Mennyit ér valójában egy ingyenes fogadás

Mennyit ér valójában egy ingyenes fogadás?

2023 nov 2. 07:58 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek

Sok fogadó számára a bukméker kiválasztása nem csupán a legjobb ajánlat alapján történik, hanem azt is figyelembe lehet venni, hogy ki kínálja a legjobb bónuszokat és promóciókat.

Az ingyenes fogadások mindenképp vonzó lehetőségek, de fontos a feltételek közelebbi megvizsgálása, hogy legyünk tisztában azzal, hogy egyes fogadóirodáknál ezek az ajánlatok valójában mennyit érnek.

Miért kínálnak a bukmékerek ingyenes fogadásokat?

Az ingyenes fogadás egy kedves gesztus lenne? A fogadóiroda így köszöni meg, hogy náluk fogadsz? Természetesen nem lehetünk ennyire naivak, hiszen az ingyenes fogadások, bónuszok és egyéb promóciók remek módozatai annak, hogy alacsony kockázatú ösztönzőkkel megtartsák a már meglévő ügyfeleket és újakat szerezzenek.

Hogyan működnek az ingyenes fogadások?

A leggyakoribb és legismertebb ingyenes fogadási forma a klasszikus kockázatmentes ingyenes fogadás. Ennél az ajánlatnál azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mint minden bónusz esetében, nemcsak az ügyfélnek éri meg a dolog. A friss ügyfeleket megcélzó ingyenes fogadások esetén ahhoz, hogy jogosult légy, új ügyfélnek kell lenned, akinek nincs más korábbi számlatörténete, és nem élhetsz egy háztartásban egy másik számlatulajdonossal. Te nyersz egy ingyenes fogadást vagy más bónuszt, az iroda nyer egy új ügyfelet.

Miután regisztráltál és elfogadtad a feltételeket, be kell fizetned egy meghatározott összeget, és ezt az összeget egy meghatározott küszöbérték feletti oddsszal (általában 1.50, néha 2.0) kell felhasználnod, mielőtt megkapod ugyanazt az összeget, amit befizettél ingyenes fogadásként.

A legtöbb fogadóiroda megforgatási követelményeket is előír, tehát ha az ingyenes fogadás felhasználása után nyersz, akkor az eredeti befizetett összeggel kell fogadnod, mielőtt ténylegesen kifizetik neked a nyereményt.

Mi a teendő, ha egy fogadás valóban ingyenes

Tegyük fel egy ideális világban élünk és apróbetűs rész nélküli ingyenes fogadásokat kapunk. Az ingyenes fogadásból származó bármilyen nyeremény készpénzben kifizethető, és nincs megforgatási követelmény. Mi az optimális stratégia?

A fogadó várható hozama az esélyekkel együtt nő. Például, ha van egy 100 eurós ingyenes fogadásod, és 2.0-ás oddson fogadsz, akkor az esetek 50%-ában veszítesz, 50%-ában pedig nyersz 100 eurót, tehát a várható hozamod 50 euró, azaz 50%. Ha 5.00-ás szorzón tippelsz, akkor 80%-ban veszíteni fogsz, 20%-ban pedig 400 eurót nyersz, így a várható hozamod 80 euró, azaz 80%.

Bár ez önmagában is érdekes eredmény, tudjuk, hogy a bukmékerek a szorzóikhoz hozzáadnak egy árrést. Azt azonban nem fogjuk tudni, hogy pontosan hogyan osztják fel a különbözetet minden egyes eseménynél.

Ha az árrés arányosan kerül felosztásra, akkor a várható hozam az oddsokkal együtt nő. Legalábbis a várható hozam szempontjából az optimális stratégia az, ha a lehető legmagasabb oddson fogadunk.

Ha a fogadóiroda profitja a kevésbé esélyes (underdog) oddsaiban nagyobb teret kap, akkor a várható hozam egy bizonyos ponton csökkenni fog (ahogy az esélyek növekednek).

Abban a szélsőséges esetben, amikor a teljes árrés a nem favorit szorzójában található, még mindig optimális, ha az ingyenes fogadási szorzót 5.88-ig növeljük. Ez 68%-ban maximalizálja a várható hozamot.

Kilátáselmélet és az ingyenes fogadások

Az a tendencia, hogy az ingyenes fogadások alacsonyabb nyereményszorzói vonzóbbak számunkra, összhangban van Kahneman és Tversky 1979-es Prospect Theory (kilátáselmélet) című tanulmányának megállapításaival. Kimutatták, hogy az emberek a nyereséggel járó döntéseknél hajlamosak kockázatkerülőnek lenni. Például egy biztos 3000 eurós nyeremény vagy egy potenciális 4000 eurós nyeremény közötti amelyet 80%-os valószínűséggel nyerhetnek meg, a válaszadók túlnyomó többsége a biztos 3000 eurót választotta.

Mivel az ingyenes fogadás csak potenciális nyereséget jelenthet, valószínű, hogy a fogadók magatartása ezt a kockázatkerülést fogja tükrözni, és biztosabb (alacsonyabb nyereményszorzós) fogadásokat keresnek. 

A másik oldalról tekintve a dolgot, a reflexiós hatás azt magyarázza, hogy a negatív tartományban (ahol a veszteségek lehetségesek) az emberek kockázatvállalóbbak lesznek. Amikor egy biztos 3000 eurós veszteség és egy potenciális 4000 eurós veszteség közötti választás elé állították őket, amelynek a valószínűsége 80% volt, még nagyobb többség választotta a kockázatosabb lehetőséget, annak ellenére, hogy annak várható értéke alacsonyabb volt.

Mit tanultunk tehát a Free Bet-ről?

Nyilván nem az ingyenes fogadások és bónuszok fogják eldönteni a fogadásaid sikerességét, de azért egész jól fognak olyankor, amikor például amúgy is fogadtál volna egy eseményre. 

Nagyon jó lehetőségek amennyiben tisztában vagy az apróbetűs résszel és elolvasod a feltételeket, ezzel is informáltabban használva az egyes irodák által nyújtott bónuszokat. A végkövetkeztetés az, hogy amennyiben tisztában vagy mit is jelent pontosan egy ingyenes fogadás egyes irodáknál, nincs akadálya hasznodra fordítani ezeket.

Ha olyan lehetőségekkel találkozol, amelyek nem tiszták számodra, nyugodtan fordulj a fórumtagjainkhoz, akik saját tapasztalataikból merítkezve útbaigazítanak téged.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superbet üdvözlő bónusz

  • Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek