A legfrissebb beszámolók szerint a Premier League klubjai önkéntes megállapodásra készülnek a mezek elején szereplő fogadási partnerségek megszüntetéséről.

Közeleg az Egyesült Királyság kormányának a szerencsejátékokról szóló irányadó dokumentumainak megjelenése, ennek következtében a szerencsejátékok és a sport közötti kapcsolat kérdése felerősödni látszik. Miközben széles körben elterjedt, hogy az Egyesült Királyság szerencsejáték-felülvizsgálata ellenáll a fogadási szponzorációra vonatkozó jelenlegi iránymutatásnak, a Premier League klubjai utasítást kaptak arra, hogy csökkentsék a fogadási együttműködéseik mértékét.

A kormány eredeti döntése, miszerint az élvonalbeli csapatoknak lehetőséget kell adni arra, hogy szponzorációs feltételeket kössenek a szerencsejáték-szolgáltatókkal, sokfelől visszás reakciókat váltott ki. A klubok által tett lépések azonban kulcsfontosságúak lehetnek a fogadási szponzorációk láthatóságának és mértékének felhígításában, a kritikák középpontjában pedig a mezek elején szereplő szponzori megállapodások állnak.

A mezszponzorációk fokozatos megszüntetése mellett a jelentések szerint a fogadási márkák továbbra is szerepelhetnek majd a focipályákon és a klubok mezeinek egyéb részein - amely számos csoport reakcióját válthatja ki. A Gambling with Lives szervezet, amely a szerencsejátékkal kapcsolatos öngyilkosságban elhunyt családokat képviseli, elindította Big Step kampányát, amely a szerencsejátékokkal kapcsolatos reklámok és szponzorációk megszüntetését célozza meg a labdarúgásban és amelyet több mint 30 klub támogat az Egyesült Királyságban és Írországban.

A Premier League korábban hangsúlyozta, hogy az önszabályozó megközelítés gyakorlatias és rugalmas alternatívát képviselne a jogszabályokkal vagy a teljes tiltással szemben. 

A reform hívei már régóta követelik, hogy az angol labdarúgásban vizsgálják felül a szerencsejátékkal való viszonyt és szüntessék meg a mezszponzorációt, egyesek pedig az utóbbi döntést a felülvizsgálat ésszerű következtetésének tekintik.

Néhány labdarúgásban érdekelt fél azonban rámutatott arra, hogy a szerencsejáték-ipar jelentős pénzügyi támogatást nyújt a sportágnak, különösen az alacsonyabb ligás klubok esetében.

Borítókép: Fotó: Mix Tape/Shutterstock, Syamsul Azis/Shutterstock