Ha eddig emiatt voltak álmatlan éjszakáid, akkor ezután nyugodtan hajthatod álomra a fejed! Az UEFA döntése alapján az Egyesült Királyság és Írország közösen rendezik a 2028-as Európa-bajnokságot, míg az 2032-es viadalt Olaszország és Törökország tartják meg közösen.

A 2028-as UEFA labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyet UEFA Euro 2028 vagy simán foci-Eb néven is emlegetnek, a 18-ik UEFA Európa-bajnokság lesz. Ahhoz, hogy helyet adhassanak az eseménynek, az országoknak 10 stadionnal kellett pályázniuk, amelyek közül egynek 60.000, egynek (de lehetőleg kettőnek) 50.000, négynek 40.000 és háromnak 30.000 férőhelyesnek kellett lennie.

Az Egyesült Királyságban és Írországban ennek értelmében tehát tíz helyszínt jelöltek ki a 2028-as Euro 2028 megrendezésére: a Wembley Stadion (London), a Principality Stadion (Cardiff), a Hampden Park (Glasgow), az Aviva Stadion (Dublin) és a Casement Park (Belfast) szerepelnek a pályázatban. A döntőt a Wembleyben tartanák, ugyanott, ahol az angolok legutóbb kikaptak Olaszországtól a 2020-as foci-Eb döntőjében.

Az UEFA az X-en, azaz a korábbi Twitteren a következőt írta:

 

Megerősítve: Az #EURO2028 az Egyesült Királyságban és az Ír Köztársaságban kerül megrendezésre! A javasolt helyszínek között szerepel Belfast, Birmingham, Cardiff, Dublin, Glasgow, Liverpool, London (x2), Manchester és Newcastle. Gratulálunk a már biztos házigazdáknak!

 

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy a tornának Anglia ad otthont, amely korábban 1996-ban már teljesítette ez a szerepet és a 2020-as torna egyes mérkőzéseit is Londonban rendezték. Szintén ez lesz a második alkalom, hogy az eseménynek Skócia ad helyet, hiszen már Glasgow is szerepelt a 2020-as torna egyik helyszíneként. Eközben Írország első ízben lesz a torna házigazdája.

Ami a következő évben, azaz 2024-ben esedékes tornát illeti, azt Németország rendezi, miután a világjárvány következtében az előző kiadást csak 2021-ben tartották meg.

Borítókép: Fotó: Shutterstock.com/Michael Tubi