Belgiumban a halálos támadás után a futballszurkolók csak éjfél előtt hagyták el a stadiont. A mérkőzést Svédország ellen az Európa-bajnoki selejtező keretében a városban történt események miatt félidőben félbeszakították.

A mintegy 35 000 szurkoló a König-Baudouin Stadionban körülbelül két órát töltött az arénában, mielőtt megkezdődött az evakuálás.

A rendőrség további védelmet biztosított a svéd állampolgároknak, és közvetlenül a repülőtérre kísérték a svéd válogatott játékosokat, hogy biztonságosan elindulhassanak. Ezt a belga labdarúgó szövetség ügyvezetője közölte a belga RTBF televízióval. A csapat visszautazott, erről tájékoztatta a svéd labdarúgó szövetség, a SvFF, a kedd reggeli közleményében: 

"A játékosok és menedzserek most visszatérnek klubjaikhoz."

Ismeretlen tettes lelőtt két svéd állampolgárt

A nézők először a hideg időjárás ellenére énekeltek: "Mindenki együtt, mindenki együtt!" Először a belga szurkolókat evakuálták, majd a vendégszurkolókat, hogy elkerüljék a tömeges összegyűlést.

"Mindenki nagyon nyugodt maradt, a szurkolók énekelni kezdtek"

számolt be egy néző.

A svéd szövetség adatai szerint a vendégszurkolók hajnali 4-kor hagyták el utoljára a stadiont. Az összes szálloda, ahol a svéd szurkolókat elszállásolták, rendőri védelem alatt áll.

"A szurkolók, szövetségek és hatóságok együttműködése egy rendkívül feszült helyzetben nagyon jól működött. Összességében mintegy 400 svéd kapott segítséget az este és az éjszaka folyamán"

mondta el a SvFF biztonsági igazgatója, Martin Fredman.

A bűncselekmény helyszíne Belgium fővárosának északi részén, a Place Sainctelette közelében található, mindössze öt kilométerre a stadiontól. A támadásban két svéd állampolgár vesztette életét, ezt megerősítette a belga miniszterelnök, Alexander De Croo az X-en. Több médiajelentés szerint az áldozatok svéd labdarúgó szurkolók.

Az ügy vizsgálatát a terrorizmussal foglalkozó szövetségi ügyészséghez irányították. A Nemzeti Válságközpont a terrorveszély maximális szintjére emelte Belgiumot.

Egyik csapat sem akart játszani

A svéd labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Janne Andersson a félidőben értesült az eseményekről. 'Nem játszhatunk focit, ha ilyesmi történik. Mi és Belgium teljes mértékben egyetértettünk abban, hogy nem folytatjuk a játékot' - mondta Andersson, hozzátéve:

"Ez teljesen gusztustalan."

A felelős személyek mintegy tíz perccel a mérkőzés kezdete előtt értesültek arról, hogy "valami szörnyű történt" - mondta Manu Leroy, a belga labdarúgó szövetség vezetője az RTBF-nél. "Először úgy döntöttek, hogy elkezdik a mérkőzést, mert a stadion a legbiztonságosabb hely volt a szurkolók számára". A félidőben történt leállásnál az eredmény 1:1 volt.

Az, hogy a mérkőzést folytatják-e, és mikor, jelenleg még nyitott kérdés. Belgium már a múlt pénteken kijutott a Németországban megrendezendő tornára az F csoportból.

Borítókép: A brüsszeli King Baudouin stadion. Fotó: PhotoLondonUK / Shutterstock