Bár még nem kezdődtek el a főtáblás mérkőzések a Roland Garros-n, érdekesebbnél érdekesebb hírek érkeznek Párizsból.

Ezentúl szó szerint érthetjük azt a kijelentést, hogy a tizenháromszoros bajnok Rafael Nadal nagyon acélos Párizsban, ugyanis a 2021-es főtábla-sorsolás napján a spanyol bajnokot ábrázoló szobrot avatták a komplexum center stadionjának, a Philippe Chatrier közelében. A műalkotás a spanyol Jordi Díez Fernandez szobrász három méter magas alkotása és Rafa balkezes tenyeresét örökíti meg acélban. Majd meglátjuk ha a szoboravatás szerencsét hoz Rafának, mivel a sorshúzás nem volt a legkedvezőbb számára. A főtáblának ugyanarra a felére került, amelyen Roger Federer és Novak Djokovic is van. Nadal a harmadik fordulótól kezdve egy nehéz sorozatnak nézhet elébe és egymás után mérkőzhet meg Lorenzo Sonegóval, Jannik Sinner-l, Andrey Rublev-l, Novak Djokovic-l és Stefanos Tsitsipas-l.

Mindeközben, Naomi Osaka bejelentette, hogy nem fog sajtótájékoztatókon részt venni az idei Roland Garros-n. Ezt a döntését azzal indokolta, hogy szerinte az újságírók nincsenek tekintettel a játékosok mentális egészségére, mivel gyakran olyan kérdéseket tesznek ezeken fel, amelyekre már sokszor válaszoltak az idők során és amelyek kételyeket ébresztenek a játékosokban. Nem érti azt sem, hogy miért kell a vesztes játékosoknak a sajtó elé állni az elveszített meccseik után, mert szerinte az olyan mintha belerúgnánk egy elesett emberbe. Bár annak idején, amikor 2018-ban megnyerte első Grand Slam bajnoki címét a US Openen meg volt dicsérve példás viselkedése a nagyon furcsa döntőben, ezúttal viszont nagy valószínűséggel az álláspontja sok teniszrajongót haragított meg.

Most hogy is van ez? Csak akkor fogunk szóba állni a sajtóval amikor épp kedvünk van még akkor is ha ez előírt kötelességünk? Milyen sportoló az, aki nem tud mással szembenézni egy elvesztett meccs után? Mit üzen és milyen példa lehet egy ilyen viselkedés a fiatalok számára? A pénz és a siker még nem kellene felmentenie valakit attól, hogy nyilvánosan vállalja önmagát és elfogadja az esetleges (építő jellegű) kritikát. Ha ilyesmi el lesz nézve, akkor mi fog ezután következni? Csak azoknak a meccseknek fogjuk nézni visszajátszását, amelyeken Naomi épp nyert? A keltett helyzetet még csípősebbé tette a japán teniszező azzal a megjegyzésével, hogy akkor sem fog a sajtónak nyilatkozni ha meg is büntetik ezért és reméli, hogy az(ok) az esetleges büntetése(i) egy mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági intézményhez kerül(nek). Mindenesetre, jogosan mondható, hogy Osaka nem volt ezúttal túl elegáns és meglehet, hogy a közvélemény ezt nem fogja elnézni. Nektek mi a véleményetek?

Fogadj itt a Roland Garrosra!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.