A Svéd Labdarúgó-szövetség (Svensk Fotboll) nyilvánosságra hozott egy négy játékos ellen indított eljárást bundázás gyanúja miatt és bejelentette, hogy négy, öt, hat, illetve hét év eltiltást rendeltek el az eljárás eredményeként.

A játékosokról kiderült, hogy számos szabályt megsértettek a szervezet labdarúgó mérkőzések eredményeinek manipulálása ellen létrehozott szabályzatában. A Svensk Fotboll fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy Pawal Cibicki 2025-ig, míg Robin Armandt 2026-ig kerül eltiltásra. Kristian Legiec felfüggesztése 2027-ig tart és Vladimir Pasarikovski kapja a leghosszabb büntetést, ő 2028-ig nem léphet pályára.

Pasarikovksi 44500 svéd koronát, azaz 4388 eurót fizetett Armandtnak, hogy képességei alatt teljesítsen hat labdarúgó mérkőzésen a harmadosztály keretein belül. Ezután Pasarikovski és ismerősei a becslések szerint 250000 svéd korona (24650 euró) értékben fogadott arra, hogy a Kvarnby IK elveszti a meccset, amely csapat kapusa akkoriban természetesen Armandt volt. Amikor a Kvarnby IK veszített, Pasarikovski és társai 400000 svéd korona (39437 euró) nyereséggel sétáltak el az esettől. Ezenkívül, a Kvarnby volt edzője egy rendőrségi interjúban elárulta, hogy Armandt nyíltan beszélt arról, hogy mennyire könnyen lehet meccseket bundázni.

Cibiski, Legiec és Pasarikovski szintén megszegték a szabályzatot, amikor Cibicki beleegyezett abba, hogy sárga lapot kapjon az IF Elfsborg egyik meccse alatt, ezért 300000 svéd koronát (29579 eurót) kapott, kölcsönnek álcázva. A szóban forgó mérkőzésen, 2019 május 26-án, Cibicki sárga lapot kapott a 60-ik percben. A meccs előtt 33 számláról érkeztek fogadások Cibicki sárga lapjára és a számlák többsége frissen lett létrehozva.

Legiec is szabályt sértett, amikor fogadásokat tett a Malmö City FC mérkőzéseire, ugyanis ő ennél a csapatnál játszott akkoriban. Ha ez nem lenne elég, nem csupán erre a csapatra fogadott, hanem a Södra Götaland liga további tagjaira is. A fegyelmi bizottság állítása szerint Legiec 23 fogadást tett mérkőzésekre egy rokona számláit használva, az Unibet és a bet365 irodákon keresztül. Ezek között 7 olyan fogadás szerepelt, amely a liga valamelyik csapatára lett téve, míg a többi olyan eseményre szólt, ahol saját csapata játszott vagy ő maga is pályára lépett.

A malmöi bíróság 2020 decemberében bűnösnek találta Armandtot kenőpénz elfogadása és szerencsejáték-csalás vádjával. Pasarikovskit megvesztegetés és csalás miatt ítélték el, de később felmentették a megvesztegetés vádja alól. Cibickit felmentették kenőpénz adása és csalás alól, míg Legiec is megúszta a megvesztegetés és csalás vádját.

Azóta a kiszabott ítéletek ellen fellebbeztek. A felfüggesztés miatt a játékosok nem vehetnek részt edzéseken, versenyeken és bemutatókon.

Forrás: igamingbusiness.com