Ki utazik Németországba a 2024-es EB-re? Itt található minden információ a 2024-es EB-selejtezőről, a játéktervről, minden dátumról, mérkőzésről, csoportról és az aktuális táblázatokról, valamint az eredményekről.

A 2024-es Eb selejtezőn a 55 UEFA-tagállam közül 53 harcol a németországi Európa-bajnokság döntőjébe való bejutásért. Összesen 23 résztvevő kvalifikálja magát a németországi házigazda mellett a tornára, amely 2024. június 14. és július 14. között kerül megrendezésre, közülük 20-an ezen selejtezőcsoportokon keresztül.

Ki esélyes a kijutásra a 2024-es EB-re?

A 2024-es EB-selejtező A csoportjában Spanyolország az egyértelmű favorit. A 2. helyért és így a közvetlen helyért Németországba, végül valószínűleg Norvégia és Skócia harcol.

A B selejtezőcsoportban Franciaország és Hollandia óriási párbajt vív, azonban Görögország és Írország is lesben állnak.

A 2024-es EB selejtezőjének C csoportja nem egyértelmű. Itt található az Olaszország - Anglia mérkőzés, ami a 2021-es döntő újrarendezése. De még Ukrajna is képes lehet arra, hogy az élre törjön.

Az EB selejtező D csoportjában a viszonylag könnyű mérkőzéssorrendnek köszönhetően Horvátországnak kellene az élen végeznie. A második helyért az utolsó körig Törökország és Wales küzd.

A Franciaország nyeri az Eb-t tippre az Unibet 5-ös szorzót ad

Lengyelország a csoport favoritjaként lép fel az E csoportban a 2024-es Eb selejtezőjében. Csehországnak elegendő potenciállal kellene rendelkeznie a keretben ahhoz, hogy viszonylag magabiztosan a 2. helyet szerezze meg.

A nehéz F csoportban találta magát Ausztria az Eb selejtezőjében. Ennek ellenére az ÖFB-válogatott Ralf Rangnick vezetése alatt sikereresen kijutott a Németországban rendezett tornára.

Eléggé kiegyensúlyozottnak tűnik az EB-selejtező G csoportja. Magyarország lehet a favorit, de Szerbia az elmúlt években azt mutatta, hogy számolni kell velük. Vagy talán az esélytelenek közül valaki meglepetést okozhat?

Dániának a H csoportban nincs legkisseb kétsége sem a selejtezővel kapcsolatban. De ki szerezheti meg a 2. helyet? A jelöltek Finnország, Észak-Írország és Szlovénia.

Az I. selejtezőcsoportban a svájci válogatottat tekintik favoritnak. Románia az a csapat, amely a többihez képest a legerősebbnek tűnik. Azonban Izrael és Koszovó is reménykedik.

A 2024-es Eb selejtező J csoportjában Portugália favoritnak tűnik, legalábbis a bukmékerek szerint. Az első vetélytárs Bosznia-Hercegovina, de Szlovákia és Izland is olyan ellenfelek, akik tele vannak harci kedvvel.

2024-es EB selejtező csoportok táblázatai

Bildschirmfoto 2023-11-01 um 12.49.36
Bildschirmfoto 2023-11-01 um 12.52.06
Bildschirmfoto 2023-11-01 um 12.54.19
Bildschirmfoto 2023-11-01 um 12.50.42

Az EURO 2024 selejtező összes dátuma és fontos mérkőzései

Már ismert az EURO 2024 selejtező teljes mérkőzésterve. Az összes selejtező mérkőzést 2023-ban rendezik. Mindig dupla fordulókkal játszanak, amelyek márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben kerülnek megrendezésre.

Magyar szempontból a kijutás nagyon is egyszerű: ha november 16-án a bulgárokat megverjük, akkor csoportgyőztesként utazunk a német tornára.

Ha ez nem sikerül, akkor Montenegro elleni győzelemmel ugyancsak első helyen végeznénk a csoportot. A 7. és 8. fordulóból két mérkőzés keres még nyertest. November 15-ére halasztották az Izrael - Svájc Eb-selejtezőt és az Izrael - Koszovó mérkőzés is halasztva volt.

A 9. forduló november 16-18 között zajlik le. Fogadási szempontból a november 17. 21:45-kor kezdődő Dánia - Szlovénia összecsapás lesz majd érdekes.

A 10. és egyben utolsó fordulót 2023. november 19-21 között rendezik. Az érdekesebb mérkőzések: Magyarország - Montenegro és Szerbia - Bulgária magyar szempontból. A Wales - Törökország illetve Románia - Svájc is sok szelvényen szerepelni fog.

Ez így elegendő időt hagy a Nemzetek Ligája playoff tornájára, ahol az A-tól C-ig terjedő útvonalakon további három Eb-helyet osztanak ki.

Eb-selejtező és foci Eb 2024 tippek

Ki jut ki a 2024-es Eb-re?

Az 2024-es Eb-selejtező rendezése megegyezik az 2021-es Eb-ről már ismerttel. Azonban most Németországgal ismét van egy közvetlenül kvalifikált csapat, amely három évvel ezelőtt nem létezett.

Összesen tíz csoportot sorsoltak ki a selejtezőre az elmúlt évben. Az A-tól G-ig terjedő csoportokban öt csapat található, míg az H-tól J-ig hatos csoportok vannak.

A csoporton belüli mérkőzéseket oda-vissza rendszerben játsszák, ahol a csoportelső és a csoport másodikja közvetlenül kijut a németországi tornára.

Tehát a 2024-es Eb összesen 24 résztvevőjéből 20 származik a tíz selejtező csoportból. Hozzájuk csatlakozik a német válogatott, mint házigazda.

Mi történik pontegyenlőség esetén?

Ha két csapat a selejtező végén azonos pontszámmal rendelkezik, az UEFA az alábbi szempontok alapján határozza meg a jobban helyezett csapatot:

  1. Több pont a közvetlen találkozókon
  2. Gólkülönbség a közvetlen találkozókon
  3. Több szerzett gól a közvetlen találkozókon
  4. Jobb általános gólkülönbség
  5. Több általánosan szerzett gól
  6. Több szerzett gól idegenben, általánosságban
  7. Több győzelem az összes csoportmérkőzésből
  8. Több idegenbeli győzelem az összes csoportmérkőzésből
  9. kevesebb büntetőpont
  10. Helyezés a 2022/23-as Nemzetek Ligája zárótáblázatán

Így lehet kijutni az Eb-re a Nemzetek Ligája segítségével

A 2024-es Eb-re fennmaradó három hely a Nemzetek Ligájából származó válogatottaknak jut. Tizenkét nemzet verseng majd az A, B és C ligák playoffjaiban egy helyért.

A fent említett ligák csoportgyőztesei biztosan megkapják a playoff-helyüket. Ők a következők:

  • A: Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia
  • B: Skócia, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia
  • C: Törökország, Görögország, Kazahsztán, Grúzia

Amennyiben csapatok, mint például Horvátország vagy Spanyolország, közvetlenül kvalifikálják magukat az EB-re, lesznek pótló csapatok, amíg a mezőny teljessé válik. A versenyt elődöntőkben és döntőben játsszák le egyenes kieséses mérkőzések formájában

Borítókép: isfayamaa.studio/Shutterstock, Nomi2626/Shutterstock