Pontosan egy évvel ezelőtt Katarban kapta el Iga Swiatek azt a formát, amelynek segítségével rendkívüli győzelemsorozatot épített fel. Úgy tűnik, hogy idén sem hagyna alább.

Iga Swiatek 012
Iga Swiatek csak két gémet veszített a döntőig (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

A címvédő nem kevesebb, mint nyolc bajnoki címet gyűjtött be 2022-ben (közöttük két Grand Slamet - Roland Garros és US Open), így a világranglista éllovasa. Az Australian Opennek a nyolcaddöntőjében való búcsúja némi csalódást okozhatott, viszont a ranglistapontok szempontjából most kezdődik a néhány hónapos folytonosságot igénylő próbája, mert rengeteg pontot kell védenie a gyepes szezonig. A rajongóinak egyelőre nincsen okuk aggodalomra, mert a lengyel játékos rettenetesen remekül játszik az e heti tornán. A nyitómeccsén csupán egy gémet veszített Danielle Collins ellen, majd pihenhetett egy fordulót Belinda Bencic visszalépése miatt, azután pedig szintén csak egy gémet tudott nyerni ellene Veronika Kudermetova is.

Ilyen formában, még az a Jessica Pegula (WTA 4.) sincs biztonságban, aki az utóbbi hónapokban szintén kitűnően teljesített. A tavalyi idényt hasonló kemény borításon szerzett 1000-es kategóriájú tornagyőzelemmel zárta Guadalajaraban, és a 2023-as év elején pedig bajnok lett nemzeti színekben a United Cupon. Az Australian Openen tőle is többet vártunk a negyeddöntőnél, de a kétszeres bajnok, Victoria Azarenka roppant jól játszott a Grand Slam-győzelmeinek színhelyén és két szettben verte az amerikai játékost. Jessicának Dohában egyáltalán nem volt könnyű dolga, de heroikus küzdőerejének a döntőbe való jutás lett a jutalma. Már a nyitómeccsén nagyon megszenvedett Jelena Ostapenko ellen és annak ellenére, hogy a folytatásban Beatriz Haddad Maiát két szettben búcsúztatta, az elődöntőben újabb három felvonásos csatát vívott Maria Sakkarival.

Pegulának sikerült idén vernie Swiateket a United Cupon, viszont ez csak a második sikere volt a lengyellel szemben hat mérkőzésből. A tavaly Iga négyből négyet húzott be. A hat összecsapásuk közül, öt hasonló kemény borításon zajlott. Statisztikai szempontból hozzátehető az a tény is, hogy csak két meccsük igényelt döntő játszmát. Bár, elméletileg, nem sokan tudnak jelen pillanatban olyan ellenállást tanúsítani a világelsővel szemben, mint Pegula, az e heti elsöprő teljesítménye alapján, valószínűbb, hogy Swiatek sikergyűjteménye bővül.

február 18., szombat

Tipp Játék hendikeppel Swiatek, Iga -4.5 @ 1.72

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org. A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 február 17. 20:40 UTC.