Kínában több mint 300 millió ember sportfogad, kaszinózik vagy épp kártyázik, ennyi emberből pedig könnyen jutnak el sokan függőségig. Az ottani média egész egyszerűen háborúnak nevezi, a szerencsejáték elleni küzdelmet, és a harc során a függőség leküzdésére egészen változatos dolgokat vetnek be, néha például levágnak egy-egy kezet, mert ugyebár kéz nélkül nehéz kitölteni egy tippmixet is.

Sokkterápia

A módszert egy római elmegyógyintézetben találták fel még az 1930-as években, melynek lényege, hogy elektródákon keresztül, a kezelés alatt álló beteg halántékán keresztül elektromos impulzust vezetnek az agyba. A beavatkozás célja, az agy természetes kémiai egyensúlyának helyreállítása, egy kis finom árammal. Hatásfoka nem ismert, és a kínai nevelőtáborokban nem igazán foglalkoznak az előkészületekkel, ezért a rázkódás közben kiesnek például fogak, de legalább megmarad a kezük, nem úgy mint a kis Wangnak!

Kézlevágás

Nantong városában 2015 elején egy 19 éves kínai srác úgy próbálta leküzdeni az internetfüggőségét, hogy egész egyszerűen levágta a kezét. Nincs kéz, nincs kattintgatás, gondolhatta Wang Liang. Írt egy levelet, még az előtt, hogy a konyhakéssel megrövidítette a karját, aztán megszabadult kézfejétől, majd hívott egy taxit, amivel kórházba vitette magát. Visszavarrták a kezét, és a módszer hatékonyságát remekül mutatja, hogy a kicsi Wang becenévre hallgató férfi pár héttel később már újra csak az internet előtt ült egész nap.

Átnevelő tábor

A rend, szabályok és katonás fegyelem majd helyre rázza a fogadások során eltévelyedett kis buksidat! Kínában az ilyen táborokat oktatási programoknak nevezik, és a legfőbb tanár az erőszaktól való félelem. A szabályokat érdemes betartani, mert nem jó egy sötét kis szobában üldögélni, de a fegyőrök verésének sem örül senki. Az oktatási program végén megújult szerencsejátékos sorstársainknak annyira elmegy a kedve a fogadástól és kaszinótól, hogy többet nem kockáztatják a pénzüket holmi meccsre tippeléssel. Vagy félnek tőle, hogy visszakerülnek a táborba? Ki tudja.

Hacker felbérlése

Yu Qiang szerencsejáték-függő volt egyetemista évei alatt, ezért úgy döntött, hogy talál valami megoldást a leszokásra. Érdekes megoldásra jutott, alapított egy tech céget, melyet a függőségben szenvedő emerek rokonai felbérelhetnek, és ekkor Qiang profi hackerei akcióba lépnek. A szerencsejátékos számláját törlik, vagy épp elérhetetlenné teszik az addiktív személy számára, hogy a sportfogadó vagy kaszinók oldalát meg tudja nyitni. Qiang szerint ennyi nem elég, ezen a ponton szükség van valami pszichológiai segítségre is a család és szakember segítségével.

Irány a börtön!

Zang Yi sok időt töltött internetes kávézókban, mert otthon felesége és két gyermeke előtt nem akart online szerencsejátékokkal időzni. A rossz szokása nem csak rengeteg időt, hanem nagyon sok pénzt is felemésztett, munkáját is elveszítette, és adósságokba sodorta magát. Felesége már épp a válást fontolgatta, amikor Zangnak egészen kiváló ötlete támadt: kirabol egy nőt! A pénzből gyorsan törleszti adósságait, aztán a rendőrség miután elkapja, börtönbe kerül, és a rácsok leszoktatják a szerencsejátékról. A tervnek csak a második része valósult meg, Zang négy és fél évet töltött börtönben.

Túlzásba vitt sportfogadás, vedd észre a jeleket!

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés