2023. január 1-től megszűnt a magyar állami játékszervező (Szerencsejáték Zrt.) monopóliuma, ennek következtében pedig megnyílt a kapu a többi piaci szereplő számára, hogy távszerencsejáték engedélyt igényelhessen.

Egy év után egyetlen egy (részben) új szolgáltató váltott ki engedélyt, ez pedig nem más mint a Vegas.hu online kaszinót is működtető LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft., mely 2023 nyarán 7 évre szóló engedélyt kapott. A sportfogadás szolgáltatásuk, a Vegas Sports, az első ellenfele a Tippmixprónak.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hol vannak a többiek? Miért nem érkezett több szereplő? Miért nem váltott ki engedélyt a bet365, és miért döntött inkább a kivonulás mellett? Mennyire jó az aktuális szerencsejáték szabályozás? Az alábbiakban egyebek közt ezekre is próbálunk választ találni.

Liberalizált magyar szerencsejáték piac megszületése

Alapjáraton az Európai Unió szerencsejáték piacra vonatkozó egyik nagy hiányossága, hogy nincs egy egységes szabályrendszer, mely konkrétan meghatározná, hogy milyen feltételek mellett lehetnek jelen a piaci szereplők, helyette viszont részben szabad kezet biztosít a tagállamoknak, hogy mindenki a saját belátása alapján hozzon döntéseket. Azért csak részben, mert vannak szituációk, amikor felszólíthat egy tagállamot, hogy Uniós elveket sértenek intézkedései (lásd: a magyarországi távszerencsejáték-perek tapasztalatai és konzekvenciái). 

2022 február elején jelent meg a hír, hogy Magyarország megnyitná kapuit a külföldi szerencsejáték szolgáltatók előtt, erre vonatkozóan pedig egy tervezett törvénymódosítást nyújtott be az Európai Bizottságnak. Már az akkor megjelenő dokumentumban volt egy pont ami szemet szúrt, erre viszont még visszatérünk a későbbiekben.

Pár hónappal később, 2022 július 19-én a magyar Országgyűlés meg is szavazta a szerencsejáték törvény módosítását, mindezt egy salátatörvény keretén belül, majd 2023 január közepén számoltunk be arról, hogy megszületett az erre vonatkozó végrehajtási rendelet, mely bemutatja, hogy milyen feltételek mellett érkezhetnek az új piaci szereplők.

Picivel több, mint fél évet kellett várni, hogy a magyar Szerencsejáték Felügyelet (SZTFH) kiadja az első távszerencsejáték engedélyt mely nem a Szerencsejáték Zrt-vel kapcsolatos. Azóta is az az egyetlen kiadott engedély.

Online kaszinó továbbra is csak Magyarországon működő játékkaszinók számára engedélyezett

A 2023-ban érvényes magyar szerencsejáték törvény szerint:

Online kaszinójátékot kizárólag a Magyarország területén található játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncesszió jogosultja által a kaszinójáték szervezésére létrehozott vagy működtetett koncessziós társaság szervezhet.

Ez magyarán azt jelenti, hogy online kaszinót csak az működtethet Magyarországon aki rendelkezik helyi játékkaszinós engedéllyel is, ezek száma pedig korlátozott, mivel hogy:

 (13) *  500 000 lakosonként legfeljebb egy játékkaszinó üzemeltethető azzal, hogy a fővárosban és Pest vármegyében együtt legfeljebb öt, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében együtt legfeljebb négy és Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében együtt legfeljebb három játékkaszinó üzemeltethető.

A világ legnagyobb szerencsejátékot működtető cégjeinél egyszerre több szolgáltatás (sportfogadás, kaszinó, póker, bingó stb.) is igénybe vehető, az erre vonatkozó korlátozás pedig egy hátrány számukra.

Papíros fogadás csak a Tippmixen

Bizonyára valami kimaradthatott a frissített szerencsejáték törvényből, ez lehetett az oka, hogy Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter módosító törvényt nyújtott be 2023 májusában, mely arra vonatkozott, hogy a továbbiakban is, kizárólag a Tippmixen fogadhatunk offline, a lottózókban vagy engedéllyel rendelkező értékesítő helyeken.

A Tippmix egyébként továbbra is a magyar sportfogadók kedvence, és hiába jelent meg a Szerencsejáték Zrt. online közönséget megcélzó lehetősége, hiába éltünk át egy világjárványt amikor mozgásunk is korlátozva volt, a Tippmixprónak az évek során nem sikerült átvennie uralmát a Tippmixszel szemben, bár a 2023 ősszén történő megújulásukkal idővel ez még változhat. A számok egyelőre a Tippmix mellett állnak.

Tudtad?
Az aktuális magyar szerencsejáték törvény szerint az egy fogadáson elérhető nyeremény legfeljebb 2 millió forint. Az ezt meghaladó összegű nyereményt lehetővé tevő téttel, illetve nyereményszorzóval fogadás nem köthető.

Jelentéktelen kivonulások után villámcsapás a bet365 részéről

A magyar szerencsejáték piac liberalizálása előtt, 2022 decemberében a Bwin bejelentette, hogy a továbbiakban nem engedélyezi a magyar játékosok számára a sportfogadás használatát, viszont érdekes, hogy a kaszinó és a póker részlegük továbbra is elérhető. 

2023 első fele aránylag csendes volt, januárban a William Hill és a 888Sport jelentette be távozását a magyar piacról, de ők nem voltak jelentős szereplők. Ez egyébként a Bwinre is elmondható, mivel az osztrák gyökerekkel rendelkező vállalat a 2000-res évek végén élte Magyarországon fénykorát, azóta meg bizonyos időközönként visszatér, majd kivonul.

Az igazi csapás a világ egyik legnagyobb sportfogadó irodájától érkezett, a brit bet365-től, mely 2023 november 17-én tájékoztatta játékosait, hogy felfüggeszti szolgáltatásait a Magyarországon élő játékosok számára. Ezt a sportfogadó közösség nehezen dolgozta fel (volt aki követte volna a bet365 irodát), ugyanis nyújtott szolgáltatásaival a bet365 sok esetben majdhogynem pótolhatatlan. Az okokról természetesen nem tájékoztattak senkit, üzleti döntésként volt meghirdetve, amely további találgatásoknak ad lehetőséget. 

Bankkártyás tiltások, IP- és domain-blokkolások éve

Egy lehetséges oka a bet365 kivonulásának akár az is lehet, hogy részben felkészületlenül érte őket a 2023 július 1-től érvényes bankkártyás be- és kifizetési korlátozások. Egy adott pillanatban a bet365 játékosok nem csak, hogy nem (vagy nehezen) tudtak befizetni, hanem nyereményeikhez is nagyon körülményesen jutottak hozzá, ugyanis blokkolták a szolgáltató bankszámláját, és a magyar bankok az onnan érkező tranzakciókat visszautasították.

Az igazi macska-egér harc viszont szeptemberben kezdődött, amikor a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (röviden SZTFH) weboldalán megjelentek az első IP- és domain-blokkolásokra vonatkozó hirdetmények, valamint bankszámlaszámokra szóló korlátozások. Ez a harc azóta is zajlik, és egyedüli jelentősebb eredmény a bet365 kivonulása lehet, bár amint korábban írtuk a döntésük hátterében több minden állhat.

Furcsaságok a magyar fogadóirodáknál

A Vegas Sports megjelenésével a Tippmixpro is arra kényszerült, hogy bekeményítsen, ennek érdekében pedig a Szerencsejáték Zrt. szerződést kötött a máltai EveryMatrix szolgáltatóval, hogy még versenyképessebbé tegye szolgáltatásait. Eredményt 2023 őszén láthattunk, amikor bemutatták az új Tippmixprót.

A frissítés jót tett a Szerencsejáték Zrt online fogadóirodájának, egyebek közt olyan funkciók is elérhetőek lettek a magyar játékosok számára, mint a cash out vagy a fogadáskészítő. Ezen kívül pedig az ajánlat is bővült és külön mobilalkalmazást is készítettek.

Mindkét magyar fogadóirodát leteszteltük és alapjáraton elmondható, hogy bizonyos értelemben vannak fejlemények, főleg az állami online fogadóirodánál, viszont akadnak némi furcsaságok is, amelyek a játékosélményt rontják. 

Az egyik az az, hogy a Tippmixprónak exkluzivitása van egyes sportágak magyar bajnoki mérkőzéseire vonatkozóan a Vegasszal szemben, így ezekre fogadni csak náluk tudunk, ami egyből hátrányos lehet utóbbi számára, mivel a honi meccsekre való fogadás nagyon népszerű Magyarországon. Bár kerestük, de egyelőre nem találtunk az exkluzivitásokra vonatkozó dokumentumokat, erre utaló információkat.

Ezek alapján ha egy külföldi iroda engedélyt váltana ki, akkor ő sem kínálhatna fogadási lehetőséget mondjuk a labdarúgó NB1-re. Legalábbis ez gyanítható.

Végül pedig a játékosok szempontjából kellemetlen, hogy mindkét magyar fogadóiroda kifizetést csak banki átutalás által bonyolít le (törvényi előírásra hivatkozva) , ami a mai pörgő világban egy óriási hátrány. 

Rekord bevétellel zár a Szerencsejáték Zrt.?

2023-ban a Szerencsejáték Zrt. összes bevétele nagy valószínűséggel eléri és meghaladja az ezer milliárd forintot, ezt már csak azért is mert a jelzett évben drágulások következtek be az állami tulajdonban levő vállalatnál. Előbb a Tippmixnél drágítottak és lett a 200 forintos minimum tét helyett 300 forint a legkisebb befizethető összeg, majd szeptembertől az ötös-, a hatos-, valamint a skandináv lottó alapjáték ára is megnövekedett, számolt be erről a Portfolió.

Amennyiben megnézzük a Szerencsejáték Zrt. pénzügyi beszámolóit, látható, hogy évről évre növekedik a bevétel.

A drágulásokon kívül a fent említett korlátozások is segíthetnek abban, hogy a Szerencsejáték Zrt. átlépje az imént említett bevétel határt.

A sportfogadás egyre népszerűbbé válik

Érdekes megfigyelnünk a sportfogadás piacának alakulását Magyarországon, mely nem csak a Tippmixre, hanem a Tippmixpróra is elmondható.

Bár 2022-ben a Szerencsejáték Zrt nem biztosított a nagyközönség számára egy részletes kimutatást, Mager Andrea, a társaság elnök-vezérigazgatója, az Indexnek nyújtott interjújában elmondta, hogy a sportfogadás a teljes éves bevételnek 57%-át tette ki (konkrétan picivel több, mint 471 milliárd forint jött be ily módon), ennek pedig továbbra is több, mint a fele a Tippmix szolgáltatáson keresztül érkezett. A sportfogadás (online és offline) 2023-ra már elérheti a Szerencsejáték Zrt bevételének 60%-át is.

Ezzel ellentétben a magyar állami vállalat ugyancsak népszerű szolgáltatása, az ötöslottó éves szinten nagyjából ugyanazokat a bevételeket hozza, míg az ugyancsak sportfogadással kapcsolatos totó és góltotó hanyatlik.

Az alábbi ábrán a Tippmix és a Tippmixpro éves eladásaiból származó bevételeit láthatjuk a Szerencsejáték Zrt. teljes bevételéhez viszonyítva, százalékban kifejezve.

Magyarország a régió utolsó helyén áll online sportfogadásban

A Deloitte cikkéből tudjuk meg, hogy a régió országaiban (Szlovákia, Lengyelország, Csehország) milyen hatással volt a szerencsejáték piac liberalizációja. A szlovákoknál 2005-ben, a lengyeleknél és a cseheknél pedig 2017-ben nyitották meg a piacot.

A lengyel online sportfogadási piac a liberalizáció előtt 46%-on állt (2016-ban), 2022-ben pedig már 87%-ra ugrott, a cseheknél az ugrás kisebb volt, viszont ott már alapból magas volt az online sportfogadók száma (88% 2016-ban, 94% 2022-ben), míg a szlovákoknál 2022-ben ez az érték 80%-on állt. 

Mindeközben Magyarországon a Tippmixpro 2021-ben még a 34%-ot sem érte el. Mivel nagyon nehéz felmérni a teljes magyar sportfogadás piacot, beleértve a szürke zónában levő külföldieket, ezért csak a Tippmixpro mutatóit láthatjuk, összevetve offline konkurensével, a Tippmixszel.

A magyar sportfogadás piac liberalizációjának és a Tippmixpro fejlesztésének köszönhetően elméletileg a mutatók változni fognak az elkövetkezendő években, a mérleg az online sportfogadás irányába kellene elbillenjen.

A folyamatos szigorítások arra késztetnek egyes szürke zónában levő piaci szereplőket, hogy kivonuljanak (lásd bwin, William Hill), vagy engedélyhez folyamodjanak, amennyiben erre az aktuális szerencsejáték törvény lehetőséget biztosít. 

A 2023 január 1-től bekövetkezett liberalizáció után egy év alatt egyetlen egy cég (a Vegas Sports) váltott ki távszerencsejáték engedélyt. De mi lehet az oka, hogy nem jönnek többen?

Tudtad?
A magyar szerencsejáték piaccal ellentétben a régió országaiban jóval több szerencsejáték szolgáltató van jelen a piacon. 2023 év végi adatok szerint:
- Lengyelországban 16 legális bukméker működik
- Szlovákiában: 18 legális bukméker működik
- Romániában 36 legális bukméker működik
- Csehországban 55 legális bukméker működik
- Magyarországon 2 legális bukméker működik, amiből az egyik az államé

Drága lenne a magyar távszerencsejáték engedély?

Most nyilván nem fogjuk ide teljes egészében bemásolni az aktuális szerencsejáték törvényt, és a végrehajtási rendeleteket, már csak azért sem, mert az folyamatosan változhat egy újabb törvénymódosítás által. Az aktuálisat (frissítve) viszont mindig megtaláljátok a net.jogtar.hu weboldalon.

Kiemelnénk viszont egy pár fontosabb dolgot, ami alapján levonhatunk bizonyos következtetéseket. Jöjjenek előbb a számok.

Az a piaci szereplő aki magyar távszerencsejáték engedélyhez szeretne jutni annak a következő gazdasági feltételeknek kell megfelelnie:

  • legalább 1 milliárd forint (2,631 millió euró) alap-(törzs-)tőkével kell rendelkeznie
  • legalább 250 millió forint (657 894 euró) garancia letétre kötelezik
  • az engedély díja 600 millió forint (1 578 947 euró) a teljes időtartamra vonatkozóan
  • az engedély legfeljebb 7 évre szól

A fenti értékek euróban kifejezve 1 EUR = 380 Ft árfolyamon voltak számolva.

Ezek mellett léteznek még engedélyezéssel kapcsolatos költségek, viszont ezeknek mértéke elenyésző a fentiekhez képest.

Összesítve, és leosztva a 7 évre, egy piaci szereplő évente picivel több, mint 225 ezer eurót (85 millió forintot) kellene befizessen a magyar államkasszába. Ez kevesebb, mint amennyit a Szerencsejáték Zrt. fizetett 2022-es bevételei alapján Havasi Balázs zongorista cégének, mint szponzorpénz.

A román modell

Összehasonlításként érdemes áttekintenünk keleti szomszédunkra, Romániára.

A ottani sportfogadás piac első online szereplője a Gamebookers volt a 2000-res évek közepén, majd a bet365 átvette a hatalmat és évekig uralkodott.

A román szerencsejáték piac liberalizációja a szerencsejáték hivatal (ONJN) 2013-as megjelenésével kezdődött, a valódi piacnyitás 2015-ben történt, és kezdetben egy átmeneti periódus zajlott, ami arról szólt, hogy felkérték azon piaci szereplőket akik 2010-2015 között aktívak voltak Romániában, hogy a román játékosok által termelt profitjuk 20%-át fizessék be adóként. Aki ezt vállalta az kapott egy ideiglenes engedélyt.

Az első hosszú távú engedélyeket 2016 nyarán bocsájtották ki, és az illető év végéig 9 hasonló született, köztük olyan szereplők, mint az Unibet, a Betfair vagy a Pokerstars lépett be hivatalosan a román szerencsejáték piacra és azóta is jelen vannak.

Romániában a szerencsejáték hivatal (ONJN) alapjáraton két típusú engedélyt bocsájt ki. Az I. kategóriákba tartoznak a szerencsejátékot szervező cégek, a II. kategóriába pedig az összes egyéb szerencsejáték szervezővel kapcsolatban álló vállalat (szoftvergyártók, affiliate-ek stb.).

2023 év végén 36 java részt Máltán bejegyzett cég volt jelen, köztük sokan több weboldalt is működtettek, amelyeken sportfogadás mellett online kaszinó, bingó vagy akár póker is szerepelt, mint szolgáltatás.

Ami a pénzügyi részét illeti, Romániában 2023 őszén módosították a szerencsejátékokra vonatkozó díjakat és ezek a nyújtott szolgáltatások függvényében változnak.

  • 200.000 euró/év a bukmékeri fogadás
  • 65.000 euró/év a P2P fogadás
  • 150.000 euró/év az online kaszinó
  • 150.000 euró/év a nyerőgép
  • 200.000 euró/év a lottó
  • 25.000 euró/év a pókerklub
  • 15.000 euró/év a teremben zajló bingó

A legutóbbi törvénymódosítás előtt a díjak a következők voltak:

  • 100.000 euró/év a bukmékeri fogadás
  • 65.000 euró/év a P2P fogadás
  • 115.000 euró/év az online kaszinó
  • 75.000 euró/év a nyerőgép
  • 135.000 euró/év a lottó
  • 17.500 euró/év a pókerklub
  • 11.500 euró/év a teremben zajló bingó

Ezeken kívül számos egyéb díj létezik és különböző garanciákat kell biztosítaniuk az engedéllyel rendelkezők, így például 2025-től azokat akik sportfogadási szolgáltatásokat nyújtanak 2 millió eurós garancia letételére kötelezik. 

A fentieket figyelembe véve, például a magyarok számára ismerős Unibet amely sportfogadás, kaszinó, bingó és póker részleggel várja a román játékosokat, évente közel 400.000 eurót fizet Románia államkasszájába 2024-től, és ezek csak az éves díjak.

Harc a játékosvédelemért

Romániában a legutóbbi szerencsejáték törvénymódosításának egyik indítéka a játékosvédelem volt, emiatt pedig drasztikusan megemelték az erre vonatkozó díjakat. 

Egy külön játékosvédelem alapot hoztak létre, melybe a piac szereplőinek annak függvényében, hogy milyen engedéllyel rendelkeznek évente kell befizetniük egy jelentős összeget:

  • 500.000 eurót kell befizessenek évente az I. licensszel rendelkezők
  • 15.000 eurót kell befizessenek a II. licensszel rendelkezők

Amennyiben csak a piacon szereplő szerencsejáték szolgáltatókat veszük figyelembe, akkor 36 szereplővel számolva ez 18 millió euró. Ebből 70% az államkasszába jut, 30% (5,4 millió euró) pedig direkt a játékosvédelemre és a vele járó költségekre megy.

Magyarországon 2023 júniusban arról született döntés, hogy a szerencsejáték védelmére szolgáló adó a rezsivédelmi alap része lesz - tudtuk meg az Index cikkéből.

Az istenért sem hajlandók beállni a sorba

Ez a kijelentés nem tőlünk származik hanem a vg.hu szerkesztőjétől aki cikkének záró részében ezt használta, arra értve, hogy bár a hazai sportfogadópiac nyitott, az SZTFH szeretné szabályozottan működtetni ezt, mindezek ellenére a külföldi szolgáltatók nem akarnak megfelelni a feltételeknek, és nem váltják ki a magyar engedélyt. A cikket olvasva, már az volt az érzésünk a végén, mintha egy hisztis kisgyerektől vették volna el a cumit, és ezért használ ilyen kifejezéseket.

De mi is lehet a valós oka annak, hogy egy év alatt csak egy új szolgáltató váltott ki engedély?

A fenti pénzügyi adatokat ha megnézzük, akkor bár a magyar engedély nem olcsó, de nem is olyan horribilis összeg, ami meggátolna egy komoly, biztos anyagi háttérrel rendelkező külföldi szolgáltatót, hogy belépjen a magyar piacra, megfelelve a követelményeknek. 

A jelenleg érvényben lévő kifizetéses korlátozások (nyereményigénylés csak banki átutalás által lehetséges) a játékosoknak okoznak kellemetlenségeket, mert akár napokig várniuk kell a nyereményükért, de ez nem gát a szolgáltatók számára.

A Szerencsejáték Zrt. egyes sportágak magyar bajnoki mérkőzéseire vonatkozó exkluzivitása (melyről továbbra sincs több infónk), bár pénzügyileg kellemetlen a többi szolgáltatóra nézve, de egy gazdag kínálattal kárpótolható.

Az, hogy alapjáraton egy külföldi cég szolgáltatásait startból csak a sportfogadásra limitálják, az ugyancsak számukra hátrányos piaci helyzetet teremt, de látván a magyar sportfogadási piac növekvő tendenciáját, akár még így is bevállalható.

Az aktuális szerencsejáték törvényben szereplő rész viszont szerintünk az igazi gát, amiért az istenért sem állna sorba.

2. § 
(4) Nem adható meg az engedély, ha
c) *  távszerencsejáték esetében a kérelmező gazdasági társaság, a kérelmező gazdasági társaság vezető tisztségviselője által képviselt más gazdasági társaság, illetve a kérelmező gazdasági társaság közvetlen vagy közvetett tulajdonosa által tulajdonolt más gazdasági társaság a távszerencsejáték szervezésének engedélyezésére irányuló kérelem benyújtását megelőző öt éven belül szerencsejátékot engedély nélkül szervezett, és ezt EGT-állam közigazgatási hatósága vagy egyéb hatáskörrel rendelkező szerve az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 82. § (1) bekezdése szerinti véglegessé vált, illetve azzal egyenértékű határozatával, vagy EGT-állam bírósága jogerős döntésével megállapította,

Bíró Marcell, az SZTFH elnöke az alábbiakat nyilatkozta az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén, amikor a hatóság 2022-es évi tevékenységét mutatta be:

Illegális online szerencsejátékok elleni küzdelem tekintetében három eszközünk van: az illegális játékszervező oldalak hozzáférhetetlenné tétele, a pénzforgalmi blokkolás, illetve a büntető feljelentés. Ugyanakkor a Magyar Állammal szemben 2014-től kezdve a tőkeerős multinacionális vállalatok több mint 160 esetben kezdeményeztek eljárást, szeptember 1. óta ez a szám 32. A multik lépésükkel egyértelműen kifejezték, hogy nem kívánnak a legális magyar piac részévé válni – tette hozzá.

A fentiek alapján nem azért nem jönnek a külföldi szolgáltatók, mert nem akarnak, hanem azért mert nincs erre lehetőségük. Egyedüli eszközük jelenleg a védekezés, a pereskedés. Az egésznek a hátránya csak annyi, hogy sok esetben évekig tartanak a hasonló perek, addig pedig senki nem figyel oda például a játékosok védelmére. Pedig nem ártana.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Miért van szükség egy jól szabályozott magyar szerencsejáték piacra?

Egy piac liberalizációja nem arról kellene szóljon, hogy törvényileg megnyitják a kaput, viszont különböző akadályokat helyeznek el, mely által lehetetlené teszik mások szereplését. Ez látványintézkedés, és ezt történt Magyarországon 2023-ban.

Olyan fejlettebb, hozzánk közel álló országban is akadnak problémák, mint Lengyelország, még úgy is, hogy már 2017-ben kaput nyitottak, vezetnek fekete listát az illegálisan működő cégekről, de ez annyira nem hatékony, hogy a lengyel szerencsejáték piac legális szereplői folyamatosan panaszkodnak, és reménykednek, hogy az újonnan megválasztott kormány helyzetükön javít.

A román szerencsejáték piacon is vannak gondok, mivel a kevésbé felügyelt reklámozás olyan szintre terjedt, hogy gyakorlatilag úton-útfélen az ember szerencsejáték szolgáltatásokba ütközik, viszont látható, hogy az aktuális kormány ezt megpróbálja változtatni, akár azzal is, hogy jobban odafigyel a játékosok védelmére.

A román államkasszába viszont a 36 szereplőt figyelembe véve alsó hangon is kb. 20 millió euró (megközelítőleg 7,6 milliárd forint) érkezik, és ez csak a szolgálatók éves díjaiból és a játékvédelmi alapba befizetett összegekből, figyelmen kívül hagyva a többi díjat, szereplőt. Ezzel ellentétben Magyarországon ez az érték csak kb. 85 millió forint (Vegas Sports egy évre vetített díja).

Megfelelő szabályozás, több piaci szereplő és jól működő felügyeleti hatóság alapból a következőket jelentené:

  • több pénz a magyar állam kasszájába, direkt módon, a kiszabott díjak alapján
  • sportágak, csapatok, bajnokságok támogatásával még több pénz kerülne be a körforgásba, így indirekt módon ez újabb bevételt jelente az államnak
  • egészséges verseny a szolgáltatók közt, mely főleg a játékosok számára kedvező (bővebb kínálat, jobb nyereményszorzók stb.)
  • szerencsejáték piac kifehérítése (egyszerűen nem érné meg az illegális irodáknál játszani, főleg úgy, hogy a legálisaknál szerzett nyeremény adómentes)
  • játékosvédelem, mely nem csak a fellelőségteljes játékot jelentené, hanem hazai jogorvoslatot is biztosítana a játékosok számára

Jelen pillanatban viszont ott tartunk, hogy az SZTFH üldözi a szürke zónában kullogó külföldi szolgáltatókat, ők mindeközben pert indítanak az állam ellen, míg a magyar játékosok isszák a levét a nem működő szabályozásnak. Akinek meg komoly gondjai akadnak, tegyük fel függőségben szenved, az legalább örvend, hogy kevesebb rezsit kell fizessen.

Borítókép: Fotó: Ajdin Kamber/Shutterstock