Azt már tudjuk, hogy a jövő héten megjelenő WTA-világranglista éllovasa Aryna Sabalenka lesz, azt viszont még nem ha ezt a teljesítményét az amerikai Grand Slam bajnoki címével bővíti vagy sem. Az egyedüli játékos, aki ebbe még beleszólhat, az a hazai Cori Gauff.

Pályafutásának legjobb idényén halad át a huszonöt éves fehérorosz játékos, aki második rangos döntőjébe jutott az Australian Open megnyerése után. Nem csak a kemény borításon teljesített jól, mivel a Roland Garroson és a Wimbledonon is az elődöntőig jutott. Sikeres sorozatával kiérdemelte, hogy átvegye Iga Swiatektől a világelsőséget.

Aryna Sabalenka 057
Aryna Sabalenka 2022-ben és 2021-ben elődöntős volt a US Openen. (Fotó: lev radin/Shutterstock.com)

Az elődöntőben Aryna hősiesen fordított

Az egyik legesélyesebb játékosként érkezett New Yorkba és igazolta is az elvárásokat. Az elődöntőig nem veszített játszmát és egy ellenfele sem tudott több mint öt gémet összegyűjteni. Az utolsó négy között viszont hatalmas gödörből mászott ki a 2017-es döntős, Madison Keys ellen. Az amerikai játékos nullára nyerte az első szettet és a másodikban 5-3-ra vezetett, de mégsem nyerte a mérkőzést. Aryna két tie-breakkel fordított úgy, hogy a harmadik felvonásban is brékhátrányban volt. Az összecsapás időtartama még így is alig haladta meg a két és fél órát. Az első játszmában a csak három győztes ütés mellé tizenkét ki nem kényszerített hibát gyűjtött, de a meccset harmincöt nyerővel és harminckilenc ki nem kényszerített hibával zárta. Az sem túl fényes mutató, hogy az első adogatásával játszott pontoknak csak 64%-át nyerte. Annak ellenére, hogy az előző fordulókban nem volt igazán acélos ellenállásban része és az elődöntőben majdnem kikapott, a bukmékerek enyhén esélyesebbnek mutatják az amerikai ellenfelénél.

Részletek Sabalenkának a Keys elleni elődöntőjéből

Kiteljesedik Gauff szintlépése?

Cori (WTA 6.) hatalmasat fejlődött az utóbbi néhány hétben a híres Brad Gilbert szárnyai alatt. Az idény második kemény pályás időszakában megszerezte első WTA500-as kategóriájú bajnoki címét Washingtonban, utána az első WTA1000 tornagyőzelmét Cincinnatiban és most egy meccsgyőzelem távolságra van az első Grand Slam-sikerétől. Rengeteget elmond a még tizenkilenc éves játékos tehetségéről az, hogy a tavaly már játszott egy rangos döntőt a Roland Garroson, amit Iga Swiatek ellen veszített el. New York-i menetelése nagyon meggyőző volt és bár három szettes meccseket játszott Laura Siegemund, Elise Mertens és Caroline Wozniacki ellen, két felvonában tudta kiejteni Mirra Andreevát, Jelena Ostapenkót és az elődöntőben Karolina Muchovát (6-4, 7-5). A meggyőző összképen az sem változtat, hogy az utolsó négy között, az első adogatásával játszott pontoknak csak 61%-át nyerte és szinte kétszer annyi hibázott kényszerítetlenül, mint amennyi győztes ütése volt (25/13).

Részletek Gauffnak a Muchova elleni elődöntőjéből

Gauff és Sabalenka öt alkalommal csapott már össze egymással és az amerikai tini 3-2-re vezet. Kemény borításon 2-2 az állás, legutóbb márciusban találkoztak az Indian Wells-i WTA1000-es esemény hasonló játékfelületén, ahol Aryna simán nyert. Nem könnyű az esélyesebb játékosra mutatni ebben a döntőben. Sabalenka tudja már hogyan kell ilyen fontos meccset nyerni, viszont Gauff volt a meggyőzőbb az utóbbi időszakban. Nagyok lesznek a hazai közönség elvárásai Coritól és ez jobban ránehezedhet vállaira mint Párizsban egy évvel ezelőtt. Igazi támadó játékot láthatunk majd egy gyors pályán, melynek győztesét akár a harmadik szett döntheti el.

szeptember 09., szombat

Tipp Szettek száma Felett 2.5 @ 2.35

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org. A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 szeptember 8. 9:16 UTC.