A "Kicsi Serenának" becézett Naomi Osaka próbálja szombaton a "lehetetlent" éspedig, hogy Serena Williams 24. Grand Slam tornagyőzelmét halassza.

Az amerikai játékos röviden és dominánsan váltott jegyet a döntőre Anastasija Sevastova kárára (6-3, 6-0), de a japán Osaka sem hagyott kételyeknek helyet a 6-2, 6-4-s győzelmével Madison Keys ellen. De ki is a 20 éves játékos, akinek annyira hasonlít játéka és megjelenése a Serenáéhoz és aki New Yorkban utolsóként fog az amerikai útjába állni, hogy az megszerezze hetedik US Open-győzelmét amivel egyenlíthetné Margaret Court 24 Grand Slam címének rekordját?

Serena Williams (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

A fiatal játékos az idén került igazán reflektorfénybe, amikor Indian Welssben megszerezte eddigi egyetlen tornagyőzelmét úgy, hogy verte Sharapovát, Pliskovát és Halepet is a folyamatban. Habár ezután már nem voltak álomszerűek szereplései, de az már bizonyosság volt mindenki számára, hogy mire képes. A US Openre is három egymás után elszenvedett vereség után érkezett (Washington, Montréal, Cincinnati). Már kételkedett is képességeiben, amikor felszabadult az elvárások terhe alól és szabadon engedte kibontakozni erőjátékát.

A new yorki döntőre készülve, ahol a legtöbben nyilván Serena győzelmére várnak (1.37), a japán lánynak olyan segítsége van táborában, aki Serena játékát részleteiben ismeri. Sascha Bajinról van szó, aki Serena edzőpartnere volt és jelenleg Osaka edzője. Bajin azt mondta Naomiról, hogy a legnagyobb alkalmakra éhezik és ezek hozzák ki belőle a legjobb játékát. A kijelentés igazolódni látszik, ha az eddigi egyetlen de annál értékesebb tornagyőzelmére gondolunk, arra hogyan szerezte azt és nem utolsó sorban, hogyan játszott pályafutása első Grand Slam-elődöntőjében. Ha sikerül a döntőben is uralkodnia izgalmain (amelyek biztosan nem hétköznapiak lesznek), akkor kemény csata lesz az Arthur Ashe-n.

Naomi Osaka (Fotó: action sports / Shutterstock.com)

Az idén Miamiban Osaka legyőzte Serenát eddigi egyetlen egymás elleni meccsükön, de a körülmények akkor mások voltak és akármennyire jól játszott is Naomi, a szülés után épp visszatérő Serena nem volt a legjobb játékformájában. Ettől függetlenül, azt szokás mondani, hogy egy győzelem az egy győzelem így is, úgy is. Ennek tudata növelheti Naomi önbizalmát. Serena is hasznát veheti annak a meccsnek, mert megismerhette ellenfelének játékát. Az kétségtelen, hogy Serena mentálisan, mint mindig, a helyzet magaslatán lesz. Azt nyilatkozta majdnem 37 évesen, hogy a jó játék amit láthattunk tőle a tornán, az még csak a kezdet, és várja a jövő idény kihívásait.

Két hasonló játékstílus ütközete lesz a szombati összecsapás. Nagy szervának örvend mindkét játékos és fontos része is játékuknak. Ágyúgolyóként fognak zúdulni a nyerő ütéséket mindkét oldalról. Fontos részletkép, hogy ki lesz az, aki jobban áll majd a lábán a stabil ellentámadások érdekében. Az oldalvonalak keresése kétélű is lehet mindkét játékosnak, mivel ha nem túl zavaróan érkeznek, akkor újabb támadható szögek nyílnak meg az ellentámadásra, amelyek nemcsak eredményes, hanem látványos megoldásokat biztosítanak. Egy ilyen játékképben fontos szerepet fog kapni a szervák fogadása és ezen a téren is mindketten jól teszik dolgukat. Serena és Naomi is a labdamenetekben a térfelükön minél feljebb próbálnak majd kerülni, hogy annál nagyobb nyomást gyakoroljanak ellenfelükre. Az adogató már a szervája utáni első ütésével fogja megpróbálni a fölényt kiharcolni.

Naomi lehet, hogy valamivel lendületesebb, de Serena tapasztalata és hatalmas játékérzéke miatt nem örvend időelőnynek a labdamenetekben. Az amerikai játékos viszont erősebb és jobban tudja érvényesíteni is erejét. Mindezek mellett, mentálisan is nyugodtabban fog pályára lépni. Serena mindenképp az esélyesebb, de ha Naominak nem gyengülnek kezei és lábai a nyomás alatt, és sikerül hoznia üdébb lendületét, akkor ez jobb döntésekben részesítheti a pályán, ami akár egy hangzatos győzelmet is idézhet elő (3.10).

Néhány további szorzó a döntőre:

  • Szettek száma: 2.5 Felett:      2.55, 2.5 Alatt: 1.50
  • Serena siker eredménye: 2-0: 2.02, 2-1: 3.95
  • Osaka siker eredménye: 2-0:  5.75, 2-1: 6.50
  • Osszes tiebreak: 0.5 Felett:    3.40, 0.5 Alatt: 1.30


  Fogadj a döntőre és nézd élőben!

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2018.09.07. (09:57)

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.