen is az, hogy nem esett a kosárba minimum 151 pont. Ebből az adatból számolok százalékos előfordulást ahol kritérium, hogy legalább 66,7%-ban elérjék a csapatok, (de inkább a 75%-ot), a kívánt határt, jelen esetben a 151-et. A mérkőzésen alapvetően a Barca dominálását várom, ők az erősebb, jobb csapat, s náluk ez a szám 90,9 %. Nyilván ismét meglepetéste tör a Milano náluk az előfordulási gyakoriság 63,6%, míg a közös értékük (34/44) százalékos aránya 77,2.

Itt az a pont, amikor érdemes párhuzamba állítani az egymás elleni mérkőzéseik és a rendelkezésre álló adatok értékeit. Amikor le tudta győzni az Armani a nála magasabban jegyzet Barcelonát, akkor mindig bele kellett álljon egy overes meccsbe. Kvázi, tartani kellett a lépést a spanyolokkal, dobásszámban és dobószázalékos mutatóban is. Itt érdemes elgondolkodni azon is, hogy miért is lenne ez másképp ezen a most? Az adatok sehol sem mutatnak ki veszélyt a tipp megvalósulására, ezért szerintem a 150,5-es határ egy biztonságos üzletet ígér.

A|X Armani Exchange Milano - FC Barcelona: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp