2023-as-Oscar-díj-előrejelzések-és-fogadási-lehetőségek Shutterstock.com/Wise ant, Tinseltown, Joe Seer

2023-as Oscar-díj előrejelzések és fogadási lehetőségek

Karola 2023 febr 1. 12:39 Szólj hozzá!

Film Oscar-díj Brendan Fraser Steven Spielberg Michelle Yeoh

A közösségi média és a szakértői körök véleménye alapján Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című alkotása a díjkiosztó szezon legnagyobb esélyese. A 11 jelöléssel az élen kiváló helyzetben van ahhoz, hogy a legjobb filmnek járó szobrocskát elnyerje a forgalmazó A24 számára.

Ugyancsak ez a stúdió volt az, amely a Holdfény filmmel emlékezetesen letaszította a Kaliforniai álom alkotást a csúcsról, elnyerve előle a legjobb filmnek járó díjat a 2017-es ceremónián. Elemezzük tehát a sztár-alkotás és más filmek jelenlegi helyzetét és nézzük meg, milyen fogadási lehetőségeket kínál az idei gála.

A 95. Oscar-díjátadóra 2023. március 13-án kerül sor. A világjárvány miatt 2021-ben a Los Angeles belvárosában található Union Station állomáson tartották a ceremóniát, majd 2022-ben, a 94. Oscar-gála alkalmával visszatért a 2002 óta használatos otthonába: a Hollywood & Highland Center Dolby Színházába. A 2023-as eseményt ugyancsak itt tartják majd, bár a helyszínt azóta Ovation Hollywood névre keresztelték át.

Három évnyi házigazda nélküli ceremónia után Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes osztozott a 2022-es Oscar-gála műsorvezetői feladatain, vegyes eredményekkel. Ezúttal a stafétabotot ismét Jimmy Kimmel veszi át, aki 2017-ben és 2018-ban felügyelte az eseményeket és nézői kedvenccé vált laza humorának köszönhetően.

Mire fogadhatunk a legjobb film kategóriában?

Három film versenyez igazán a legjobb filmnek járó díjért és egyes körökben sokáig A Fabelman család - Steven Spielberg félig önéletrajzi ihletésű drámája - állt az élen. Ezt tekinthetjük az Akadémia hagyományőrző választásának is, mivel ez a film a mozi szeretetéről szól, ami alapvetően az Akadémia titkos kedvenc témája, így nem lenne akkora meglepetés, ha ez az alkotás vinné haza a fődíjat és a legjobb rendezés díját is. 

Van azonban két másik érdekes film is, amelyek mögött komoly lendület áll. A sziget szellemei elnyerte a legjobb vígjátéknak vagy musicalnek járó Golden Globe díjat és egy a színészi alakítások is elismerésben részesültek.

Minden, mindenhol, mindenkor 2023
Shutterstock.com/Joe Seer

Mindeközben a Minden, mindenhol, mindenkor a legnagyobb rajongói kedvenc. Bár ez gyakran semmit sem számít azoknak akik a borítékba helyezik a nevet, mégis jó érzés lenne, ha egy túlnyomórészt ázsiai szereplő gárdával (és Ke Huy Quan személyében egy olyan színésszel, akit Hollywood évtizedekig nagyrészt figyelmen kívül hagyott) rendelkező film nyerné a legjobb filmnek járó díjat. A multiverzumban zajló zűrzavaros történet talán egy kicsit túlságosan is magas koncepciójú az Akadémia számára, de a 11 jelölés azt bizonyítja, hogy a filmnek mindenhol van vonzereje. Egyelőre a Minden, mindenhol, mindenkor a biztos favorit és érdemes figyelemmel követni a sorsát.

Melyik alkotásra fogadhatunk a legjobb rendező kategóriában?

  • Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor) 1.65
  • Steven Spielberg (A Fabelman család) 2.25
  • Martin McDonagh (A sziget szellemei) 10.00
  • Todd Field (Tár) 18.00
  • Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge) 26.00

Steven Spielberg-et már nyolcszor jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra. Hogy harmadszor is elviszi-e a díjat (korábban a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése filmekkel nyert), az már egy teljesen más kérdés.

A Fabelman család témája - amely  Spielberg saját gyermekkorát dolgozza fel - befolyásolhatja az Akadémiát, bár a szavazók az elmúlt évtizedben hajlamosak voltak az új hangok felé vonzódni.

Steven Spielberg 2023
Shutterstock.com/Fred Duval

Ha ez ismét így lesz, akkor a Minden, mindenhol, mindenkor rendezői, Daniel Kwan és Daniel Scheinert (más néven a Danielek) nyerhetik el a legjobb rendezés díját. Rossz kezekben az ő filmjük egy burjánzó zűrzavar lehetett volna és csak a páros érdeme, hogy nemcsak érzelmileg voltak képesek lehorgonyozni a filmet, hanem a szereplők nagy részéből ki tudták hozni a karrierjeik legjobb alakításait.

Hacsak nem történik valami igazán sokkoló esemény, a Danielek és Spielberg az egyetlen reális esélyesek ebben a kategóriában. De nem szabad lebecsülni Martin McDonagh-t (A sziget szellemei) vagy Todd Fieldet (Tár) sem, akik mindketten rendkívüli munkát dobtak piacra az elmúlt 12 hónapban.

Mire fogadjunk a legjobb férfi főszereplő kategóriában?

  • Brendan Fraser (A bálna) 1.60
  • Colin Farrell (A sziget szellemei) 3.50
  • Austin Butler (Elvis) 3.75
  • Bill Nighy (Living) 41.00
  • Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) 34.00

Brendan Fraser A bálna című filmben nyújtott alakítása Charlie-ként, aki egy visszahúzódó és elhízott angol professzorként próbál újra kapcsolatba lépni elhidegült lányával, rengeteg elismerést váltott ki a 2022-es fesztiválszezonban.

Austin Butler 2023
Shutterstock.com/Joe Seer

Farrell és Fraser legfőbb riválisa Austin Butler meglepő és lenyűgöző alakítása az Elvis-ben. Butler gazdag fizikai ábrázolása soha nem esett át a hatásvadászatba és az Elvis egészségi állapotának romlásával járó finom változások is az ő javára billenthetik a mérleget, mivel az Akadémia hajlamos a történelmi figurák ábrázolását előtérbe helyezni (lásd: Rami Malek mint Freddie Mercury, Gary Oldman mint Winston Churchill, és még sokan mások).

Eközben nagy öröm, hogy Bill Nighy (Living) és az első alkalommal jelölt Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) is felkerült a jelöltek listájára. Mindketten megérdemlik a figyelmet, és mindketten olyan lenyűgöző alakításokat nyújtanak, amelyeket érdemes megnézni.

Ki lesz a legjobb női főszereplő a 95. Oscar-gálán?

  • Cate Blanchett (Tár) 1.65
  • Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor) 2.15
  • Andrea Riseborough (To Leslie) 21.00
  • Ana de Armas (Szöszi) 26.00
  • Michelle Williams (A Fabelman család) 26.00

Ahogy az idei Oscar-gálán ez sok kategóriára jellemző, a legjobb színésznő díja is látszólag csak néhány név között dől el.

Cate Blanchett alakítása a fiktív zeneszerző, Lydia Tár szerepében az egész szakma elismerését elnyerte, bár Michelle Yeoh jelenleg közel jár hozzá, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért történelmi pillanatként hazavigye a szobrocskát.

A közelmúlt trendjei alapján Blanchett szerepe egy kicsit jobban megfelel annak, amit az Akadémia a legjobb női főszereplőtől vár: egy egyedülálló, filmbe illő alakítás, tele traumával, vívódással és súlyos párbeszédekkel. Ami megint döntő fontosságú, hogy ez a film egy bizonyos Oscar-buborékban létezik, egy kicsit távol a rivalda fénytől, ami megint csak tökéletes választásnak tűnik.

Michelle Yeoh 2023
Shutterstock.com/lev radin

De ha valaki képes szétzúzni az elvárásokat, az Michelle Yeoh. Több évtizedes hollywoodi karrierje mintha erre pillanatra épült volna, és mivel Blanchett 2013-ban nyert, most talán Yeoh-n a sor, hogy megkapja az elismerést.

Ki viheti haza a legjobb férfi mellékszereplő díjat a 95. Oscar-gálán?

  • Key Hu Quan (Minden, mindenhol, mindenkor) 1.10
  • Brendan Gleeson (A sziget szellemei) 6.00
  • Brian Tyree Henry (A kiút) 11.00
  • Judd Hirsh (A Fabelman család) 21.00
  • Barry Keoghan (A sziget szellemei) 11.00

Szem nem marad szárazon, ha Ke Huy Quan viszi haza a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért. Az estén ez lehet az első jele egy meglepő Minden, mindenhol, mindenkor-söprésnek is, ezért erre érdemes lesz odafigyelni. Quan a kiemelkedő favorit a Golden Globe-győzelme után és az Oscar-díj fogadások esetén ez elég nagy húzóerővel bír.

A sziget szellemei tele van csodálatos tehetségekkel, így nem meglepő, hogy Brendan Gleesont és Barry Keoghant nagy esélyes színészpárosként emlegetik. Ugyanakkor van rá esély, hogy a szavazatok megoszlanak a duó között, bebetonozva, hogy Quan győzelmét.

Fogadási lehetőséfek a legjobb női mellékszereplő díjra

  • Angela Bassett (Fekete Párduc 2.) 1.33
  • Kerry Cordon (A sziget szellemei) 3.00
  • Hong Chau (A bálna) 21.00
  • Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor) 11.00
  • Stephanie Hsu (Minden, mindenhol, mindenkor) 15.00

Angela Bassett szó szerint uralta a filmvásznat a tüzes Ramonda királynő szerepében a legújabb Fekete Párduc filmben és kiválóan játszotta el az elszigetelt uralkodó és a gyászoló anya szerepét.

Bassett vezeti igazán ezt a kategóriát, bár Kerry Condon is kiemelkedő a A sziget szellemeiben és a film már sok szavazó ajkán szerepel, a Wakanda Forever viszont eddig túlnyomórészt kimaradt a díjkiosztó beszélgetésekből. A Minden, mindenhol, mindenkor párosa, Jamie Lee Curtis és Stephanie Hsu szintén jelölést kaptak ahogyan Hong Chau (A bálna) is. 

Itt azonban csak Angela Bassett-et kell kiemelni hatalmas alakításáért, még akkor is, ha a Fekete Párduc önmagában nem robbant akkorát.

Mely animációs film viheti haza az aranyszobrot a 2023-as Oscar-gálán?

  • Guillermo del Toro: Pinokkió 1.10
  • Marcel the Shell With Shoes On 9.00
  • Pirula panda 9.00
  • Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság 13.00
  • A tengeri fenevad 21.00

A Pinokkió az erős favorit, ami del Toro szerzői presztízséből is profitál. Ő lenne az első legjobb rendező , aki a legjobb animációs filmnek járó díjat is elnyerné miután filmes alkotásért korábban már kapott díjat. Ez a megrendítő apa-fia zenés dráma és antifasiszta mese inkább az élőszereplős irányba tolja a stop-motion típusú rajzfilmeket a világítás, az operatőri munka és az alakítások terén.

Guillermo del Toro 2023
Shutterstock.com/Fred Duval

Eközben a nagy sikerű Marcel the Shell With Shoes On az első stop-motion/élőszereplős film jelöltként máris Oscar-történelmet írt, miután egyedülálló hibridnek minősült. Dean Fleischer Camp rendező debütáló játékfilmje egy apró antropomorf kagylót követ (Jenny Slate hangja), aki a családja keresésére indul és útközben internetes szenzációvá válik egy dokumentum filmesnek köszönhetően. A film bája, szellemessége és szokatlanul kis léptékű stop-motion technikája teljesen magával ragadja a nézőt.

A Pirula Panda is egy kiemelkedő alkotás. A film fenekestül felforgatta a Pixart a furcsa, anime-ihlette esztétikájával, amely egy óriási vörös pandáról szól, mint a pubertás metaforájáról és egyenesen hódit a 2000-es évek eleji nosztalgiának köszönhetően.

Amennyiben te sem tudsz betelni a filmek világával és szeretsz elmélyülni az alkotások körüli és mögötti hírekben és információkban, ugorj fejest velünk és nézd meg a legújabb podcastünk, ahol még mélyebben elemezzük a 2023-as esélyeseket:

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023.02.01., 15:00.

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Shutterstock.com/Wise ant, Tinseltown, Joe Seer



Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Oscar-díj fogadások 2023

SPF Előzetes hozzászólt
2023 aug 2. 08:49
Filmajánló: az Oscar-díj gyanús Oppenheimer

Az amerikai Prométheusz történetét érdemes mozivásznon végignézni. Ajánlunk mellé egy kis feketekávét és pár gondolatot előzetesben. Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2023 febr 1. 15:05
2023-as Oscar-díj előrejelzések és fogadási lehetőségek

A közösségi média és a szakértői körök véleménye alapján Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című alkotása a díjkiosztó szezon legnagyobb esélyese. Olvasd tovább


A Podcast megtalálható a Soundcloud csatornánkon is.

Amennyiben szeretnétek a jövőben is hasonló műsorokat, akkor megkérünk támogassatok bennünket egy feliratkozással. Köszönjük.
Karola hozzászólt
2023 febr 1. 13:38
Oscar-díj fogadások 2023

Még több Film