Jön a „rangadó”, amit mindennek lehet nevezni, csak tisztességes derby-nek nem. Újpestnél a tulajdonosváltás kapcsán megakad a dolog, visszaveszi az állam, vagy sem? Kaotikus. Közben a Ferencvárosnál folytatódott a befektetés. A közel 40 milliós keret az EL-csoportkörig jutott, és simán megy a három pontért a Megyeri útra, immár a Nl-csoportkörös Dinamo Zagrabtól szerződtetett Gojak-al..

Fogalma sincs Kruscicnak arról, hogy mit jelent egy Újpest-Fradi. Szóba sem jön Dunai II, Zámbó, Zombori vagy Törő minősége, sőt Bácsi Sándor, vagy a Herczeg/Kovács Zoltán csatárduó is csak a múlt. Össze vásárolt légiósok a jelen, szerb-észt-mali-i védelmi tengellyel. Diaby erénye egyedül a szögleteknél domborodott ki a Paks elleni meccsen. Erős, magas, és nagyot tud ugrani és kábé ennyi. Csak ugye a védelem közepén a feladat nem ez! Helyezkedni kellene, olvasni kellene a játékot, irányítani kellene, a védelmet, összhangot kellene teremteni a középpálya és a védővonal közt. Itt jön be a tudás és a nyelv. Nem csak a megfelelő szintű futball hiányzik, hanem a kommunikáció is akadozik. Elképzelem, ahogy a koszovói albánnak, meg a nigériai, meg elefántcsontparti játékosoknak magyaráz a szerb edző arról, hogyan kellene helyezkedni szöglet esetén. Mindez a magyar bajnokságban, ahol a Honvéd-UTE arról szólt, hogyan vezeti a vak a világtalant. Simán bevállalom a véleményem: a liláknak így esélyük sincs a bajnok ellen.

Sajnos nem lehet azt mondani, hogy olyan szervezett, és tudatos csapat az FTC, mint mondjuk a Paks! Ugye Waltner fiai sima 0:3 után győztek a Megyeri úton 3:2-re, most azt gondolom, hogy a Ferencváros erre nem lesz képes. Igazi zsoldos sereget rakott össze Hajnal Csercseszovnak, ahol a lényeg, hogy mindenki tudjon focizni, ha már 1-2 millió eurós értéktartományban mozog a piacon. Meg is mutatta a Vasas elleni meccs a lényeget. Labdabiztonság, a labdabirtoklás esetén fedezés, a társak segítése labda nélküli mozgásokban. Ennyi bőven elég az NB1-ben, s ha kellő gyorsasággal párosul mindez, akkor ki is jön a különbség. A párharcokat a fizikálisan erősebb ferencvárosi játékosok simán ledominálják és megnyerik, kvázi náluk a zsuga, náluk a kezdeményezés.

Révész Attila egy tavaszi nyilatkozatában kifejtette a lényeget. Arról beszélt, hogy a kereteket állandóan építeni kell, és össze kell rakni az alapjátékot. Amikor ez megtörténik, akkor sok esetben tökéletesen mindegy, hogy melyik edző hogyan sakkozik, miként taktikázik. Egész egyszerűen a keretekben szereplő játékosok minőségi különbségéből következik az, hogy x csapat 10-ből 7-szer képes legyőzni y csapatot. Most ebben a felállásban pont erről van szó! Nemzetközi szinten a középkategóriát megütő FTC játszik egy évek óta összekukázott újpesti kerettel. Messze van még a csütörtök és a török bajnok, így hát odarakja magát a vendég együttes és egy vékony 1:0-al, de elhozza a pontokat a Megyeri útról úgy, hogy a légiósok zöme azt sem érti majd, hogy most miért van görögtűz, petárda meg lila plüs majom a lelátókon. Ez a meccs a játékosok szempontjából egy sima érzelemmentes kettes lesz, ahol a minőségi különbség szerintem sokkal jobban kijön majd, mint a Vasas-Fradin.

Újpest FC - Ferencváros: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp