Egyelőre csak a múltja miatt nevezhető jelentősebbnek a pozsonyi focicsapatatok csatája, ugyanis osztálykülönbség van a két gárda között. Jelen sorok írásakor (2015. július) a Slovan élvonalbeli gárda, az Inter pedig harmadosztályú.

A múltban nem volt nagynak nevezhető a szakadék, s ez a jelenlegi helyzet is minden bizonnyal csak átmenetinek tekinthető. Várhatóan csak addig fog tartani, amíg ismét erőre kap a nemrégiben padlóra küldött Inter.

A Slovan és az Inter Bratislava is eredményes csapat volt korábban

Mindkét egyesület többszörös bajnok, s mindkettőnek van csehszlovák és szlovák bajnoki címe is. Emellett a Slovan csehszlovák és szlovák kupagyőztes is. Az Inter hiába szerepelt háromszor is a csehszlovák focikupa döntőjében, mert minden alkalommal elbukta a finálékat és csak ezüstérmeket szerzett. A szlovák kupaküzdelmekben már szerencsésebb volt a csapat és Szlovákia háromszoros kupagyőztesének mondhatja magát az Inter.

Még ennél is eredményesebb a Slovan, amelyik az ország rekordbajnoka, 10 alkalommal nyerte meg az Intertotó Kupát és Szlovákia egyetlen olyan focicsapata, amelyik jelentős nemzetközi kupát nyert: ez utóbbi siker az 1969-es esztendőben történt meg, amikor a katalán FC Barcelonát legyőzve a döntőben kaparintotta meg a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Azt is említésre méltó, hogy az 1976-ban Európa-bajnoki címet szerzett csehszlovák válogatottba 7 játékost adott a Slovan.

Az Inter Bratislava hanyatlása

Osztálykülönbséget említettem az írás elején. Nos, az a helyzet, hogy amíg Pozsony - amelynek egyetemét Mátyás király alapította - „nagycsapata”, a Slovan őrzi helyét Szlovákia legjobbjai között (egyszer ugyan kiesett az élvonalból, de nagyon gyorsan visszatért a legmagasabb osztályba), addig az Inter megjárta a „poklok poklát”. Odáig vezettek a pénzügyi nehézségek, hogy a 2000-es évek végén kénytelen volt eladni játékengedélyét és focistáinak többsége eligazolt.

A cseh határhoz közeli Szenice városba került az Inter játékengedélye, s az akkoriban a IV. osztályban szereplő FK Senica ma már Szlovákia élvonalbeli bajnokságában szerepel. A pozsonyi csapat - ne felejtsük, hogy arról a városról van szó, amelyik sokáig Magyarország fővárosa volt; arról a Pozsonyról van szó, ahol a Szent Koronát őrizték és több magyar királyt megkoronáztak - utánpótlása nem széledt szét, így Szlovákia egykori bajnokcsapata, kupa- és Szuperkupa-győztese az V. ligában szerepelve kezdte újjáépíteni önmagát. Jelenleg már a harmadosztályban jár az Inter.

A Slovan és az Inter stadionja

Régebben a szlovák fociválogatott által is használt 30 ezres Tehelne pole (Téglamező) volt a Slovan hazai stadionja. Ám néhány éve változott a helyzet és az egykoron az Inter otthonának számító 11 591 fős Pasienky jelenti a hazai pályát a rekordbajnok számára.

Amikor néhány évvel ezelőtt nehéz helyzetbe került és szinte a nulláról kezdte az újjáépítést az Inter, akkor a költözés is a teendők között volt. Jelenleg a főváros egyik külső kerületében, a Pozsonyhidegkúton található - és mintegy 10 ezer néző befogadására alkalmas - SKP Inter Dubravka stadion az otthona.

Mire érdemes fogadni a Slovan - Inter derbin?

Elsősorban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a Slovan számára nem az Inter, hanem a nagyszombati Spartak Trnava a fő rivális. Azaz számára csakis annyira nevezhető jelentősnek a városi rangadó, amennyire az ugyanazon városhoz tartozó, de nagyon eltérő erőviszonyok jellemezte focicsapatok közötti összecsapás lehetséges.

Mivel városi rangadóról van szó, általában természetesen a megszokottnál kissé fokozottabbak az indulatok és van minden más is, ami az ilyen jellegű meccsekhez szükséges. A bukik nyilván nagyon alacsony szorzókat fognak adni a Slovan győzelmére. Olyan alacsonyat, amiben semmi érték sincs.

A gólokra fogadás lehet a nyerő

Amennyiben tétmérkőzésen találkozik a két pozsonyi gárda (pl. kupameccs), akkor talán érdemesebb gólokra fogadni (over 2,5 vagy 3,5) vagy a Slovan hendikepes győzelmére. Amikor tét nélküli a találkozó, ráadásul olyan infó birtokában is van a sportfogadó, hogy jobbára a tartalékjait fogja szerepeltetni a Slovan, meg lehet próbálkozni a döntetlenre vagy az Inter győzelmére való tippeléssel. Vagy nem tenni be a fogadási listába a pozsonyi városi rangadót.