NFL DRAFT 05

NFL Draft bemutató és fogadási lehetőségek

2023 márc 10. 10:49 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Super Bowl nfl draft pick major liga

A draft az egyetemi sportolók játékosbörzéje, ahol az egyetemről érkező, amatőr státuszú játékosok kiválasztásra kerülnek a franchiseok által (a franchiseok a csapatok, összesen 32 darab van az NFL-ben), hogy profi szerződést írhassanak alá, és az amerikai futballt, mint megélhetést, munkát űzhessék.

Az Egyesült Államokban ez az egyetlen úfut a játékosok előtt, hogy hivatásos sportolók lehessenek, a baseball (MLB), a kosárlabda (NBA), a jégkorong (NHL) ligában is megrendezik évről évre (az NFL-ben 1936 óta), sőt még a labdarúgásban (MLS) is van draft, mindössze a lebonyolításban térnek el egymástól.

Napjainkban már hatalmas hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy óriási show kerüljön megrendezésre, melynek nézettsége főműsoridős mérkőzésekkel vetekszik. 1965 és 2015 között New York adott neki otthont, 2015 óta pedig minden évben változik, hogy melyik város a házigazda.

Az NFL Draft menete: hogyan határozzák meg a sorrendet?

Az évek során sokat változott a lebonyolítás módja, jelenleg 3 napos, 7 körből áll, így alapesetben mind a 32 csapat hétszer választhat magának (1. nap első kör, 2. nap második és harmadik kör, 3. nap negyedik-hetedik kör). A sorrendet a megelőző év alapján határozzák meg. Az alapelv az, hogy a gyengébb csapatok választanak először, a bajnok utoljára, ezzel fenntartva a versenyképességet és az egyensúlyt.

Így az első helyen az előző évi legrosszabb csapat választhat, az, aki a legrosszabb mérleggel rendelkezett az alapszakasz végén (a szezon egy 16 meccses alapszakaszból és a rájátszásból áll, ahova a alapszakasz mérleg alapján, valamint a csoportgyőzelem esetén lehet bejutni) és egészen a 20. helyig a rájátszásba be nem jutott csapatok választanak. 

A 21-24. helyen a rájátszás első körében (wild card kör)  kiesett négy csapat választhat, a 25-28. helyen a második körben (divisional round) búcsúzó csapatok választanak, a 29-30. helyen a  két konferenciadöntő két vesztese, a 31. a Super Bowl vesztese és utoljára, 32. helyen a Super Bowl győztese, az NFL bajnoka választ, 2020-ban pl. ez a Kansas City Chiefs. A következő körben elölről kezdődik ismét és ennek megfelelően megy végig a 7 kör. 

A sorenden lehet változtatni

Az egyik ilyen lehetőség a csere, vagyis az egyik csapat (nevezzük A csapatnak)  játékost vagy másik draft cetlit ad az adott csapatnak (nevezzük B csapatnak) -a választási jog szinonimája a cetli vagy a pick, jelölésük két féle képpen nézhet ki: szám/szám, az első szám a kört jelzi, a második választás helyét, mely lehet a körön belül és összességében, ez a második az elterjedtebb, így például a legelső választás az 1/1, míg a második kör első választása lehet 2/1 és 2/33 is, vagyis 2. kör és azon belül 1. választás vagy összesen a 33. 

A major ligákban a játékosok nem igazolhatnak egyik helyről a másikba pénzért, ha élő szerződésük van, választási jogért vagy másik játékosért, esetleg mindkettőért válthatnak. Így az A csapat, amennyiben meg szeretne szerezni egy játékost a B csapatból, pickért cserébe megteheti ezt, és akkor az a választási joga a B csapatra száll (ez történt az alább, a draft sorrendnél látható négy csapat esetében is).

De a választási jog elcserélését a drafton is ki lehet használni. Ha egy csapat, például A csapat szeretne kiválasztani egy játékost, de úgy gondolkodik, hogy B csapat is azt a játékost választaná, és B előbb választ, elcserélheti a még előrébb választó C csapattal a választását, ezt hívjuk előre mozgásnak, C csapat szemszögéből pedig hátramozgásnak. C csapatnak azért érheti meg a hátramozgás, mert a választásáért több picket is kap, így több játékost tud draftolni, mint eredetileg tette volna azt. 

A másik lehetőség a kompenzációs pickek rendszere, mely a harmadik körtől esedékes. Alapja, hogy a szabadügynök piacon elvesztett játékosaiért cserébe, egyfajta kompenzációként jogosulhat a csapat egy ilyen választási jogra. Ezek mindig a kör legvégére érvényes pickek.

Posztok, avagy kik is a főszereplők

Természetesen a prospectek, vagyis az egyetemről érkező játékosok a főszereplői a draftnak, azonban, mint minden csapatsportágban, itt is posztok alapján oszlanak meg és a különböző posztok értékei eltérnek. Természetesen bárkit lehet választania a csapatoknak, csak vannak olyan poszton levő játékosok, akik ritkán kelnek el az első körben, főleg annak elején, mert nem gyakorolnak akkora hatást a játékra, hogy ez megérjen egy korai választást a csapatoknak. De nézzük is, milyen posztok vannak az NFL-ben, pontosabban a drafton:

Támadók

QB- vagyis a quarterback, magyarul irányító, a támadósor vezére, a csapat arca. Ez az NFL-ben a legfontosabb poszt toronymagasan, minden sportágat figyelembe véve is az egyik legösszetettebb pozíció, és ez a fizetéseken is meglátszik az NFL-ben. Ők azok a játékosok, akikről, ha egy csapat úgy gondolja, hogy a következő 10-15 évre megoldja a gondokat és bajnoki címekre vezeti a franchiset, minden pénzt és picket megér. Az első kör elején általában értük mozognak fel a csapatok, erre idén is nagy esély van, ahogy arra is, hogy az 1/1 2020-ban az LSU (Louisianai Állami Egyetem)  friss Heisman győztese (egyetemi legértékesebb játékos), Joe Burrow lesz. Tavaly 3 elsőkörös QB volt,  az 1. helyen választottak először QB-t. Idén 4 elsőkörös QB-t várnak a szakértők.

RB-running back, magyarul futó. Elsődleges feladatuk a futójátékoknál a labdacipelés, vagyis a földön futva minél több yardot előre haladni. Értékük alacsony, mert ők játszanak a legsérülékenyebb poszton, megoszlanak a vélemények arról, hogy megéri-e őket az első körben draftolni, ennek ellenére mindig elkel a futó az első körben, nem ritkán az elején, akár a top 5-ben, idén azonban erre kis esély van. Tavaly csak egy futót választottak az első körben, a 24. helyen, de az elmúlt néhány évben többször húztak RB-t a kör elején. Idén azonban könnyen lehet, hogy nem lesz elsőkörös futó, 0-2 futót várnak, hogy kiválasztásra kerül.

WR- wide receiver, magyarul elkapó. Feladatuk a passzjátékoknál az útvonalak megfutása és a labda elkapása, majd elkapás után az előrehaladás a disznóbőrrel. Az irányító mellett a támadók sztárjátékosai általában. Idén nagyon mély a class, vagyis sok és jó képességű elkapó jelentkezett a draftra és fog elkelni az első körben, akár a top 10-ben, 15-ben is.

TE-tight end, nincs magyar elnevezése. A tight endek nagy elkapók és kicsi falemberek, így lehet őket a legjobban jellemezni, mert termetük általában nagyobb az elkapókénál, de kisebb a falemberekénél. Futhatnak útvonalat, hogy labdát kapjanak el, de maradhatnak a falban blokkolni is futó- és passzjátéknál egyaránt.

T-Tackle, nincs magyar elnevezése. A támadófal két szélén játszanak (a támadófal 5 emberből áll, középen a center, mellette a két guard a széleken a tackle-ök) a bal oldali a támadófal legfontosabb játékosa, mivel ő védi az irányító vakoldalát (a passzoláshoz készülve és a mozdulat közben az esetek nagy részében a jobb kezes irányítók háttal vannak a támadófal bal oldaláról érkező védőnek, így nem láthatják őket, az NFL-ben jelenleg minden irányító jobbkezes, ez idén változik, ugyanis az Alabama qb-ja, Tua Tagovailoa, akit szintén az első kör legelejére várnak, balkezes), így gyakran kelnek el korán, erre idén is minden esély megvan.

G-Guard, nincs magyar elnevezése. A támadófal belsejében helyezkednek el, ritkán kelnek el az első körben, nincs akkora hatásuk a játékra, hogy megérje őket korán draftolni. Értékben itt is a baloldali guard vezet a fentebb említett okból. Futójátékoknál lehet kulcs szerepük.

C-Center, nincs magyar elnevezése. A támadófal közepén játszanak, ők adják fel a labdát a támadás kezdésekor (snap). Nagyjából a guard értékén mozognak, de annyival összetettebb poszt, hogy a többieknél is nagyobb összhangban kell lennie az irányítóval.

Védők

DE/OLB- defensive end/outside linebacker vagy EDGE, a védő oldalon semelyik posztnak nincs magyar elnevezése. A védőfal szélén helyezkednek el, értékük magas, passzsiettetésben és futásmegállításban van a legnagyobb szerepük,de mehetnek passzvédekezésre is (coverage), a két poszt gyakran összemosódik, attól is függ, hogy 4-3 vagy 3-4 a csapat védelmének felállása. A drafton is rendszeresen viszik el őket a kör elején, 2016-ban Joey Bosa 1/ 3-mas volt, 2017-ben Myles Garrett 1/1, 2018-ban Bradley Chubb 1/ 5, 2019-ben Nick Bosa 1/ 2 helyen lett kiválasztva és idén is Chase Youngot tartják a legjobb prospectnek, szinte biztosra vehető, hogy ő lesz a első nem-irányító, akinek elhangzik a neve.

DL- defensive lineman, defensive tackle. A védőfal belsejében játszanak, értékük kisebb, futásmegállításban és passzsiettetésben van szerepük, bár ott inkább a lehetőséget teremtik meg a pass rushereknek. 

LB-linebacker. A védelem vezérei, irányítói ők fogják össze a védelmeket, futásmegállításban, és pass coverage-ben van a legfőbb feladatuk, általában ILB, vagyis belső linebackerként jelennek meg a drafton.

CB- cornerback. Elsősorban a passzvédekezés a feladatuk, akár emberfogásban, akár zónavédekezésben a pass rusherek mellett ők a védelmek sztárjai, az elkapók párjai a védő oldalon. Értékük magas, sokan hallják a nevüket már az első nap elején.

S-safety. A cornerekkel ők alkotják a secondaryt, megkülönböztetünk a pályán free safetyt és strong safetyt. Előbbinek több feladata van passzvédekezésben utóbbinak futásmegállításban. Ők a leghátsó vonal, az ő felelősségük besegíteni a hátrányba kerülő társakon.

Special team

A speciális egység tagjai keveset érnek, ritkán választják ki őket a drafton, nem csak az első körben, hanem egyáltalán,  keveset is keresnek, legfontosabb tagjaik a punterek és kickerek, vagyis a rúgók. 

Hol fogadhatunk az NFL Draftra?

Mivel egy nagyon jelentős eseményről van szó, főleg az Egyesült Államokban, gyakorlatilag minden egyes fogadóirodánál megvan a lehetőségünk, hogy az NFL Draftra tétet helyezzünk el.

bet365   Unibet   Betfair   Pinnacle


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek