babona-és-szerencsejáték

Szerencsejátékos babonák: te is hiszel bennük?

2023 júl 18. 10:41 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek szerencse babona rutin

Rengeteg olyan szerencsejátékos van, aki hisz a rituálékban, amelyek szerintük szerencsét hoznak nekik. De honnan származnak valójában ezek a babonák? Tényleg lenne egyfajta misztikum mögöttük?

Ami egészen biztos, hogy amikor az emberek nyomásnak és bizonytalanságnak vannak kitéve, rituálékhoz és a megszokott rutinokhoz fordulnak, amelyek a kontroll érzését nyújtják számukra.

A kosárlabda legenda Michael Jordan is mindig a régi egyetemi rövidnadrágját viselte a Chicago Bulls mez alatt, hogy szerencsét hozzon a játékban. John Wayne színész és filmrendező soha nem tette a cowboykalapját az ágyra, mert úgy gondolta, hogy az balszerencsét hoz. A Guns N' Roses énekese, Axl Rose nem hajlandó olyan városokban fellépni, amelyek neve M betűvel kezdődik, mert szerinte azok el vannak átkozva. Természetesen vékony a határ a babona és a kényszerképzet között, de egészségesebb ha nem törünk pálcát senki felett, még akkor sem, ha Axl Rose a neve.

Nem meglepő tehát, hogy a szerencsejáték-babonák olyan népszerűek azok körében, akik kaszinóznak, pókereznek vagy fogadnak a kedvenc csapataikra. A kritikusok azzal vádolják a babonás szerencsejátékosokat, hogy szelektíven emlékeznek és gondosan kiszűrik azokat az alkalmakat, amikor a hiedelmeik cserbenhagyták őket. Egyes babonák tényeken alapulnak, míg mások puszta mítoszok és ezzel egyidőben vannak olyan szerencsejátékosok, akik a babonáik szerint élnek, míg mások úgy gondolják, hogy ez az egész egy badarság.

Vessünk egy pillantást néhány szerencsejáték-babonára, amelyek állítólag jó vagy rossz szerencsét hoznak.

A legismertebb kaszinós babonák

Kaszinós babonák
Shutterstock.com/Yevgen Belich

Mivel a veszteség fájdalma tovább tart, mint a győzelem öröme, a babonás szerencsejátékosok kerülik azokat a viselkedési módokat és dolgokat, amelyekről úgy gondolják, hogy balszerencsét hoznak. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a legnagyobb balszerencsét hozó babonák közül (legalábbis azok szerint akik hisznek ezekben).

A tizenhármas és a négyes szám

A nyugati kultúrában a 13-as számot köztudottan a balszerencsével hozzák összefüggésbe, de más kultúráknak is megvannak a maguk balszerencsés számai. Kínában például a 4 a legszerencsétlenebb szám, mert kínaiul kiejtve úgy hangzik, mint a halál szó. A kaszinóasztalnál a könyvek szó említése szintén nemkívánatos, hasonló okból, hiszen a kiejtése nagyon hasonlít a veszíteni szóra. Ugyanakkor mivel a 8-as szám úgy hangzik, mint a jólét, sok kínai játékos kedveli ezt a számot. 

Keresztbe tett lábak

A jó szerencséért keresztbe tehetjük az ujjainkat, de soha ne tegyük keresztbe a lábunkat, amikor fogadást kötünk, mert úgy tartják, hogy ezzel "eltöröljük" a szerencsét. Bármilyen furcsán hangzik is, sokan hisznek ebben a kaszinó babonában, és nem teszik keresztbe a lábaikat az asztaloknál.

Pénzszámlálás az asztalnál

Egy másik népszerű szerencsejátékos babona szerint játék közben soha nem szabad megszámolni a pénzt vagy a zsetonokat. Ez a babona valójában az ésszerű viselkedésen alapszik.

A játék vége előtt, vagy akár közvetlenül utána megszámolni a pénzt, rendkívül ízléstelennek számít. Nemcsak érzéketlen a szerencsétlenül járt játékostársakkal szemben, hanem része annak a szélesebb körű meggyőződésnek is, hogy a büszkeség után bukás következhet. Ezért a legjobb, ha megvárod, amíg a kaszinón kívül vagy, ideális esetben már otthon, mielőtt összeszámolod az esti bevételedet. Így nagyobb valószínűséggel fogod megtartani a nyereményt és a testi épségedet is esetenként.

A kaszinó főbejáratának használata

Ez a kaszinós babona még a többinél is irracionálisabb, de ennek ellenére vannak lelkes követői. Egyes szerencsejátékosok úgy vélik, hogy nem szerencsés a kaszinó főbejáratán keresztül belépni a kaszinóba, mert kapcsolatba kerülnek azokkal, akik éppen távoznak (valószínűleg egy vesztes széria miatt), és a balszerencséjük átragad másokra.

Ehhez a szerencsejátékos babonához kapcsolódik az a probléma, hogy sok játékosnak gondot okozott az MGM Grand kaszinó (Las Vegas) korábbi bejárata, amely egy nagy, ordító oroszlán száját formázta. Az oroszlán szájába belesétálni azt jelképezte, hogy élve megeszik, és úgy vélték, hogy balszerencsét hoz, különösen a kínai szerencsejátékosok körében, ezért ezt 1988-ban lecserélték. Szerencsére online kaszinók használatakor csak a saját ajtódon sétálgatsz ki és be, ezért ez a probléma abszolút nem merülhet fel!

Viszkető tenyér

Érezted már úgy, hogy viszket a tenyered? Attól függően, hogy honnan származol, vannak olyan szerencsejáték-babonák, amelyek szerint pénzt fogsz nyerni, míg mások azt jósolják, hogy veszíteni fogsz. Az a hiedelem, hogy a viszkető kéz szerencsét hoz, az ősi afrikai és indián folklórban gyökerezik. A kelet-európai országokban, például Bulgáriában azonban a viszkető tenyér egyenesen balszerencsét jelent. Szóval ha viszketősebb típus vagy, jobban megéri Afrikába születni, főleg ha kedveled a szerencsejátékokat.

Pénz kölcsönadása egy másik játékosnak

Egy másik szerencsejátékos babona, amelynek van némi értelme, az, hogy pénz kölcsönadása egy másik játékosnak balszerencsét hoz. Sok szerencsejátékos úgy véli, hogy pénz kölcsönadásával a szerencsédet kísérted azáltal, hogy pénzt adsz anélkül, hogy kilátásba lenne helyezve, hogy a másik személy visszanyeri azt. Statisztikailag ez a kaszinó babona azon az előfeltevésen alapul, hogy a pénz kölcsönadása másnak, hogy játszhasson, növeli annak kockázatát, hogy nem látod viszont a pénzt. Ez pedig önmagában mindenképpen balszerencsét jelent.

Amennyiben mégis kölcsönadnál, bizonyosodj meg róla, hogy egy olyan összegről van szó, amelyet nem nélkülözöl, így ha nem kapod vissza soha, a legrosszabb esetben annyi történhet, hogy az adott személynek többet nem adsz kölcsön.

Fütyülés játék közben

A kaszinóban való játék közbeni fütyülésről úgy tartják, hogy balszerencsét hoz. Ez a babona még a régi időkből ered, amikor a tengerészeknek megtiltották, hogy fütyüljenek a hajón, mert úgy gondolták, hogy ezzel a szelet erősebb fuvallatra ösztönzik. A szerencsejátékos babonán túl ez egyfajta udvariassági cselekedet a játékostársakkal szemben, mivel az asztaloknál való fütyülés kifejezetten idegesítő lehet.

Szerencsés a kártyában, szerencsétlen a szerelemben

Mind ismerjük ennek az idiómának valamilyen változatát. Sőt, az emberek gyakran használják ürügyként, hogy hosszabb magányos időszak alatt meglátogassanak egy kaszinót, mivel úgy gondolják, hogy megütik a főnyereményt. Mondanunk sem kell, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a szerencsejátékban való mázli azonnal kizárja a szerencsét az élet más területein, például a szerelemben, de ha ez valakinek segít jobban aludni, akkor hajrá!

A pirosra hagyatkozás

A piros szín a kínai kultúrában a szerencsét szimbolizálja, a gazdagság és a bőség színének tartják. Ezen elképzelés alapján sok kaszinójátékos úgy véli, hogy ha pirosat visel a kaszinóban, akkor több pénzt nyerhet. Ez a ruháktól kezdve a kiegészítőkig bármi lehet, és azok, akik nem akarják nyilvánvalóvá tenni babonás hitüket, piros alsóneműre szoktak hagyatkozni, biztos ami biztos alapon. Mindezeket figyelembe véve egyértelmű, hogy melyik a népszerűbb szín a rulettkeréken.

Szerencsét hozó rituálék

A babonás kaszinójátékosok gyakran követnek olyan rituálékat, amelyekről úgy gondolják, hogy növelik a nyerési lehetőségeiket, például keresztet vetnek, fát kopogtatnak, bizonyos rendszer szerint rendezik el zsetonjaikat. A rituálékat újra és újra megismétlik, mivel a játékosok úgy vélik, hogy ezeknek a mozdulatoknak a kihagyása csökkenti az esélyeiket.

Sportfogadással kapcsolatos babonák

Sportfogadás és babona
Shutterstock.com/Jihan Nafiaa Zahri

Az embereknek megvan a maguk személyes meggyőződése arról, hogy mit tartanak jó vagy rossz szerencsének, amikor egy fogadás elhelyezéséről és annak véghezviteléről van szó. Lássunk néhány sportfogadással kapcsolatos babonát, amelyek követése egyáltalán nem kötelező, sőt!

A 13-as szám

Amint már említettük, ez a szám meglehetősen polarizáló a sportfogadás világában és a szerencsejátékon kívül is. Sok szállodában, lakóparkban és irodaházban nincs 13. emelet vagy 13-as szoba a szerencsétlen számtól való félelem miatt. Sok sportfogadó kerüli a fogadásokat a szezon 13. hetében vagy minden hónap 13. napján.

Ne kérdezz és ne mondd el

Van olyan sportfogadó, aki csak nagyon ritkán mondja el bárkinek is, hogy kire vagy mire fogad, amíg a játék hivatalosan véget nem ér. Szerintük ha kiteszed a világba a vágyad, az elkerülhetetlenül ellenkező reakciót vonz. Legtöbbször a fogadók elmondják, hogy megtették a tétet, de nem osztják meg, hogy mire fogadtak. Mások egyenesen megkérik barátaikat, hogy soha ne kérdezzék meg őket, mert babonásan úgy gondolják, hogy ha az emberek megtudják, hogy fogadást kötöttél, akkor automatikusan az ellenkező irányba fognak menni a dolgok, még úgy is, hogy el sem mondod mire fogadtál. 

Balszerencse és átok 

Van olyan személy is, aki azt nem szereti, amikor mások tudják, hogy egy adott csapatra fogadott, és aztán valaki elkiabálja az eredményt, mielőtt a meccs eredménye véglegessé válna, majd hirtelen fordulat következik az utolsó pár percben és mégsem lesz nyerő a fogadás. A balszerencse lehetősége miatt sok sportfogadó nem hajlandó felfedni, hogy kire vagy mire fogadott. 

Szerencsés tévedés? 

Mi történik, ha az overre akarsz fogadni, de tévedésből az underre teszel? Sok fogadó ezt nem is tekinti tévedésnek és úgy dönt, hogy korrigálás helyett inkább meglovagolja a fogadást. Mintha az univerzum közbelépett volna, és a helyes útra terelte volna az illető kezét. Természetesen nincs mód arra, hogy bebizonyosodjon, hogy a kezdeti ösztönöd helyes vagy téves volt-e, amíg a játék végleg le nem zárul, de akárhogy is, sokan nem hagyják figyelmen kívül, amit a fogadás istenei esetleg jeleznek nekik. Ennek akkor van a legkevesebb értelme egyébként, amikor tények alapján fogadsz.

Szerencsehozó tárgyak vagy helyek

Sok az olyan sportfogadó is, akik mindig maguknál hordanak egy szerencsekövet, egy pénzérmét vagy bármi más szerencsehozó tárgyat, amikor sportfogadásokat kötnek akár fizikai akár online fogadóirodákban. Az emberek hajlamosak erősen ragaszkodni bizonyos apró tárgyakhoz, mert úgy gondolják, hogy azok nekik igenis szerencsét hoznak. Hacsak az adott tárgy nincs velük, akkor babonából inkább nem is fogadnak már aznap.

Szerencsét hozó vagy átkozott csapatok

Vannak fogadók, akik korábbi tapasztalataik alapján úgy gondolják, hogy egy csapat számukra szerencsét hoz, és emiatt szívesebben fogadnak a kijelölt csapatra. Hasonló módon ennek az ellentéte is előfordul, és sok játékosnak van olyan csapata (vagy akár több is), akire soha nem fogad, mert úgy érzi az balszerencsét hoz. Ez a hiedelem kiterjedhet egyetlen focistára is vagy akár egy teljes bajnokságra is.

Mindezen szerencsejáték babonák társulhatnak a hagyományos babonákkal is, például fekete macskát látva nem fogadunk meg hasonlók.

Szerintünk ezek a babonák és hiedelmek nem befolyásolják egy mérkőzés vagy szerencsejáték kimenetelét, és úgy is kell őket kezelni. A döntéseket inkább az objektív tényezők, mint például a csapatok formája, a statisztikák és az előző eredmények alapján hozzuk meg, miuztán a kockázatokat és az esélyeket alaposan átgondoltuk.

Ti hogy álltok a babonákkal? Megvan a saját rituálétok sportfogadás vagy kaszinózás előtt? 


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek