Dalembert-módszer-a-fogadásban-2023-05-30

A D'Alembert rendszer

2023 júl 18. 10:47 Karola Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák D'Alembert tétemelés

A D'Alembert rendszer az egyik legegyszerűbb fogadási módszer. Népszerűségét tekintve valószínűleg a második helyen áll a Martingale-stratégia után. Valójában osztozik néhány jellemzőben a Martingale módszerrel, mivel mindkettő negatív progressziós megoldás, amely a tét nagyságának növelését jelenti egy vesztes tét után, és csökkentését egy nyertes tét után.

A tétek lassabban nőnek ebben a rendszerben, mint a Martingale esetében, így kevésbé valószínű, hogy ezek nevetségesen magasak lesznek. Ez bizonyos mértékig előny, azonban ennek a másik oldala az, hogy a veszteségek lassabban térülnek meg. Így valójában nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen veszteséget szenvedj el, de az esetleges veszteségek nagysága általában kevésbé katasztrofális, ha egy szerencsétlenebb széria következik.

A D'Alembert rendszer használata

Ezt a rendszert Jean-Baptiste le Rond d'Alembert francia matematikusról nevezték el. Ő, mint sok szerencsejátékos előtte és utána, elkövette azt a hibát, hogy bedőlt a szerencsejátékos téveszméjének. Nem tudni, hogy ez mennyibe került neki, de mások, akik ugyanezt a hibát elkövették, teljes tőkéjüket elvesztették.

A szerencsejátékos tévhit vagy Monte Carlo téveszme lényegében azt a téves meggyőződést jelenti, hogy egy eredmény valószínűsége megváltozott, miközben valójában nem történt módosulás. D'Alembert is beleesett ebbe a tévedésbe, amikor azt állította, hogy a fejre érkező pénzérme valószínűsége annál nagyobb, minél gyakrabban fordul elő, hogy írás lesz. Ez hamis, mivel az esélyek pontosan ugyanolyanok maradnak, függetlenül attól, hogy mi történt korábban.

A D'Alembert rendszer azon az elméleten alapul, hogy a sima pénzes fogadásoknál valamilyen egyensúly helyzetnek kell lennie. Az elképzelés szerint mindig nagyjából ugyanannyi fogadást kell megnyerni, mint ahányat elveszítünk. Másképp fogalmazva, ez azon az alapon működik, hogy a rulettjáték során a piros nagyjából ugyanannyiszor jelenik meg, mint a fekete.

Ez egy nagyon egyszerűen megtanulható rendszer, ami talán némileg megmagyarázza népszerűségét. Íme egy gyors útmutató a gyakorlatba ültetéséhez.

Döntsd el az alapegységed

Mielőtt belekezdenél, el kell döntened, hogy mi lesz a tét alapegysége. Ez lehet bármi, amit csak akarsz, de azt javasolják, hogy ne legyen több, mint a teljes tőkéd 5%-a, de talán a 2% az ideális.

Kezdj egy egységgel

A D'Alembert rendszer használata esetén minden ciklus első tétjénél pontosan egy alaptétet kell tenned.

Veszteség után növeld a tétet

Minden vesztes tét után a következő tét összege egy alaptétegységgel emelkedik. Ha például 5 euróval kezdtél, akkor vesztés esetén a tétet 10 euróval kell növelned. Ha ezután ismét veszítesz, akkor a tétet 15 euróval kell növelned.

Csökkentsd a téteket győzelem után

Minden nyertes tét után a következő téteket egy alaptétegységgel kell csökkentened. Ha egy fogadást csak egy egységnyi téttel nyersz meg, akkor a következő fogadásnál ez a tét nem változik.

Amint látható, ez a rendszer minden bizonnyal elég egyszerűen megvalósítható. Ha nagyjából ugyanannyi fogadást nyersz, mint amennyit veszítesz, akkor egészen jól jársz. Ez azért van, mert a nyertes fogadások magasabb tétekkel történtek, mint a vesztes fogadások. Elméletben jól hangzik, de a kulcskérdés természetesen az, hogy a gyakorlatban is működik-e?

Működik a D'Alembert stratégia?

Kétségtelen, hogy a D'Alembert rövid távon segíthet bizonyos összegeket nyerni. Még akkor is nyereséget termelhetsz, ha több fogadást veszítesz, mint amennyit nyersz. Ehhez azonban az eredmények megfelelő sorozatára van szükség, és ez az a pont, ahol a rendszer alapvetően hibás. Bármilyen szekvencia lehetséges, és néhány szekvencia nagyon költséges lehet a D'Alembert használata esetén.

Könnyen előfordulhat, hogy egy sorozatban több vesztes tét következik egymás után. Nézzük meg az eredményeket, hogy nézne ez ki, ha ez megtörténne. Tegyük fel, hogy egy 5 eurós alapegységgel kezdtél, és a rulettasztalnál a feketére fogadtál.

  • A téted 5 euró, de veszítesz így elveszítettél 5 eurót.
  • A téted 10 euró, de veszítesz így elveszítettél 15 eurót.
  • A téted 15 euró, de veszítesz így elveszítettél 30 eurót.
  • A téted 20 euró, de veszítesz így elveszítettél 50 eurót.
  • A téted 25 euró, de veszítesz így elveszítettél 75 eurót.
  • A téted 30 euró, de veszítesz így elveszítettél 105 eurót.

Ezen a ponton 21 fogadási egységgel van kevesebb a zsebedben, és egy hat vesztes tétből álló sorozat egyáltalán nem szokatlan a rulettben. Ez még sokkal rosszabb is lehet és egyáltalán nem garantálható, hogy ezután egy olyan nyerő szériába kerülsz, amely visszahozza az összes veszteséget. Mindig fennáll annak a kockázata is, hogy egy elég hosszú vesztes széria megtizedeli a teljes tőkédet. Még ha rengeteg pénzed is van, akkor is elérheted azt a szintet, amikor a szükséges tét meghaladja az asztali limitet.

Ez a stratégia egyáltalán nem véd meg attól, hogy egymás után több fogadást is elveszíts. Valójában jelentős összegeket veszíthetsz és a vesztes szériák időnként mindenkivel előfordulnak. Ezért, bár rövid távon nyereséges lehet, hosszú távon valószínűleg sok pénzedbe fog kerülni.

A D'Alembert módszer átalakítása

Van néhány módosítás, amellyel ezt a rendszert vonzóbbá teheted. Például minden egyes fogadás után két (vagy több) egységgel módosíthatod a tétet, hogy növeld a nyereség esélyét, amikor az eredmények viszonylag gyakran váltakoznak a győzelmek és a veszteségek között. Természetesen ennek az a másik oldala, hogy többet fogsz veszíteni, ha vesztes szériába kerülsz.

Beállíthatsz egy olyan tétszintet is, amelynél a tét növelését leállítod, és visszatérsz az alaptétedhez, majd újrakezded. Például dönthetsz úgy, hogy az alaptét ötszörösénél magasabbra soha ne menjen. Ez minimalizálná a veszteségeket, ha hosszabb vesztes szériába kerülnél, de csökkentené a veszteségek visszaszerzésének esélyét is.

Összefoglaló

A D'Alembert megfelelő körülmények között segíthet pénzt nyerni, de rossz körülmények között sok pénzedbe is kerülhet. Alapvetően nem igazán ajánlatos ezt a rendszert használni, mivel gyakorlatilag nagyon kevés célt szolgál.

Valamivel kevésbé kockázatos, mint a Martingale, mivel a tét növelésének üteme sokkal lassabb, de nem kínálja ugyanazt a potenciális előnyt, hogy egyetlen nyertes tét esetén az összes veszteséget vissza tudod nyerni.

Ha mindenképpen fogadási rendszert akarsz használni, akkor vannak jobb lehetőségek is.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek