Az Everton FC-től tíz pontot vonnak le, mivel a klub megsértette a Premier League nyereség- és fenntarthatósági szabályait (PSR). Ezt a liga pénteken jelentette be és a Toffees reakciója természetesen nem váratott magára.

Ez a hír a válogatott szünet alatt gyorsan terjedt el a szigetországban. Az Everton FC-től tíz pontot vonnak le, ami miatt a klub a Premier League tabelláján a 14. helyről a 19. helyre csúszik vissza, és csak a nagyobb gólkülönbség miatt kerül a Burnley elé.

Egy sajtóközleményben az Everton megdöbbenését és csalódottságát fejezte ki a döntés miatt. A Toffees a döntést egy teljesen aránytalan és igazságtalan sportbüntetésnek látja. A klub minden esetben fellebbezni fog a döntés ellen. A fellebbezési eljárás most kezdődik, és a klub ügyét a Premier League szabályai szerint kijelölt fellebbezési bizottság fogja meghallgatni a megfelelő időben.

Az Everton kijelentette, hogy a Premier League-et nyíltan és átláthatóan tájékoztatta a vétségekről, és mindig tiszteletben tartotta az eljárás integritását.

 

A Bizottság által kiszabott büntetés szigorúsága és keménysége semmilyen módon nem tükrözi pontosan és megfelelően a benyújtott bizonyítékokat.

írja továbbá a klub.

 

Az Everton saját bevallása szerint nagy érdeklődéssel követi az összes olyan további döntést, amely a Premier League nyereség- és fenntarthatósági szabályait érinti.

Közel 20 millió fonttal a megengedett határérték felett

A 2021/22-es szezonban elkövetett szabálytalanságok miatt a Premier League már márciusban egy független bizottság elé idézte a klubot. Az Everton beismerte a szabálytalanságokat az érintett időszakban, azonban a vétség mértéke vitatott maradt. Októberben ezután egy ötnapos meghallgatásra került sor.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Everton FC PSR-számítása az érintett időszakban 124,5 millió fontos veszteséget okozott, ezzel túllépve a PSR által megengedett 105 millió fontos határértéket. Egy ideig pénzbüntetés vagy átigazolási tilalom forgott szóban, de a pontlevonás valószínűleg ezeknél mélyebben érinti majd az Evertont. A szankció azonnali hatállyal érvénybe lép a Premier League közleménye alapján.

Borítókép: Media Whale Stock/Shutterstock