Újabb, szerencsejátékokat szabályozó módosító törvényt nyújtottak be kedd este, némileg váratlanul.

A tavalyi év során írtunk arról, hogy Magyarország megnyitná kapuit a külföldi fogadóirodák előtt, majd az év közepén ezt meg is szavazták, illetve az idei évet azzal indítottuk, hogy már a végrehajtási rendelet is megszületett, és elméletileg nincs akadálya annak, hogy a Tippmixprón és a Tippmixen kívül egyéb szolgáltatóknál is lehessen kötni fogadást a magyar jogszabályoknak megfelelően.

Nos, úgy néz ki, hogy ameddig a magyar sportfogadást kedvelők java arról elmélkedett, hogy vajon melyik külföldi fogadóiroda veszi fel a versenyt a magyar szolgáltatóval, és váltja ki engedélyét, addig a parlamenti szereplők erről másképp vélekedtek.

Május 16-án este Dr. Semjén Zsolt egy törvénymódosító javaslatot nyújtott be, a szerzője pedig Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Amint a benyújtott javaslatban is írják céljuk, hogy a kaparós sorsjegy és a nem távszerencsejátékként szervezett bukmékeri (földi) fogadás kizárólag állami játékszervező által szervezhető játék legyen.

Ugyancsak a javaslat indokolásai között találjuk a következő részt:

A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Szjtv.)
módosításai a szerencsejáték szervezés kapcsán felmerült szabályozási igényeket kívánják átvezetni, mellyel a jogalkotó erősíteni kívánja a hazai szerencsejáték-szervezés és ezen belül kiemelten a távszerencsejáték versenyképességét, szem előtt tartva annak átláthatóságát, szabályozott szervezését, valamint a játékos védelmét.

Gyorsan átfutottuk a szerencsejáték szervezésről szóló törvény erre vonatkozó részét, és megvizsgáltuk, hogy hol is történhet változás.

Jelen pillanatban a törvény így szól:

(3) A számsorsjáték és - a lóversenyfogadás, a távszerencsejáték és a bukmékeri rendszerű fogadás kivételével - a fogadás szervezésére kizárólag az állami játékszervező jogosult.

A módosítás pedig így:

(3) A kaparós sorsjegyként szervezett sorsjáték, a számsorsjáték és – a lóversenyfogadás és a távszerencsejáték kivételével – a fogadás szervezésére kizárólag az állami játékszervező jogosult.

Tehát látható, hogy a bukmékeri rendszerű fogadás kikerül a kivételek közül.

A fent említett szerencsejáték törvény értelmező rendelkezései alapján:

3. Bukmékeri rendszerű fogadás: olyan fogadási forma, amelyben a fogadásszervező a fogadási ajánlatában meghatározott fogadási esemény bekövetkezésére, kimenetelére a fogadó játékos részére - nyereményszorzó alapján - pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodásban rögzítettek szerint fizeti ki.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, és akár a külföldi irodák reakcióját is az üggyel kapcsolatosan, attól eltekintve, hogy ez még csak egy törvénymódosítási javaslatként szerepel a parlament asztalán.

Frissítés: nem államosítanak semmit

Gyakorlatilag ha a módosítás átmegy, akkor továbbra is csak a Tippmix maradna, mint papír alapú fogadás, nem nyújthatna más cég hasonló papír alapú sportfogadást. Úgy tűnik ezzel egy rést akarnak betömni, amit nyitva hagytak véletlenül, amikor a szerencsejáték törvényt módosították az EU kérelmei alapján.

Tipikusan a magyarországi média nem hozzáértő módon tévesen értelmezi a módosítást. A legtöbb hírportálon ilyen szenzációs címek röpködnek, hogy államosítják a fogadóirodákat.

2023 január előtt kizárólag a Szerencsejáték Zrt szervezhetett bukméker rendszerű fogadást, és a mai napig egyetlen engedélyt sem bocsájtottak ki más szervező számára január óta, sőt, még végrehajtási rendelet sem létezett egy jó ideig. Így soha nem volt más szervezőnek engedélye földi bukméker rendszerű fogadások szervezésére.

A Tippmix volt és jelenleg is az egyedüli földi bukméker rendszerű fogadásokat nyújtó szervező. Annyi változik, hogy továbbra sem jöhet más cég (sem magyar, sem külföldi), amely offline fogadásokat biztosíthatna. Az, hogy ez mennyire mond ellent a szabad piaci EU normáknak, azt még nem tudjuk.

A távszerencsejáték (ami magába foglalja az online fogadást, kaszinót és kártyajátékokat) továbbra is liberalizált marad, a módositással együtt is.

Kaparós sorsegyek, ami felett elsiklott a média

A kaparós sorsegyek ennyire pontos fogalmazásban korábban nem szerepeltek a szerencsejáték törvényben, most ez is bekerült, mint kizárólag állami szervezésű játék. Nem szerepel a távszerencsejátékok között sem, tehát online kaparós sorsjegyek sem lesznek, ha valamilyen módon kiadnak engedélyeket távszerencsejátékokra. Elég sok online szerencsejáték oldal (főleg kaszinók) nyújtanak ilyen kaparós sorsjegyeket. A módosítás alapján ilyen biztosan nem lesz engedélyezett távszerencsejáték szervezőnél.

Aki szeretné követni az ügy fejleményeit, annak hasznos lehet az iromány száma: T/4027.