Kollektíven tudjuk már, hogy ez a díjátadó nem tökéletes, ugyanakkor valamiért nehéz nem követni évről évre a hozzá kötődő eseményeket. A 2023-as év úgy marad meg majd emlékezetünkben mint a Barbenheimer nyara, viszont a végleges jelölteket felsorakoztató Oscar díj-lista mégis képes volt meglepetéseket okozni számunkra. A 96. Oscar-díjátadó ceremóniát helyi idő szerint 2024. március 10-én rendezik meg a Dolby Színházban Los Angelesben, mi pedig addig is arra vagyunk kiváncsiak, hogy milyen fogadási lehetőségeket nyújt idén is az esemény.

A 2024-es Oscar-díj jelöltek

Az Oppenheimer egy az atomkorszak hajnalát feldolgozó, terjedelmes film, amelyről ha eddig nem hallottál, valószínüleg egy kő alatt töltötted az elmúlt nyarat. 13 jelöléssel indult a 96. Oscar-díjért folyó versenyben, szorosan mögötte a Poor Things/Szegény párák című, mutánsok és hímsoviniszták steampunk világában játszódó feminista fantasy következett, amely 11 jelölést szerzett.

A Poor Things/Szegény párák csupán január vége óta került itthon a mozikba és ha kedveled Yorgos Lanthimos rendező munkásságát (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása), érdemes lehet beülni a mozivászon elé, már csak azért is, mert ez a film egész biztosan bezsebel majd jó párat a jelölések közül.

A Megfojtott virágok/Killers of the Flower Moon című történelmi krimi, amely az Osage indiánok olajvagyonának kirablásáról szól, 10 jelölést kapott. Mind az Oppenheimer, mind a Megfojtott virágok, amelyek az amerikai történelem fájdalmas fejezeteiből merítenek, az ország politikai nyugtalanságának és megosztottságának pillanatában kapták a jelöléseket, ezért úgy tűnik sokan rezonálnak sötét témájukkal napjainkban is.

A tavalyi év legnagyobb kasszasikere, a Barbie nyolc jelölést kapott - de az emberek legnagyobb meglepetésére Greta Gerwig, a film rendezője és Margot Robbie, a film sztárja és producere egyaránt kiestek a versenyből. Az Oppenheimer-rel egy hétvégén bemutatott kasszasiker valóságos popkulturális jelenséggé vált, ami arra ösztönözte az embereket, hogy dupla vetítéseket foglaljanak, és a Barbenheimer mém létrehozásához vezetett. A filmek együttesen több mint 2 milliárd dollárt kaszáltak be világszerte, ami hatalmas összeg egy olyan időszakban, amikor a mozik küzdenek a túlélésért.

Meglepetések a 2024-es Oscar-díj jelöltek terén

Mint minden Oscar-szezonban, a Golden Globe-on és más díjkiosztókon eddig főszerepet játszó előadók és művészek nem kaptak jelölést. A May December Charles Meltonja, és Leonardo DiCaprio, aki a Megfojtott virágok című filmben egy ostoba bűnözőt alakított, és ezért a kritikusok elismerően nyilatkoztak róla, egyaránt nem lettek jelölve. Viszont vannak más sztárok, akik lehet kapnak majd olyan elismerést, amire talán nem számítottak. 

A Barbie America Ferrerája, akinek monológja a társadalom nőkkel szembeni igazságtalan elvárásairól a vetítéseken éljenzést váltott ki, meglepetésként a legjobb női mellékszereplőnek járó jelölést kapta, hasonlóan a Ken-t alakító Ryan Gosling-hez, akit a legjobb férfi mellékszereplő díjára jelöltek. 

A 2023-as filmipari sztrájk és az Oscar-gála

Netflix
Netflix. Fotó: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Az Oscar-gála nagy kihívásokkal teli időszakot él meg a jelenlegi filmipari hangulatban, mivel nehezen alkalmazkodik a közönség filmnézési szokásokban bekövetkezett változásokhoz. A Wall Street, amely egykor a Netflixhez hasonló digitális bomlasztókat az egekbe repítette, mostanra elkedvetlenedett a streaming gazdaságosságától, mivel úgy véli, hogy nem elég nyereségesek. Ez pusztítóan hatott az olyan médiavállalatokra, mint a Warner Bros. Discovery, a Disney és a Paramount Global, amelyek bőségesen költöttek saját streaming szolgáltatásaik kiépítésére.

Ugyanakkor a színészek és írók, akik azzal érveltek, hogy a streaming megfosztotta őket a jogdíjaktól, amelyeket egykor akkor kaptak, amikor filmjeiket kábeles vagy más platformokon újravetítették, hónapokig tartó sztrájkba léptek 2023-ban. A novemberben véget ért munkabeszüntetések tartós termelésleálláshoz vezettek, ami azt jelentheti, hogy a jövő évi Oscar-gálán jóval kevesebb versenyző verseng majd a fődíjért.

Mire tippeljünk a 2024-es Oscar-díj kapcsán?

Az Oppenheimer megelőzte a konkurenciát, és a Gettómilliomos (2008) óta, amely nyolc szobrocskát szerzett, az egyik legdominánsabb Oscar-díjra való jelölt film lett. A jelölések utáni verseny állását elnézve a kasszasiker még ennél is nagyobb hatást gyakorolhat.

A legjobb film (96. Oscar-díj átadás)

  • Oppenheimer 1.06
  • Szegény párák (Poor Things) 11.00
  • Téli szünet (The Holdovers) 13.00
  • Barbie 17.00
  • Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall) 21.00
  • Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) 26.00

Papíron Yorgos Lanthimos Szegény párák című sci-fi fantasy-vígjátéka tűnik Nolan éllovas eposzának legfélelmetesebb kihívójának. A film 11 jelölést kapott, köztük kettőt Emma Stone zsebelt be mint producer és főszereplő. Ő csak a második nő, akinek ez a bravúr sikerült Frances McDormand után, aki mindkét kategóriában nyert a Nomádok földje (2020) filmmel. Szoros verseny várható ugyanakkor Stone és a Megfojtott virágok sztárja, Lily Gladstone között, aki az első indián indián jelölt a kategóriában, ezért ebben az esetben mi inkább Lily Gladstone-ra tippelnénk mint nyertes.

Lily Gladstone 001
Lily Gladstone/Fotó: Shutterstock.com/lev radin

Legjobb színésznő (96. Oscar-díj átadás)

  • Emma Stone (Szegény párák/Poor Things) 1.60
  • Lily Gladstone (Megfojtott virágok/Killers Of The Flower Moon) 2.30
  • Sandra Huller (Egy zuhanás anatómiája/Anatomy of a Fall) 11.00
  • Carey Mulligan (Maestro) 21.00
  • Annette Bening (Nyad) 34.00

Cillian Murphy az Oppenheimerben nyújtott alakításáért a legjobb színészi alakítás díjának legnagyobb esélyese a 2024-es Oscar-gálán. Colman Domingo a Rustin című filmben nyújtott erőteljes alakításáért megkapta első Oscar-jelölését, és elismerést kapott kiemelkedő teljesítményéért.

Ugyanakkor Jeffrey Wright az Amerikai fiction-ben nyújtott alakításával kiérdemelte első Oscar-jelölését, de kemény konkurenciával kell szembenéznie, amit a szorzók is tökéletesen igazolnak. Ebben az esetben nem igazán érdemes szerintünk másra helyezni tippünk, mint Cillian Murphy, hiszen az Unibet ajánlatában a második helyen szereplő Paul Giamatti (Téli szünet/The Holdovers), aligha képes legyőzni a Cillian Murphy-mániát.

Legjobb színész (96. Oscar-díj átadás)

  • Cillian Murphy (Oppenheimer) 1.36
  • Paul Giamatti (Téli szünet/The Holdovers) 2.80
  • Bradley Cooper (Maestro) 11.00
  • Colman Domingo (Rustin) 34.00
  • Jeffrey Wright (American Fiction) 34.00

Robert Downey Jr. van a vezető pozícióban a legjobb mellékszereplőnek járó díjra a nyálas bürokrata Lewis Strauss megformálásáért. Miután megnyerte a Critics Choice Awardot és a Golden Globe-ot, valamint két korábbi jelöléssel rendelkezik a Chaplinért (1992) és a Trópusi viharért (2008), egyértelműen ő a favorit. Azonban ez még nincs teljesen megpecsételve számára, mivel Mark Ruffalo (Szegény párák/Poor Things) bekerülése érdekes és bármilyen mókásan is hangzik, Ryan Gosling (Barbie) igenis esélyes erre a díjra.

Legjobb férfi mellékszereplő (96. Oscar-díj átadás)

  • Robert Downey Jr. (Oppenheimer) 1.10
  • Ryan Gosling (Barbie) 5.50
  • Mark Ruffalo (Szegény párák/Poor Things) 15.00
  • Robert De Niro (Megfojtott virágok/Killers Of The Flower Moon) 15.00
  • Sterling K. Brown (American Fiction) 21.00

Jodie Foster Oscar-jelölése (Nyad) a legjobb női mellékszereplő kategóriában 29 év után jelentős visszatérést jelent, de attól még a győzelemre való esélye  még mindig kicsi. America Ferrera meglepetésszerű jelölése a Barbie című filmben nyújtott alakításával kapcsolatban a győzelem nem tűnik valószínűnek. Valójában Da'Vine Joy Randolph (Téli szünet/The Holdovers) a legnagyobb esélyes, a színésznő hivatalosan is megkapta első Oscar-jelölését, és most már arra is esélyes, hogy megnyerje azt.

Legjobb női mellékszereplő (96. Oscar-díj átadás)

  • Da'Vine Joy Randolph (Téli szünet/The Holdovers)1.08
  • Danielle Brooks (Bíborszín/The Color Purple) 9.00
  • Emily Blunt (Oppenheimer) 9.00
  • America Ferrera (Barbie) 21.00
  • Jodie Foster (Nyad) 26.00

Bár a Barbie máshol nehezebben boldogult, a betétdal terén megkapta a maximális számú jelölést, a Dance the Night énekesnője, Dua Lipa vesztesége az I'm Just Ken esélyeit jelentette. Most az lesz a kérdés, hogy ez utóbbinak van-e esélye az Oscar-díjra, vagy végül a What Was I Made For? fog nyerni, Billie Eilish előadásában.

Legjobb betétdal (96. Oscar-díj átadás)

  • What Was I Made For (Barbie) 1.15
  • I'm Just Ken (Barbie) 4.50
  • The Fire Inside (Flamin' Hot: Egy pikáns sikertörténet) 17.00
  • It Never Went That Way (American Symphony) 21.00
  • Wahzhazhe - A Song for my People (Megfojtott virágok/Killers Of The Flower Moon21.00

Végezetül, lazítsunk egy kicsit az I'm just Ken dallal:

A cikkben közölt oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 január 31. 12:44 UTC.

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Shutterstock.com/Featureflash Photo Agency; Tinseltown; DFree