Akár városi rangadónak is lehetne nevezni a találkozót, ha legalább megközelítőleg ugyanazon súlycsoportban lenne a két együttes, ám az a helyzet, hogy még Portugáliában sem tartozik a jobb csapatok közé a Boavista, cserébe viszont az FC Porto nemcsak a mediterrán ország egyik legnevesebb klubja, hanem az öreg kontinensen is az elithez tartozó az ellenfél.

A Boavista - FC Portó rangadó története

Nyilván jelentősnek nevezhető indulatokat válthat ki helyben a találkozó, de jelenleg már az Ibériai-félszigeti országban is csak a „futottak még” kategóriába sorolható.  Nemcsak Portugáliában, hanem Portóban is kisebbik csapat a Boavista, s jobbára csak Porto város Boavista nevű negyedében - és annak a közvetlen környékén - találhatók a szurkolói.

Voltak időszakok, amikor akadt némi jelentősége a portói csapatok összecsapásának, ám a „nagy hármas” (Benfica, FC Porto, Sporting) már olyannyira uralja a portugál bajnokságot, hogy még a húsosfazék közelébe sem enged senki mást. Ennek a dominanciának a tudatában jelenleg talán csak az a tény adhat némi jelentőséget a mérkőzésnek, hogy a „nagy hármason” kívül csak a Boavista és a Belenenses tudott nyerni bajnokságot Portugáliában.

Szóval ez olyan városi rangadó, ahol mindkét fél bajnoknak mondhatja magát. Azon is le lehet mérni a „nagy hármas” elképesztő dominanciáját, hogy még ezzel a szerénynek is nevezhető dicsőséglistájával is Portugália negyedik legeredményesebb fociklubjának számít a Boavista.

A Boavista műfüves stadionja

A Boavista stadionja, az Estádio do Bessa, nem meglepő módon Porto város Boavista negyedében található, de az talán már meglepő lehet, hogy nem füves, hanem műfüves a focipálya.

Ez a dolog nem lenne szokatlan Észak-Európában - például valahol Skandináviában -, ám a zordnak semmiképpen nem nevezhető időjárású Portugáliában minden bizonnyal az. Ez a létesítmény is egyike volt azoknak, amelyek otthont adtak a 2004-es Európa-bajnokság mérkőzéseinek. Mára már a kontinensbajnokságra megszépülő stadion neve is terjedelmesebb lett, ám jószerivel csak a hivatalos dokumentumokban használatos az új elnevezés, az Estádio do Bessa Século XXI, amely olyasmit jelent magyarul, hogy a XXI. századi Bessa stadion.

Az FC Porto otthona

Az FC Porto stadionja, a füves borítású Estádio do Dragao, vagyis a Sárkány Stadion, már ismertebb lehet a focirajongók számára. Ha máshonnan nem is, akkor a BL- és/vagy EL-közvetítésekből igen. Ez a mintegy 50 ezer néző befogadására alkalmas stadion - városi riválisáéhoz hasonlóan - a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne volt. Az azon a kontinenstornán EB-címet nyert Görögország válogatottja két alkalommal is játszott az Estádio do Dragao-ban.

Az FC Porto stadionja, Estadio Do Dragao
Estadio Do Dragao, az FC Porto otthona (Fotó: Yuri Turkov / Shutterstock.com)

Ez a stadion olykor Portugália fociválogatottja hazai mérkőzéseinek is otthonául szolgál, de a labdarúgáson kívüli eseményeknek is helyt ad, hiszen már koncertezett itt például a Rolling Stones, a Deep Purple és a Coldplay is. (Az Estádio do Dragao megépülése előtti időszakban az Estádio das Antas jelentett a hazai pályát az FC Porto számára.)

Neves játékosok: Cubillas, Lipcsei és Diamantino

Némi jóindulattal magyar vonatkozása is van a derbinek, ugyanis korábban három magyar focista, Lipcsei Péter, Fehér Miklós és Buzsáky Ákos is játszott portói városi rangadót. Számtalan neves focista lépett pályára a két csapat mérkőzésein. Elsősorban természetesen az FC Portónak köszönhető mindez, ám az évek során Boavista-mezben is láthattak néhány ismertebb játékost a drukkerek.

Ismertebb Boavista-játékosok: Raul Meireles, Bosingwa, Diamantino, Nuno Gomes, Erwin Sanchez, Walker, Ze Kalanga, Mateus, Hasselbaink, Timofte.

Ismertebb FC Porto-játékosok: Joao Pinto, Vitor Baia, Teofilo Cubillas, Mario Jardel, Fernando Gomes, Paulo Futre, Rabah Madjer, Jorge Costa, Deco, Costinha, Ricardo Carvalho, Bosingwa, Radamel Falcao, Hector Herrera, Maxi Pereira és még nagyon-nagyon sokan mások.

Jose Bosingwa például nem csak mindkét együttesben játszott, de a 2004-es BL-győztes Portónak is tagja volt. Annak a csapatnak, amelyiknek – ugyebár - Jose Mourinho volt az edzője.

Az FC Porto magyar edzői

Teszler Ákos (1925–27), Szabó József (1928–35, 1945–47), Magyar Ferenc (1935–36), Siska Mihály (1937–42), Hertzka Lipót (1942–45, külföldön ismert neve: Lippo Hertzka. Egyébként ő volt a Real Madrid egyetlen magyar edzője, akit még maga Santiago Bernabeu - a királyi klub egykori elnöke és UEFA ötcsillagos stadionjának névadója - hozott a klubhoz, és az ő edzősködése alatt nyerte első bajnokságát a Real Madrid.), Gencsy Dezső (1950–51), Guttmann Béla (1958–59, 1973–74), Orth György (1960–62), Kálmár Jenő (1962–63).

Érdemes tudni, hogy ezen neves portugál fociklub - amely gárda története során Bajnokok Ligáját, UEFA Kupát, Europa Ligát. Európai Szuperkupát, Interkontinentális kupát és klub-világbajnokságot, valamint számtalan portugál bajnoki címet, portugál kupát és portugál szuperkupát nyert - legeredményesebb edzője a magyar Szabó József.

Mire fogadjunk a Boavista - FC Porto mérkőzéseken?

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy egyáltalán nincs még csak megközelítőleg sem ugyanazon súlycsoportban a két csapat: amíg jelenleg hazája bajnokságában is csak középcsapatnak számít a házigazda Boavista, addig Portugália egyik legjobbja és az európai labdarúgás élmezőnyéhez tartozó FC Porto az ellenfél.

Talán abban lehet némi esélye a Boavistának, hogy a gyakran több fronton érdekelt FC Porto - valamelyik nemzetközi kupasorozat, portugál bajnokság, Ligakupa, stb. - játékosai olykor fáradtak és nem küzdenek teljes erőbedobással. Ilyen esetekben lehet bízni a szerencsében, hiszen máskor általában még ez sem segít.

Viszont az mindenkor tutira biztos, hogy ezen portói városi rangadó előtt, alatt és után is nyerő lehet Porto és környéke világhíres nevezetessége, a portói bor.